KEİ'nin yatırımları 83 milyar dolara ulaştı

KEİ'nin 25. Kuruluş Yıldönümü Zirvesi'nde konuşan Başbakan Yıldırım, teşkilata bağlı ülkelerin yaptığı doğrudan küresel yatırım miktarının 2016 sonu itibarıyla ise 83 milyar dolar seviyesine ulaştığını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Binali Yıldırım, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın (KEİ) 25. Kuruluş Yıldönümü Zirvesi'ndeki konuşmasında, Türkiye'nin sadece birliğin fikir öncülerinden olmasının yanı sıra KEİ coğrafyasının içerisinde, merkezinde yer aldığını dile getirdi.

Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre Merkezi ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen zirvede KEİ ülkeleri arasında zaman zaman bazı siyasi sorunlar ve sıkıntılar olabileceğini belirterek, "Hiçbir zaman yakın iş birliğine uzak durmamalıyız. Ekonomik iş birliği demek daha fazla ticaret, daha fazla yatırım, daha fazla istihdam ve daha iyi komşuluk ilişkileridir" dedi.

"Özel konumu kullanıp ilişkileri geliştirmeliyiz"

Türkiye'nin 5 KEİ ülkesiyle komşuluğu bulunduğunu ve ortak sınırları paylaştığını belirten Yıldırım, "Bu özel konumu, bu yakınlığı, bütün halklarımızın yararı için ekonomik alandaki iş birliğimizi, ticari ilişkilerimizi, en önemlisi de ülkelerimiz arasındaki beşeri ilişkileri geliştirip güçlendirirsek, bu bölgenin, birliğin geleceği için çok önemli bir adım teşkil edecektir" diye konuştu.

Sözlerine 15 yıl içerisinde Karadeniz havzasını paylaşan ülkelerin, KEİ içerisindeki ülkelerle ulaşım altyapısını, iletişim altyapısını geliştirme yönünde önemli adımlar attıklarını hatırlatarak devam eden Başbakan Yıldırım, "Son 2 yılda bölge ülkeleri arasındaki ticaretin geriye gitmiş olması da bu noktada yapmamız gereken önemli işler olduğunu bize ifade etmektedir"

"KEİ, Avrasya'nın gelişme ekseninde önemli bir teşkilattır"

Başbakan Yıldırım, geçen 10 yıl içinde gerçekleştirilen büyük ölçekli projelerle batının doğuyla, kuzeyin güneyle daha da yakınlaştırıldığını, inşası devam eden İstanbul'daki üçüncü havalimanının da hizmete girmesiyle bölgenin, dünyanın sayılı transfer merkezi haline geldiğini anlattı.

Teşkilatın önemli başarılara imza attığını belirten Başbakan Yıldırım, 1992'de KEİ kapsamındaki ülkelerin toplam gayrisafi hasılasının 658 milyar dolar iken bugün 2,7 trilyon dolara ulaştığını dile getirdi.

Başbakan Yıldırım ayrıca KEİ'nin Avrasya'nın gelişme ekseninde önemli bir teşkilat olduğunu söyleyerek, "Birliğin üyeleri, dünya ticaretinde önemli bir paya sahiptir" dedi.

KEİ ülkeleri arasındaki küresel yatırım 83 milyar dolar

Başbakan Yıldırım, 1993'te KEİ ülkeleri içerisinde yapılan doğrudan küresel yatırım miktarının 3 milyar dolar seviyesinde olduğunu, 2016 sonu itibarıyla ise 83 milyar dolar seviyesine ulaştığını, bunun da havzanın geldiği noktayı göstermesi bakımından çarpıcı bir gelişme olduğunu söyledi.

Turizmde karşılıklı artış

Bu havzada 350 milyon nüfus yaşadığını dile getiren Yıldırım, "Turizmde yıldan yıla karşılıklı artış vardır. 2016'da KEİ ülkelerini ziyaret eden Türk turist sayısı 3,5 milyonu bulmuştur. Aynı yıl KEİ ülkelerinden ülkemize gelen turist sayısı 10,5 milyon mertebesine ulaşmıştır" dedi.

"Ekonomik iş birliği demek daha fazla ticaret, daha fazla yatırım, daha fazla istihdam ve daha iyi komşuluk ilişkileridir" diyen Başbakan Yıldırım, "Karadeniz'in hepimiz için hoşgörünün, çalışkanlığın merkezi olmaması için hiçbir sebep yoktur. Bunun gerçekleşmesi için KEİ'nin bugün olduğu gibi bundan sonra da önemli platformlardan birini oluşturacağına eminim" diye açıklamalarda bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir