KESK, sözleşme teklifi hazırladı

KESK, en düşük kamu emekçisi maaşının 1250 YTL'ye yükseltilmesini talep edecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA- Toplu görüşmeler öncesi hükümete toplu sözleşme çağrısı yapan KESK, sözleşme teklifi hazırladı. KESK, en düşük kamu emekçisi maaşının 1250 YTL'ye yükseltilmesini ve kamu çalışanlarına reel kayıpların telafisi için 350 YTL seyyanen ek zam yapılmasını talep ediyor. 

Alınan bilgiye göre, KESK, 15 Ağustosta başlayacak toplu görüşmeler öncesinde taleplerini içeren toplu sözleşme teklifi hazırladı. 

KESK, teklifte, kira, yakıt, çocuk ve aile yardımları hariç olmak üzere en düşük kamu emekçisinin alacağı "temel ücretin" 1250 YTL olmasını istiyor. Konfederasyon ayrıca, kamu çalışanlarının reel kayıplarının telafisi için 350 YTL seyyanen ek zam yapılmasını talep ediyor. 

Kamu çalışanlarına temmuz ayından itibaren 430 YTL kira yardımı verilmesini öneren KESK, kamu çalışanlarının çalışmayan eşlerine 95 gösterge rakamının temel ücret katsayısı ile çarpımından oluşan aile yardımı ödeneği verilmesini istiyor. 

Evlenen ya da bakmakla yükümlü olduğu çocuğu evlenen kamu çalışanına 2 maaş tutarında evlenme yardımı yapılmasını teklif eden KESK, mesleğe yeni giren kamu çalışanına, alacağı ilk maaşla birlikte maaşının 2 katı kadar mesleğe başlama yardımı ödenmesini öneriyor. KESK'in hazırladığı teklifte yer alan ekonomik ve sosyal haklara ilişkin taleplerden bazıları şöyle: 

"-Çocuğu dünyaya gelenlere temel ücret tutarı kadar doğum yardımı ödenmeli. 

-Kamu çalışanının görev yaptığı yerde doğal afet olması ve doğal afetten kamu çalışanının zarar görmesi hallerinde, temel ücretin 2 katı tutarında doğal afet yardımı ödeneği verilmeli. 

-Tüm kamu çalışanlarına yılda 2 kere takım elbise bedeli kadar giyecek yardımı nakdi olarak yapılmalı. 

-Kamu çalışanlarına, eylül ya da ekim aylarında, temel ücret katsayısının 600 ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda yakacak yardımı yapılmalı. 

-İkramiye almayan kamu çalışanlarına yılda 2 ikramiye ödenmeli. 

-Kapatılan kreşler ihtiyaçlar göz önüne alınarak tekrar açılmalı. Gece çalışması olan ve vardiyalı iş yerlerindeki kreşler 24 saat açık tutulmalı. 

-Misafirhane, dinlenme tesisi, lokal, kamp ve eğitim tesislerinden tüm kamu çalışanları kadro, derece ve unvanına bakılmaksızın yararlanmalı. Dinlenme tesisleri ve kamplardan öncelikle düşük maaşlı kamu çalışanları yararlandırılmalı. 

-Kamu çalışanlarına, yılda bir defa tatile çıktığı ayın ücretiyle birlikte, aldığı maaşa eşit tutarda dinlenme yardımı ödenmeli. 

-Kamu çalışanı yatarak ve ayakta tedavide kullandığı ilaçlar için hiçbir bedel ödememeli. Üniversite ve vakıf hastanelerindeki tedavilerinde fark adı altında bedel alınmasına son verilmeli. 

-Kamu çalışanı yılda en az bir defa zorunlu sağlık taramasından ücretsiz olarak geçirilmeli. 

-Kadın çalışanlara 20, erkek çalışanlara 25 hizmet yılını doldurduklarında yazılı talepleri halinde yaşlarına bakılmaksızın emekli olma hakkı tanınmalı. 

-Kamu çalışanları hiçbir şekilde, kendi isteğinin dışında emekli olmaya zorlanmamalı. 

-Emekli aylığı görevdeki aylık kadar olmalı." 

 

Tatil ve izinler

KESK, toplu sözleşeme teklifinde kamu çalışanlarının günlük çalışma süresinin 7 saat, haftalık çalışma süresi 35 saat olarak düzenlenmesini talep ediyor. Teklifte, 8 Mart, 1 Mayıs ve 1 Eylülün resmi tatil kabul edilmesi isteniyor. 

Konfederasyonun talepleri arasında kamu çalışanlarına hizmet sürelerine bakılmaksızın 30 iş günü yıllık izin, evlenmeleri durumunda 10 gün evlilik izni verilmesi, çalışan hamile kadınlara doğum öncesi 8 hafta doğum sonrası 16 hafta olmak üzere toplam 24 hafta ücretli doğum izni kullandırılması, doğum halinde babaya 10 iş günü ücretli izin verilmesi gibi konular yer alıyor. 

Kadınlara pozitif destek

KESK, kamu çalışanlarının kendi istekleri dışında yerlerinin değiştirilerek eşlerinden ayrılmaması gerektiğini vurgulayarak, böyle bir durumda eşlerden birinin en geç bir ay içerisinde diğerinin yanına atamasını talep ediyor. 

Konfederasyonun, disiplin cezaları, kadın çalışanlar ve sözleşmeli personel ile ilgili taleplerinden bazıları da şöyle: 

"-Yönetici kademelerde kadın oranının düşüklüğü nedeniyle, yükselme ve terfilerde yüzde 30 oranında pozitif destek sağlanmalı. 

-Boşanmış ve çocuğuyla yaşayan kadınlar da 'aile' kabul edilmeli ve 'aile yardımından' yararlandırılmalı. 

-Kamu çalışanına uyarı ve kınama cezalarına karşı idari yargı yoluna başvurma hakkı tanınmalı. 

-Göreve son verme dışındaki disiplin cezaları, uygulandıkları günden itibaren bir yıl sonra silinmeli. 

-Kamu çalışanına verilen sicil notu uygulaması kaldırılmalı. 

-Hiçbir kamu kurum ve kuruluşunda işe girecekler için erkek olma şartı aranmamalı. 

Vergi indirimi

-Sözleşmeli personel, geçici personel ve vekil personel gibi adlar altında kamu kurum ve kuruluşlarında iş güvencesiz ve sözleşmeli olarak istihdam edilen çalışanlar kadroya alınmalı ve sözleşmedeki haklardan yararlandırılmalı. 

-Gelir Vergisi Kanunu'nda değişiklik yapılarak kamu çalışanları ve ücretliler yönünden vergi dilimleri 5 puan indirilerek uygulanmalı. 

-Kamu çalışanlarına 5 yılda bir 1 net maaş tutarında hizmet teşvik ikramiyesi olarak ödenmeli."