KGF desteği ile piyasada tahsilatlar normale döndü

KGF ile birlikte piyasaya sürülen para tahsilat sürelerinin de normale dönmesini sağladı. 3- 4 ay öncesine kadar imkansızlıklar nedeniyle ödemelerini yapamayanlar şimdi borçlarını kapatma yoluna gidip, ham maddeyi de peşin almaya başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sercan AKINCI

Piyasada 3- 4 ay öncesine kadar yaşanan tahsilat sorunu Kredi Garanti Fonu (KGF) desteğiyle önemli ölçüde aşılmış görünüyor. Önceki dönemde imkansızlıklar nedeniyle insanların ödemelerini geciktirmek zorunda kaldığını ifade eden iş dünyası temsilcileri, şimdi işlerin normal seyrine dönmeye başladığını vurguladı. Çek- senet protestolarındaki azalmanın da bu duruma işaret ettiğini belirten temsilciler, "Şimdi hammaddeleri vadeli almak yerine peşin alarak kar ediyorlar. Herkes para varken borçlarını kapatmak istiyor. Birikmiş borç yükleri de ortadan kalkıyor" dedi.

İş dünyası bu durumun büyüme rakamlarını da yukarı çekeceği görüşünde.

Süreler normale dönüyor

Tahsilat süreleri düğümünün KGF desteğiyle çözüldüğünü söyleyen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı, 3- 4 ay öncesine kadar imkansızlık nedeniyle piyasada para dönmediğini dile getirdi. KGF desteğinin tamamının kullanılmamasına rağmen piyasanın rahatladığını bildiren Özhamaratlı, tahsilatların mantıklı bir sürede gerçekleşmeye başladığını ve protestolu çek- senetlerin azaldığını kaydetti. İSO'nun açıkladığı PMI endeksinin haziranda 54.7 ile son 4 yılın zirvesinde olduğunu açıklayan Özhamaratlı, büyüme konusunda gelecekle ilgili bunun iyi bir sinyal olduğunu ifade etti.

KGF'nin piyasayı rahatlatarak, hareket getirdiğini anlatan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanvekili Tahsin Öztiryaki, bunun sürdürülebilir hale getirilmesi gerektiğini vurguladı. Para bulmanın zor olduğu dönem nedeniyle sıkışan vadelerin şimdi rahatladığının altını çizen Öztiryaki, bunun büyüme rakamlarına da etki edeceğine dikkat çekti.

Terör olmazsa hava devam eder

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bedevi Palandöken de piyasaya sürülen parayla birlikte ödeme sürelerinin düzene girmesinin iş dünyasını rahatlattığını söyledi. Turizmdeki iyileşmenin, KOSGEB kredilerinin, teşviklerin, bayram alışverişlerinin bu rahatlamayı desteklediğini bildiren Palandöken, "Şimdi önümüzde kurban bayramı da var. Gelecekten daha umutluyuz. Terör vurmadığı sürece bu hava devam edecek. Üst üste olumlu gelişmeler yaşıyoruz. Ticaret güvenli ortamda olur" dedi.

İstanbul Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yücel Akdemir ise, piyasaya sürülen paranın genel olarak vergi yapılandırmalarına gittiğini savundu. İşlerin hala banka kredileriyle döndüğünü söyleyen Akdemir, KOBİ› lerin kredi alabilmek için kendilerinden aynı sıklıkla mali tablo istediklerine dikkat çekti.

Güneydoğu'da tedirginlik hakim

Güneydoğu Bölgesi'nde ise işler biraz daha farklı seyrediyor. KGF ile birlikte bölgedeki işlerin normal seyrine dönme emarelerini fark ettiklerini bildiren Diyarbakır Sanayici ve İş İnsanları Derneği (DİSİAD) Başkanı Burç Baysal, şöyle devam etti: "Bankalara olan borçlar düzene girdi. Piyasa da rahatlayacaktı ama son 20 gündür işler değişti. Siyasi olaylar nedeniyle bölgedeki iş dünyası tedirgin. 2016 yılının bu yıla göre daha sıkıntılı geçmesine rağmen, Diyarbakır'daki konut satışlarında şu anda yüzde 7'lik bir düşüş var. Bu da tedirginliği gösteriyor."