”Kıdem Tazminatı fona devredilemez”

Türk Metal Sendikası Kıdem Tazminatı'nın fona devredilmesi konusunda genel grev kararı olduğunu hatırlattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA - Türk Metal Sendikası Genel Başkanı ve Türk-İş Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Pevrul Kavlak, kıdem tazminatlarının fona devredilmesiyle ilgili şu anda bir çalışma yapıldığını belirterek, "Kıdem tazminatını gündeme getirenler şunu çok iyi bilsin; Türk-İş'in bu konuda genel grev kararı vardır" dedi.

Kavlak, sendikanın Bursa'daki şubeleri tarafından Altınceylan Tesisleri'nde düzenlenen iftar yemeğinin ardından yaptığı konuşmada, Türkiye'de krize karşı zamanında bir operasyon yapılmadığını, ekonomiyi canlandıracak, piyasaları harekete geçirecek formüller için uzunca bir süre beklendiğini söyledi.

Bu bekleyiş yüzünden reel sektörün süreç içinde durma noktasına geldiğini anlatan Kavlak, "1 milyona yakın işçi işten çıkarıldı. 400 binden fazla işçi ücretsiz izne gönderildi. Türkiye uzunca bir süre bu manzarayı seyretti. Amerika'dan, Avrupa'dan ve Japonya'dan gelen kötü haberlere rağmen, Türkiye'yi idare edenler, ekonominin dışa bağımlı olduğunu ve krizin Türkiye'yi de vuracağını unuttu" diye konuştu.

Kavlak, finansal kriz reel sektör krizine dönüşünce her kesin gözlerini Bursa'ya çevirdiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Çünkü, Türkiye'de reel sektör denildiğinde ilk akla gelen yer Bursa'dır. Çünkü bursa reel sektörün kalbidir. Kriz reel sektörün kapısını çalınca, Bursa'da alarm zilleri çalmaya başladı. 2008'in son çeyreğinde, Bursa'da 56 bin 700 kişi, 2009'un ilk 4 ayında ise 24 bin 500 kişi işinden oldu. Yani her ay yaklaşık 10 bin kişi işten çıkarıldı. Reel sektör krizi yayılmaya başladı..."

ÖTV indirimi ve kısa çalışma ödeneği gibi uygulamaların çıkarılması ve süresinin uzatılması konusunda etkin rol oynadıklarına da değinen Kavlak, "Biz sendika ve metal işçileri olarak, zor zamanlarda iş yerlerimizin arkasında duran bir sendikayız" dedi.

"Yargısız infaz yaptılar"

Kavlak, son günlerde Türk Metal Sendikası hakkında, bazı medya gruplarının "asılsız" haberler yaptığını, sendikanın harcamaları ve ödemelerinin "faaliyet dışı" yapıldığını yazdıklarını kaydederek, "Bu haberleri yaparken, bir telefon açıp bizim düşüncemizi almadılar. Yani yargısız infaz yaptılar" görüşünü dile getirdi.

Bununla, Türk Metal Sendikasını ve yöneticilerinin kamuoyu ve metal işçileri nezdinde küçük düşürülmesinin amaçlandığını savunan Kavlak, "Herkes şunu bilsin ki; metal işçilerinin aidatları bizim namusumuzdur. Bu aidatlar sizin bize emanetinizdir ve yine sizlere sosyal ve kültürel hizmet ve yatırım olarak dönmeye devam edecektir. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın" dedi.

"Genel grev kararı vardır"

Kavlak, kıdem tazminatları konusuna değindiği konuşmasında şunları söyledi:

"Kıdem tazminatlarının fona devredilmesiyle ilgili şu anda bir çalışma yapılıyor. Bu ülkeyi yönetenlerin bu kadar fon sabıkası varken, biz nasıl bu parayı fona emanet edeceğiz? Kıdem tazminatını gündeme getirenler şunu çok iyi bilsin; Türk-İş'in bu konuda genel grev kararı vardır. Eğer kıdem tazminatını bu şekilde tutmaya devam ederlerse, Türk-İş'in de gereğini yapacağından kimsenin şüphesi olmasın."