Kıdem tazminatı Meclis'e geliyor

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, kıdem tazminatında işçi ve işveren arasında ortak noktayı bulup, birkaç güne Meclis'e sevk edeceklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, kıdem tazminatı ve özel istihdam bürolarıyla ilgili düzenlemeyi işçi ve işveren arasında ortak noktayı bularak son şeklini vereceklerini ve birkaç güne kadar da Meclis'e sevk edeceklerini söyledi.

Hükümet birkaç yıldır üzerinde çalışılan, kıdem tazminatlarının işçi adına açılacak bireysel hesaplar üzerinden takip edilmesini öngören fon sisteminde, işçi sendikaları geriye dönük hak kayıpları olacağı, işveren sendikaları ise işverene ilave yükler getireceği gerekçesiyle sistem değişikliğine itiraz ediyor.

Elvan Bloomberg HT Televizyonu'ndaki canlı yayında soru üzerine, "Çalışma hayatıyla ilgili kıdem tazminatı ve özel istihdam büroları düzenlememizi önümüzdeki birkaç gün içinde Meclis'e sevk edeceğiz. Hem işçi hem de işveren kesiminin düşüncelerini biliyoruz. İki tarafın da hassasiyetlerini dikkate alan ortak noktayı bulacağız" diye konuştu.

Ekonomistler, Türkiye'nin beraber değerlendirildiği diğer gelişmekte olan ülkelerden pozitif ayrışması ve orta gelir tuzağından çıkabilmesi için aralarında kıdem tazminatı ile ilgili düzenlememin de bulunduğu verimliliği artıracak reformlar yapması gerektiğini belirtiyorlar.

AYRIMCILIKLA İLGİLİ BİREYSEL BAŞVURU

Bugün kendisinin başkanlığında bazı bakan ve bürokratların katıldığı Reform Koordinasyon Toplantısı'nda İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'nun oluşturulmasının kararlaştırıldığını da belirten Elvan, kurumun işlevi konusunda şu bilgileri verdi: 
"Bu kurumla İnsan Hakları Kurumu yeniden yapılandırılmış olacak. Amaç AB'nin de çok üzerinde durduğu ayrımcılıkla mücadele. İnsan Hakları Kurumu'na bu yetkiyi vereceğiz. Yeni kurum ayrımcılık konusunda kişisel başvuruları da inceleyecek." 

Türkiye ile AB'nin Kasım ayında vardığı Türk vatandaşlarına vize serbestisi sağlayacak mutabakatın içerisinde, aralarında ayrımcılıkla mücadeleyi de düzenleyen bazı AB uyum yasalarının çıkarılması da bulunuyordu.

Elvan, Rusya ile yaşanan krizden olumsuz etkilenen sektörlerin sorunlarını gidermek üzere, kendilerinin, Turizm ve Ekonomi bakanlarının sektör temsilcileriyle biraraya geldiklerini de söyleyerek, "Turizm Bakanlığı çalışmasını bize sundu. Ortak bir önlem paketine dönük tedbirleri süratle alacağız" dedi.

Türkiye Kasım ayında Suriye sınırında Türk hava sahasını ihlal eden bir Rus savaş uçağını düşürmüş, bunun ardından Rusya Türkiye'ye yönelik bir dizi ekonomik yaptırım kararı almıştı.