Kıdemde görüş ayrılıkları giderilemiyor

Kıdem tazminatının fona dönüştürülmesine yönelik teknik görüşmelerde ilerleme olmadı.İş yaşamı esnekleşme girişiminde, evden çalışma tartışıldı, görüş ayrılıkları giderilemedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet KAYA

ANKARA-Kıdem tazminatı, uzaktan çalışma modellerinin geliştirilmesi, taşeronluk sisteminin iyileştirilmesi ve özel istihdam büroları bünyesindeki işçilerin başka işyerlerinde çalıştırılmasını içeren “esnekleşme” paketinde ilerleme sağlanamıyor. DÜNYA’nın edindiği bilgilere göre dün yapılan ikinci teknik komite çalışmasında, uzaktan çalışma modelleri kapsamında evden çalışma yöntemine ilişkin Çalışma Bakanlığı temsilcileri düşüncelerini anlattılar. İşveren kanadı da daha önce işçi kesimi tarafından sunulan görüşlere ilişkin tavrını açıkladı. Öte yandan, kıdem tazminatının fon esaslı bir sisteme dönüştürülmesine yönelik taraflara yeni bir öneri sunulmadığı belirtildi. 

Çalışma hayatında “esnekleşmeyi” içeren girişimde, geçen hafta yapılan Üçlü Danışma Kurulu’nda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın sunduğu öneriler üzerinden yürütülen teknik  komite çalışmasının ikincisi dün yapıldı. DÜNYA’nın edindiği bilgilere göre taraflar arasındaki görüş ayrılıklarının sürdüğü ve uzaktan çalışma modelleri içinde Bakanlık tarafından “evden çalışma” modelinin Çalışma Kanunu’na alınması önerisi dışında bir ilerleme sağlanamadı. 

Toplantıda, Türk-İş, Hak-İş ve DİSK’in ortak görüşlerini yansıtan ve yazılı olarak verilen metindeki temel savlar ve öneriler işveren kesimi tarafından eleştirildi. İşveren kanadı ve Hükümet temsilcileri özellikle taşeron işçilik düzenlemesindeki tanım değişikliği konusunda işçi kanadının daha esnek olması gerektiği görüşünü iletti. Toplantıda, işçi kanadı ise taşeron sisteminin tanım olarak değişmesi halinde, bu sisteme yönelik özel sektörde hukuki içtihatlarla oluşmuş mevcut düzenin bütün parametrelerinin değişeceğini, oysa taşeron sisteminde yapılmak istenen düzenlemenin ağırlıklı olarak kamudaki sorunu çözmeye çalıştığını belirttiler. Aciliyeti olduğu vurgulanan kamudaki taşeron sorununun çözümü için geliştirilecek modelde belirsizlikler olduğu, bunun üzerinden bütün sistemi değiştirecek bir yaklaşımın getirilmemesi gerektiği vurgulandı. 

Kıdemde yeni bir öneri yok

Öte yandan, toplantıda kamu tarafının kıdem tazminatına ilişkin yeni bir öneri sunmadığı kaydedildi. İnternet sitelerine kamu kanadının, mevcut kıdem tazminatı hesabında olduğu gibi 1 yıl sonunda 1 aylık ücret tutarında kıdeme hak kazanmayı sağlayacak oranda prim kesintisini içeren bir formül üretmek amacıyla; yüzde 8,3 dolayında hesaplanan prim yükünün yarısının işveren, yüzde 25’inin bütçe (Hazine bütçesi) yüzde 25’inin de İşsizlik Sigortası Fonundan ödenmesi önerisi yansımıştı. DÜNYA’ya bilgi veren işçi kanadı temsilcileri, herhangi bir yeni önerinin getirilmediğini, hatta bu toplantıda kıdem tazminatının çok kısa konuşulduğunu belirttiler. Toplantıda, kıdem tazminatı konusunda işçi ve işveren kanadı temsilcileri daha önceki pozisyonlarını koruduklarını tekrarladılar. Hükümet kanadının mevcut haliyle kamuya hiçbir mali yükü ya da idari yükümlülüğü olmayan kıdem tazminatı sisteminin yeni düzenlemede de kamu dışında kalması yönündeki eğilimini sürdürdüğü belirtildi. 

Evden çalışma

Toplantıda Çalışma Bakanlığı temsilcileri, uzaktan çalışma modelleri içinde yer alan evden çalışma yönteminin İş Kanunu’na girmesi konusundaki görüşlerini ilettiler. Buna göre, mutlaka bir sözleşmeye dayalı olması, bu sözleşmede ücret, kullanılacak ekipman ve bilgiler vb. konularında ayrıntılı düzenlemeler bulunması kaydıyla evden çalışmaya imkan sağlanmasına yönelik çerçeve düşünce paylaşıldı. İşçi ve işveren kanadından bu türden çalışmalar konusunda İş Kanunu’nda düzenleme yapılması halinde sigorta primleri sorununun da iyi düşünülmesi ve emekliliği imkansız hale getiren bir düzenlemeden kaçınılması talep edildi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir