Kiraz, ekonomik krize "merhem" oldu
GÜMÜLCİNE - Batı Trakya'da, son yıllarda çiftçilerin alternatif gelir kaynağı haline gelen kiraz üreticinin yüzünü güldürüyor.
Rodop dağlarının eteklerinde yer alan Yaka bölgesinde dört yıl önce kurulan "Dağlık Rodop Kirazı Kooperatifi"nin çalışmaları sonucu bölgede yetiştirilmeye başlanan kiraza olan ilginin artması ve fiyatların yükselmesinden memnun olan üreticiler, elde ettikleri gelirlerle ekonomik krize çare bulduklarını belirtiyor.
Ayazma köyü sakinlerinden 65 yaşındaki İbrahim Şükrü, üreticinin bu yıl hem mahsulden hem de fiyattan memnun kaldığını söyledi.
Kirazın bu yıl "iyi para yaptığını" ifade eden Şükrü, bunun krize "merhem gibi geldiğini" belirterek, "Dolu biraz zarar yaptı ama yine de ürün bol ve kaliteli çıktı. İlk ürün olan 'Burli' tipi kirazı 1 euroya veriyoruz. Bu iyi bir fiyat sayılır. Kiraz iyi para yapıyor, bu krize merhem gibi geldi" dedi.
Şükrü, bölgede en iyi kiraz çeşidinin "Drakana" olduğunu ancak henüz olgunlaşmadığını belirterek, olgunlaştığında bu ürünü 2 euroya satmayı planladığını söyledi.
Bölgede üreticiler tarafından kurulan kiraz kooperatifinin kiraz fiyatlarının artması ve kalitenin iyileştirilmesine önemli katkısı olduğunu anlatan Şükrü, kiraza olan ilginin artmasıyla daha önce asıl geçim kaynağı olan tütün üretimini bıraktığını ve ailece kiraza yöneldiklerini belirtti.
"İhracatçılar tercih ediyor"
Gümülcine'deki kent meydanında yetiştirdiği kirazları satan Eşekçili köyünden Erhan Hasan, satışlardan memnun olduğunu belirterek, kirazın iyi bir gelir getirdiğini söyledi.
Bölgede yetişen kirazın erken olgunlaşması ve dayanıklılığının ürüne önemli bir özellik kazandırdığını belirten Hasan, Yaka kirazının iklim koşullarından kaynaklanan bu özelliği nedeniyle ihracatçılar tarafından tercih edildiğini belirtti.
Hasan, son dönemde kiraza olan ilginin artmasına rağmen üretimin hala geleneksel yöntemlerle yapıldığını belirterek, "Bu konuda desteğe ihtiyacımız var. Devletten yardım görmüyoruz. Verilen sözler var ama henüz hiçbir şey görmedik. Ayrıca, toprak sıkıntımız var" diye konuştu.
Hasan, kriz nedeniyle bölgede sanayi tesisi kalmadığını, bu nedenle vatandaşların yeniden tarıma ve toprağa yönelmesinin doğru bir seçim olacağını belirtti.
Kooperatife devletten destek yok
Kiraz Kooperatifi Başkanı Ferruh Topal, bölgede 2008'de kurulan kooperatifin gerekli yasal tüm işlemleri ve belgeleri tamamlamasına rağmen devlet tarafından desteklenmediğini anlattı
Kooperatifin 4 yıl önce Tarım Bakanlığı'nın, AB destek fonlarının katkısıyla oluşturulan 5 milyon euroluk kalkınma programına dahil edildiğini ancak bugüne kadar sadece 150 bin euro ödeme yapıldığını belirten Topal, "Başka tek kuruş yardım görmedik. Ödeme yapmamak için sürekli bahane uyduruyorlar. İstediklerini yerine getirdiğimizde ise karşımıza yeni bahaneler çıkarıyorlar" ifadelerini kullandı
Topal, geçen yıl kooperatif aracılığıyla sadece Rusya'ya 630 ton kiraz pazarladığını belirterek, bu rakamların bölgedeki bazı çevreleri korkuttuğunu söyledi.
Kirazdan Türk nüfus yararlanıyor
Bölgedeki kiraz üreticilerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğunu belirten Topal, "Kirazdan daha çok Türk nüfus yararlanıyor. Birileri bizlerin ve bölgenin kalkınmasını istemediği açık" diye konuştu.
Kooperatif Başkanı Topal, bölgede yetişen kirazın kalitesi nedeniyle Yunanistan'da ve uluslararası piyasada da büyük ilgi gördüğünü belirterek, bu konuda Türkiye;deki tüccarlara işbirliği çağrısında bulundu.
"Kiraz bölgeye 4 milyon euro getiriyor
Kiraz kooperatifin oluşmasına öncülük eden Yassıköy Belediye Başkanı İsmet Kadı, kooperatifin ürününün yurt dışına pazarlanmasında önemli katkısı bulunduğunu söyleyerek, kooperatif öncesinde 60-70 cent civarında bulunan kiraz fiyatlarının şu anda 1 euronun altına düşmediğini belirtti.
Kadı, 4 yıl içerisinde kiraz üreticisinin gelirinde önemli artış kaydedildiğini söyleyerek, "şu anda kirazdan bölgeye yılda 4 milyon euronun üzerinde para geliyor. Bu para 9 köy arasında paylaşılıyor" dedi.
Kadı, elde edilen ürünlerin Rusya, Romanya, İngiltere, Fransa gibi Avrupa ülkelerinde satıldığını anlattı.