Kiraz üreticisi fiyattan memnun değil

Türkiye'nin önemli kiraz üretim merkezlerinden Çanakkale'nin Bayramiç ilçesinde hasada başlayan üreticiler, iç piyasa ve ihracat fiyatlarında umduğunu bulamadı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kiraz üretimi, ihracata yönelik beklentileri karşılamadı. Olumsuz hava koşulları nedeniyle iki yıldır ürünü dalında kalan üretici, bu sene de beklediği fiyata ulaşamadı. 

Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan yaptığı açıklamada, birinci boy ihracat kirazının kilogram fiyatının 4 liradan 3,5 liraya gerilediğini, ikinci sınıf ihracat kirazının 1,5-2 lira, iç piyasa ürünün ise 2-2,5 liradan alıcı bulduğunu söyledi. 

Fiyatların çok iyi olmadığını belirten Pehlivan, geçen yıl kiraz üreticisinin tarlasında bakım masraflarını bile karşılayamadığını hatırlatarak, şöyle konuştu: 

"Yoğun yağış ve soğuk, kirazı dalında çatlattı. Bu yıl ise bazı noktalarda yağış nedeniyle ürün kaybı olsa da üreticiyi pek etkilemedi. Fiyatların 3 liranın altına düşmesi üreticiyi mağdur edecek. Bilindiği gibi Kazdağları'nın doğal dokusu yörenin meyvelerine farklı bir lezzet katıyor. İddia ediyorum ki bölgemizde yetişen kirazın lezzeti dünyanın hiçbir bölgesinde yoktur. Bu da meyvemizi aranır hale getiriyor." 

Kiraz üreticisi Celil Kaya da iki yıldır üreticinin zarar ettiğini ifade etti. 

Mahsulün verim ve rekoltesinin iyi olduğunu ancak fiyatların çok düşük kaldığını vurgulayan Kaya, "İşçi yevmiyesi 50-60 lira. Böyle giderse üretici elde ettiği mahsulden işçi ücretlerini bile karşılayamayacak. Kiraz ağaçlarımı kesip arazimi farklı bir ürün ekerek değerlendireceğim" dedi. 

Bayramiç Hali'nde kabzımallık yapan Mustafa İnan ise büyük marketlerin önemli ölçüde kiraz talebi olduğunu dile getirdi. 

İnan, iç piyasadaki marketlerin de ihraç kirazı olarak bilinen "Ziraat 900" cinsi ürün talep ettiğini belirtti.