Kırıkkale'ye ihtisas sanayi kurma sözü
Bakan Çağlayan, hükümet olarak sadece sanayi alanında değil ihtisas sanayi alanında da çalışmalar yaptıklarını belirtti
KIRIKKALE - Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin sanayi ve ticaret alanında büyük ve önemli değişiklikler yaşadığını belirterek "Hükümet olarak sadece sanayi alanında değil ihtisas sanayi alanında da çalışmalar yaptık. Kırıkkale'nin alt yapısı hazır olması halinde ihtisas sanayini de kurduracağımın sözünü veriyorum." dedi.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, istişare toplantısı, ziyaret ve temel atma törenine katılmak üzere Kırıkkale'ye geldi.
Kültür Merkezi'ndeki İstişare Toplantısı'na katılarak burada açılış konuşması yapan Bakan Çağlayan, Türkiye'nin geçmişte ithal ettiği ürünleri bugün Avrupa'ya ihraç ettiğini vurguladı.
Kendisi sanayici iken üç ekonomik kriz yaşandığını anlatan Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan şunları kaydetti:
"En son yaşanan 2001 krizinde dolar 400 bin lira iken bir gecede 1 milyon 200 bin liraya yükseldi. Ülke olarak o dönem çok büyük faizler ödedik. O zamanlarda Türkiye zayıf bir Türkiye idi. O zamanlarda 9 banka battı ve kapandı. Şuanda hiç bankaların batıp kapandığına dair haberler almıyoruz. Bunun nedeni ise bu hükümetin ekonomi alanındaki başarılarıdır. Bu gün sağlam bir ekonomiye sahip olduğumuzdan dolayı bu tür sıkıntılar yaşamıyoruz."
Bakan Çağlayan Türkiye'de tekstil ve konfeksiyon sektörüne çok önem verdiklerini belirterek bunun en önemli nedenini, dünya tekstil ve konfeksiyon pazarından yüzde 5 pay alacak boyutlarda bir sektör olmasına bağladı.
"İşletmeleri araştırmak için geldik"
Türkiye genelinde sanayi envanteri çalışmalarına Eylül ayında başlanacağını kaydeden Bakan Çağlayan şöyle devam etti:
"Bugün Kırıkkale'ye işletmelerin sektör sektör araştırmasını yapmak için geldik. Kim ne kadar kazanıyor, kim ne kadar zarar ediyor ve kim ne kadar yatırım yapmış. Bunların incelemelerini yapıyoruz. Kırıkkale'nin geleceğini masaya yatırmak için buradayız.
Kırıkkale'de 1716 işletme mevcut ve bu firmaların toplam karı 44 buçuk trilyon lira. Ortalama karı yüzde 3-4 civarlarında Bu rakamlar Türkiye ortalamasının çok altında. Kırıkkale'de kar eden işletme olarak ilk sıralarda perakende ticareti yapan firmalar ve inşaat sektörü yer almaktadır. Kırıkkale'nin toplam aktifi yüzde 78 gibi yüksek borçlardır. Türkiye ortalaması yüzde 56'dır. Bu Kırıkkale'deki sanayicinin, esnafın kendi tasarrufunun olmadığını ve finansman desteği verilmesi gerektiğini gösteriyor.
Kırıkkale'ye gelmeden önce Keskin Organize Sanayi Bölgesinin ihalesini imzaladık. Kırıkkale ve Keskin'de organize sanayinin iyi çalışması halinde 2009 yılı sonuna Keskin OSB'yi bitirteceğiz. Hükümet olarak sadece sanayi alanında değil ihtisas sanayi alanında da çalışmalar yaptık. Kırıkkale'nin alt yapısı hazır olması halinde ihtisas sanayini de kurduracağımın sözünü veriyorum."
Esnaf ve sanatkarlarımıza sözde değil özde sahip çıkan bir hükümet olduklarını belirten Bakan Çağlayan şunları kaydetti:
"SSK ve Bağ-Kur primleri yeniden yapılandı ve prim borçlarının yüzde 85'ini affettik. Bağ-Kur'lular hastane hizmetlerinden faydalanamıyordu. Yeniden yapılanma ile Bağ-Kur'lu bir vatandaşımız gidip istediği hastanede istediği tedaviden rahatlıkla faydalanabilecek. Bunun yanı sıra işverenlere de 18-29 yaş genç nüfusa istihdam sağlamaları halinde ilk yıl tamamı olmak üzere yüzde 80, yüzde 60, yüzde 40 ve yüzde 20 sigortalarını devlet yatıracak. Bayanlardan istihdam sağlanması halinde yaş sınırlaması olmadan tüm sigortasını devlet yatıracak. Yapılanma içerisinde kobilerimize 0 faizli imkanı sağladık. 5 bin YTL kredi imkanı olan esnafımıza 35-50 bin YTL kredi imkanı sağladık. Desteklerimiz devam edecek."
Bakan Çağlayan'ın konuşmasının ardından, Kırıkkale'nin sanayi ve ticaret alanındaki çalışmaları hakkında bir sunum yapan Sanayi Ticaret İl Müdürü Vural Örsdemir, Kırıkkale ve Keskin OSB ile MKE ve Tüpraş hakkında bilgi verdi.
"Konular geçmişte de konuşuldu fakat hayata geçirilemedi"
İktidardan beklentileri olduğunu ifade eden Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cemalettin Akdoğan da, "Bakanımızın bahsettiği konular geçmişte de konuşuldu. Ama hayata geçirilemedi. Ülkemizin basit, adil, herkesten eşit şekilde alınacak vergi sistemine, hızlı işleyen bir hukuk sistemine ihtiyacı var. Yatırımcıların illere kazandırılması için kurulan beyaz masa gibi sistemler var. Valilik aracılığıyla bu sistemden Kırıkkale'de de yapılması gerekiyor. İlimizdeki MKE kurumunun yeniden yapılanması gerekiyor. Bu konuda destek verilmesini istiyoruz" diye konuştu.