Kırmızı ete talep, yarı yarıya azaldı

100 kilogram et satışı yapılan marketlerde son 2 ay içerisinde et satışı 50 kilograma düştü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Ulusal Kırmızı Et Konseyi Başkanı Ahmet Yücesan, Kurban Bayramı öncesinde günde 100 kilogram et satışı yapılan marketlerde bu rakamın, son 2 ay içerisinde 50 kilograma düştüğünü bildirdi.
 
Yücesan, AA muhabirine yaptığı konuya ilişkin değerlendirmesinde, Kurban Bayramı öncesinde besi maliyetlerinin yükselişe geçtiğini anlattı. Bu nedenle Kurban Bayramı sonrası Bakanlar Kurulu kararıyla hayvan ithalatı ve ithal ete yönelik gümrük vergilerinin artırıldığını belirten Yücesan, bu yıl farklı bir gelişme yaşandığına işaret etti.
 
Yücesan, "Türkiye'de daha önce 500 bin büyükbaş hayvan kesilirken, bu yıl 750 bin büyükbaş hayvan kesildi. Artı 2 milyon küçükbaş kesildi. Vatandaş bu etlerini buzdolabına koydu. Bir de bu sene Bayram balık sezonuna denk geldi. Balığın da son 10 yıldan beri en fazla piyasaya arz edildiği döneme denk geldi. Kırmızı ete yönelik olumsuz haberler nedeniyle de insanlar kırmızı etten kendilerini geri çekti" diye konuştu.
 
Türkiye'de kırmızı etin çok rahat alınamadığını ve her şeye rağmen pahalı olduğunu vurgulayan Yücesan, "Gelen bilgilere baktığımızda Kurban Bayramı öncesinde günde 100 kilogram et satışı yapan marketlerde bu rakam, son 2 ay içerisinde 50 kilograma düştü. Bunların çözülmesi lazım, önlem alınması lazım" ifadelerini kullandı.
 
Yeni Zelanda'da tüketim 60 kilogram
Yücesan, Türkiye'de kişi başına yıllık ortalama 12 kilogram kırmızı et tüketimi gerçekleştirildiğine dikkati çekerek, bunda 30 milyona yakın turistin de payı olduğuna vurgu yaptı.
Türk insanının tükettiği kırmızı et miktarının 9 kilograma kadar düştüğünü ifade eden Yücesan, özellikle yıllık kişi başına et tüketiminin AB ülkelerinde 35 kilogram, ABD'de 30-40, Yeni Zelanda ve Brezilya'da ise 60 kilograma kadar yükseldiği bilgisini verdi.
Yücesan, şöyle devam etti:
"Bizim 60 kilo hedefimiz yok. Türkiye insanının yakın zamanda 25 kilograma ulaşması gerekiyor. Gençlerin, çocukların bu proteini alması gerekiyor. Kırmızı ette başka herhangi bir gıdada olmayan bazı aminoasitler var. Zaman zaman kırmızı et tüketimine yönelik çıkan olumsuz haberler, yıllık 60 kiloya yakın kırmızı et tüketiminin görüldüğü ABD gibi ülkelerde yapılan araştırmaları referans alıyor. 50-60 yaşın üzerinde bir insanın o denli proteinle beslenmesi, kırmızı etle beslenmesi, günlük 3 öğüne tekabül ediyor. Bu, tabi ki riskli olacaktır. Ama bunun söylenmesi lazım. Türk insanı 35 kilo tüketmesi gerekirken, şu anda 9 kilogram tüketiyor"
 
Avrupa'da, Türkiye'den çok ucuz
Ahmet Yücesan, Avrupa Birliği'nde Bulgaristan ve Yunanistan'dan Fransa'ya kadar karkas et fiyatlarının aşağı yukarı kaliteye göre yüzde 5-10 değişmekle beraber 3 avro civarında olduğunu, bunun TL olarak 7-8 liraya tekabül ettiğini anlattı.
Kırmızı et fiyatlarının Türkiye'de 15 TL civarında olduğunu hatırlatan Yücesan, bu rakamın AB ülkelerindekilerin iki katı olduğunu dile getirdi. Yücesan, "Ama halkın alım gücü Türkiye'de, Avrupa'daki insanların dörtte biri. Hem birim fiyat olarak Türkiye'de et çok pahalı, hem de alım gücü olarak diğer ülkelere göre et fiyatları çok pahalı. Ama bütün bunlara rağmen Türkiye'de 18 kilograma kadar et tüketiliyordu. İnsanlar alabiliyordu. Ekonomi daha da gerideydi" değerlendirmesinde bulundu.
Kırmızı ete yönelik doğru bilgilendirme yapmak için çalışma yaptıklarını belirten Yücesan, bu konuda sempozyumlar düzenleyeceklerini, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın desteğiyle kamu spotu hazırlayacaklarını bildirdi. Yücesan, "Kırmızı et konusunda Türkiye, gelecek yıllarda beyaz et, yumurta ve balıkta olduğu gibi iddialı bir hale gelecek" dedi.