Kırsal kalkınma desteği için 144 projeye onay

İzmir’den yapılan 144 adet proje başvurusu bakanlık tarafından uygun görülerek hibe almaya hak kazandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR (DÜNYA) Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Ekonomik Yatırımlar 9. Etap başvurusu değerlendirme sonuçları açıklandı. İzmir’den yapılan 144 adet proje başvurusu bakanlık tarafından uygun görülerek hibe almaya hak kazandı. 

Kırsal alanda fark yaratan ve tarım sektöründe yoğun talep gören program doğrultusunda İzmir’in desteklenen proje sayısının rekor düzeye ulaştığına dikkat çeken Vali Mustafa Toprak, “Kırsal alanda yapılan yatırımlara yüzde 50 hibe desteği verilen bu program Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından, Ulusal Tarım Stratejisi Kırsal Kalkınma Planı çerçevesinde 2006 yılında uygulamaya konulmuştu. Sunulan projelerin tamamının destekleme kapsamına alınmasını çok büyük bir memnuniyetle karşıladık. Bu, İzmir’in kırsal alandaki tarımsal gücüne güç katacak bir hamle” diye konuştu.

Toprak, İzmirli yatırımcıların gerek proje sayısı bakımından gerekse yatırım tutarları açısından kentin ekonomisine ivme kazandıracaklarını belirterek, “2006 yılından itibaren ilk 8 etapta 161 proje için 82 milyon 506 bin TL yatırıma 37 milyon 771 bin TL hibe verildi. Şimdiki 9. etapta hibe desteği almaya hak kazanan proje sayısı 144 ve İzmir tarımına yapılacak yatırım miktarı 186 milyon 661 bin TL olacak. Bakanlık tarafından yapılacak olan hibe desteği de ilk 8 etapta verilen hibe desteğini geçerek 3 katına yakın bir rakam olan 88 milyon 771 bin TL’ye yükselmiş olacak. Bu da çok önemli bir değişim ve dönüşüm” dedi. 

Hibe desteği almaya hak kazanan projelerin yatırım konularına göre dağılımı hakkında da rakamsal bilgiler veren Toprak, “Tarımsal üretime yönelik modern sabit yatırım 41 adet, alternatif enerji kullanan sera 2 adet, yenilenebilir enerji tesisi 11 adet, hayvansal ürünlerin işlenmesi 23 adet, bitkisel ürünlerin işlenmesi 50 adet, çelik silo 4 adet, soğuk hava deposu yatırımları 6 adet ve hayvansal orijinli gübre işlenmesi de 7 adet olarak gerçekleşti” diye konuştu.

Toprak, yatırımcıların Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı 2014/43 nolu Uygulama Tebliği ve Rehberi’nde belirtilen evrakları hazırlayarak 5 Haziran 2015 tarihine kadar Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile hibe sözleşmesi imzalamaları gerektiğini hatırlattı.

Bu konularda ilginizi çekebilir