Kısa vadede hurda indirimi yok
Bakan Ergün, hurda teşviği konusunun biraz karmaşık olduğunu, değerlendirilmesinin biraz zaman alacağını ve üzerinde titiz bir çalışma yapılması gerektiğini söyledi
DOHA - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, otomotiv sektöründe hurda teşviğine ilişkin kısa vadede bir hurda indiriminin gerçekleşmeyeceğini söyledi.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından düzenlenen Katar 1. Türk İhraç Ürünleri Sergisi için Katar'a bulunan Ergün, gazetecilerle düzenlenen sohbet toplantısında, hurda teşviği konusunun biraz karmaşık olduğunu, değerlendirilmesinin biraz zaman alacağını ve üzerinde titiz bir çalışma yapılması gerektiğini söylediğini hatırlattı.
Ergün, hurda teşviğinde bir takım zorlukların olduğunu dile getirerek, hurda indiriminin ilave talep yaratıp yaratmayacağı sorunun yanıtının önemli olduğunu kaydetti.
Türkiye'de eski araç kullananların daha çok dar gelirli kesimler olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Hatta eski araçlara göre yeni araçların vergisi yüksek, eski araçların vergisi düşük. Bunlar çevreyi daha çok kirleten araçlar, bunların vergisi yüksek olursa, bunlardan vazgeçilir, yeni araçlara yönelme olur gibi, başlangıçta insana çok sıcak gelen ve parlak fikir gibi görünen bu konuya, yakından baktığınız zaman böyle olamayabileceğini görüyorsunuz.
Bunun vergilerini yükselttiğiniz zaman arabayı zor bela alan ve kullanan bir kitlenin vergilerini yükseltmiş olacaksınız. Çevre etkileri, şunlar, bunlar bu tartışmaların hepsine hak veriyorum, bir de böyle bir gerçek var. Bu kitle arabasını hurda indirimiyle değiştirip, yerine yenisini alabilecek bir kitle midir? Bu sorunun da cevabı önemli. Eğer arabasını hurda indirimiyle değiştirip, yerine yenisini alabilecek bir kitleyse o zaman ilave bir talep imkanı var demektir. Bunlar el değiştirecek, bu indirimden parası olup da yararlanmak isteyen bunu ucuz fiyata alacak."
Hurda teşviğinde önemli bir konunun da eski araçların teslimat sistemi olduğunu, hurda araçların trafik sicilinden düşmesinin yeterli olmadığını anlatan Ergün, bugün Türkiye'de hurda araç teslimatında tek bir yapının olduğunu, üretici ve satıcı firmaların da teslim alabileceği yeni bir otomobil hurdası ekonomisinin ortaya çıkabileceği bir alt yapıya ihtiyaç bulunduğunu belirtti.
Bakan Ergün, uygulanacak hurda teşviği ile ilave bir talep yaratılması gerektiğini vurgulayarak, o zaman bunu uygulamanın daha kolay olacağını kaydetti.
Baştan beri prensip olarak hurda teşviğine sıcak baktıklarını söylediklerini anımsatan Ergün, "Sadece yeni bir otomobil talebi meydana getirmek açısından değil, çevresel nedenlerle de trafik güvenliği açısından, eski araçların trafikten çekilmesi, yerine daha güvenli, çevreye karşı daha duyarlı araçların devreye girmesi, trafiğe çıkması daha uygun bir yaklaşım ama bu nedenle böyle olmasına rağmen bir alt yapı ve talep yaratma sorunu, gelir düzeyi düşüklüğü nedeniyle düşük gelirli insanların üzerine ilave yükler getirme sorunu ister istemez bu konunun zamana yayılmasına neden oluyor" diye konuştu.
Nihat Ergün, kısa zaman önce Ekonomik Koordinasyon Kurulunda (EKK) konuyu değerlendirdiklerini ve yazılı bir açıklama yaptıklarını ifade ederek, "Kısa vadede bir hurda indirimi beklentisi olmasın. Çünkü kısa vadede bir hurda indirimi gerçekleşemeyecek. Hurda teşviği ancak uzun vadede bir çalışmayla hayata geçebilir" dedi.
Ar-Ge merkezi sayısı 57-58'e ulaştı
Bakan Ergün, Ar-Ge merkezlerinin özel kanunları olduğunu ve çok önemli teşvikler verildiğini anlatarak, bu teşviklerden sonra Ar-Ge merkezi sayısının 57-58'e ulaştığını ve buralarda 12 bin kişinin çalıştığını belirtti.
Türkiye'de önceden 2 tane Tekno park olduğunu şimdi ise bu sayının 387e ulaştığını dile getiren Ergün, bu tekno parklarda çalışan kişi sayısının 11 bini geçtiğini ve bu tekno parklarda önemli projelerin üretildiğini bildirdi.
Bakan Ergün, Ekim ayı sonunda Türkiye'deki bütün tekno parkları yönetimlerini ve çalışmaya katılanları toplayacaklarını ve genel bir değerlendirme yapıp, tekno parklarda yapılan çalışmaları kamuoyuyla paylaşacaklarını dile getirdi.
Sanayiciyle üniversite arasında yıllardan beri bir kopukluk olduğunu ve San-Tez projesiyle bu kopukluğu giderdiklerini anlatan Ergün, bu projeyle kendi Ar-Ge merkezini kurma imkanı olmayan, ama Ar-Ge merkezine de ihtiyacı olan sanayicileri üniversitelere yönlendirdiklerini kaydetti.
Ergün, o üniversitelerin tekno parkların da, Ar-Ge merkezlerinde, o sanayicinin yapmak istediği şeylerin araştırıldığını ve Sanayi Bakanlığı olarak 3 yıl boyunca o Ar-Ge merkezinin faaliyetlerini finanse etiklerini hatırlattı.
"Önümüzdeki bütçe döneminde bakanlığın doğrudan Ar-Ge'ye yaptığı desteklerini en az iki katına çıkaracağız. Başka harcamalarımızdan kısacağız, o başka harcamalarımızdan kıstığımızı Ar-Ge desteklerine vereceğiz" diyen Ergün, şunları kaydetti:
"Geçen gün bizim bakanlığımıza makam aracı alımı için onay verilmişti. Hepsinden vaz geçtik. Dedik ki; Hayır, bunları almıyoruz, bunların parasını alın olduğu gibi önümüzdeki yılın bütçesinde Ar-Ge çalışmalarını desteklemekte kullanın. Biz bunu önümüzdeki yılın bütçesinde 30-40 milyona çıkartabiliriz. Bunun önemli bir bölümünü de başka yapacağımız, bugün itibariyle gereksiz gördüğümüz harcamalardan karşılayabiliriz. Kaynağını kendi içerisinde bulabileceğimiz bir manzara var. Mesela, yeni, İstanbul Ticaret Oda'mız, İstanbul Ticaret Üniversitesi ile Savunma Sanayi Müsteşarlığı birlikte Kurtköy'de yeni bir tekno park kuruluşunu yeni onaylandı."