KKTC, Türkiye'nin suyuna kavuşuyor

Türkiye'den KKTC’ye gelecek "Su Temin Projesi" kapsamında 3 yeni tesisin temeli atıldı. Yaklaşık 1.2 milyar liraya tamamlanacak proje sonunda, KKTC en geç eylül ayında Türkiye suyuna kavuşmuş olacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GİRNE - Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Türkiye'den Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) gidecek suyla birlikte, buradaki arazilerin de değerleneceğini belirterek, "Üretim artacak ve refah yükselecek. Türkiye-KKTC arasındaki bağlar böylelikle daha da pekişecek" dedi.

Türkiye'den KKTC’ye getirecek “Su Temin Projesi”  kapsamında 3 yeni tesisin temeli törenle atıldı.

Törende konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 200 bin metreküplük dev arıtma tesisi, Lefkoşa ve Girne istikametinde dev isale hatlarının temellerinin bugün atılarak bir yıl içinde tamamlanmasının hedeflendiğini söyledi. Eroğlu, projenin temellerinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu günlere dayandığını anlattı.

Bakan Eroğlu, denizin 250 metre altından askılarla getirilecek suyun Anamur’daki 10 bin metreküp kapasiteli Alaköprü Barajı’ndan, denizde 80 kilometre kat ederek Ada'ya geleceğini, Güzelyalı pompa istasyonundan pompalanarak önce Geçitköy İstasyonu’na, ardından Geçitköy Barajı’ndan arıtma tesisine, oradan da ana dağıtım hatlarıyla tüm Ada'ya dağılacağını kaydetti.

Projeye 940 milyon lira harcandı

Projeye 940 milyon lira harcandığını ve projenin yaklaşık 1.2 milyar liraya bitirileceğini belirten Eroğlu, “Su varsa hayat var. Artık tuzlu su içmeyeceksiniz, artık çamaşır-bulaşık makineleriniz sudan dolayı arızalanmayacak, artık Toros’lardan gelen suyu kana kana içeceksiniz” dedi.

7 Mart’ta her iki barajda bitirilmiş olacak

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun da doğum günü olan 7 Mart 2014’te her iki barajın karşılıklı bitirilmiş olacağını belirten Veysel Eroğlu, denizden geçirilecek boruların imalatının yapıldığını, şamandıraların tamamlandığını ve işlemlerin başlatıldığını vurguladı..

En geç Eylül ayında Türkiye’nin suyu KKTC’de olacak

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da 20 Temmuz 2014’te KKTC’de iki bayramın aynı anda kutlanmasını istediklerini belirterek, bunun olmaması durumunda müteahhitlerin taahhütlerine göre, en geç eylül ayında KKTC’nin Türkiye suyuna kavuşacağını söyledi.

Bunun yanında suyun dağıtımı ve evlere taşınması, atık suyun temizlenmesi, yağmur sularının birleştirilmesi konusunda da çalışmaların sürdüğünü ifade eden Atalay, dün tüm bu konuların teknik ekipler ve yetkililerle yapılan toplantılarda masaya yatırıldığını, en geç gelecek şubat ayına yetiştirilmesine çalışılacağını vurguladı.

Atalay, suyla birlikte KKTC’deki arazilerin de değerleneceğini, üretimin artacağını ve refahın yükseleceğini, Türkiye-KKTC arasındaki bağların böylelikle daha da pekişeceğine dikkati çekti.

Elektrik enerjisi de deniz altından getirilecek

Elektrik enerjisinin deniz altından getirilmesine de bir ay içinde karar verilerek çalışmalarının başlayacağını bildiren Atalay, yenilenebilir, rüzgar ve güneş enerjisinin durumu, aynı zamanda adanın çevresindeki mevcut durum da göz önüne alınarak doğalgazın da değerlendirileceğini kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir