KOBİ'lere 75 milyon euro kredi desteği

AB Küçük İşletmeler Kredi Programı'nın ikinci aşaması ile krediyi 4 banka kullandıracak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Avrupa Birliği Küçük İşletmeler Kredi Programı'nın ikinci aşaması ile KOBİ'lere 75 milyon euro kredi kullandırılacak. Programdan 50'den az işçi çalıştıran ve 1 milyon eurodan az özvarlığı olan işletmeler yararlanacak.

Hazine Müsteşarlığı, Türk özel ticari bankalarının küçük işletmeleri kredilendirmelerinin teşvik edilmesini amaçlayan Avrupa Birliği Küçük İşletmeler Kredi Programı İkinci Aşaması (SELP II) kapsamında, programa katılan Akbank, Garanti, İşbankası ve Şekerbank ile toplam 75 milyon euro tutarında kredi sözleşmesi imzalandı. AB kaynaklı projede 75 milyon euro Alman Kalkınma Bankası aracılığı ile ticari bankalara aktaracak. Hazine'nin aracı olduğu programa kalkınma bölgesinde bulunan KOBİ'ler başvurabilecek. 50'den az işçi çalıştıran ve 1 milyon eurodan az özvarlığı olan işletmeler programdan yararlanacak. Sabit yatırımlar için 50 bin euro, işletme sermeyesi ihtiyaçları için 30 bin euro, sabit sermaye ve işletme sermayesi ihtiyaçları ile birlikte en fazla 50 bin euro kredi kullanılabilecek.

Faizi banka belirleyecek

Her sektör krediden faydalanabilecek. Faiz oranları ve vadeler bankalar tarafından belirlenecek. Kredi riski ise bankalarca karşılanacak. Program ile istihdam yaratılması, ekonomik kalkınmaya katkı sağlaması, proje bölgelerinde finans sektörünün genişletilmesi ve derinleştirilmesi ile hedef kitleye piyasa koşullarında küçük kredilerin sürdürülebilir şekilde temin edilmesi amaçlanıyor.