KOBİ'ler market raflarına giremiyor

ASHİB Başkan Vekili Yamanyılmaz, son zamanların gündemi haline gelen marketlerdeki "fahiş fiyatlar" sorununun çözülmesi için Market Yasası'nın bir an önce çıkartılması gerektiğini ifade etti. (Burçak Görel)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURÇAK GÖREL

Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamullar İhracatçıları Birliği (ASHİB) Başkan Vekili Ali Can Yamanyılmaz, hükümetin ve tüketicilerin eleştirilerinin odağında yer alan marketlerdeki "fahiş fiyatlar" sorununun çözülmesi için Market Yasası'nın bir an önce çıkartılması gerektiğini söyledi.

Marketlerin yüksek kar marjları ile çalıştığını ifade eden Yamanyılmaz, "Bazı marketler yüzde 50 kar marjını bile kabul etmiyor. Kimi zaman bazı ürünlerde yüzde 100'ün üstüne çıkıyorlar. Eğer gıda ürünlerinde fahiş fiyatlarının önüne geçilmek isteniyorsa Market Yasası bir an önce çıkartılmalı ve buralar etkin bir şekilde denetlenmeli" şeklinde konuştu.

Ülkede birçok küçük ve orta boy (KOBİ) firmanın marketlerde ürününü satamadığın ifade eden Yamanyılmaz, marketlerin "raf, insert bedeli" gibi çeşitli isimler altında firmalara ciddi maliyetler çıkardığını vurguladı.

Ürününü satmak için büyük umutlarla bu marketlerde yer almak isteyen gıda firmalarının karşılaştıkları ağır faturalar nedeniyle bundan vazgeçmek zorunda kaldıklarını dile getiren Yamanyılmaz, özellikle küçük ölçekli üreticilerin marketlerin talep ettiği milyon TL'leri bulan raf bedellerinin altında ezildiğini belirtti.

Marketlerin sözü edilen bedelleri firmaların yanında tüketicilere de yansıttığını açıklayan Ali Can Yamanyılmaz, "Mevcut tablo özellikle bölgesel bazlı çalışan KOBİ'lerimizin elini kolunu bağlıyor. Marketler aralarında tröstleşmiş vaziyette çalışıyor. Başta Ticaret Bakanlığı olmak üzere ilgili birimlerin kamuoyunun gündeminden düşmeyen bu meseleye el atmalarını bekliyoruz" diye konuştu.

Market yasası denetlenebilir olmalı

Gündemde olan Market Yasası'nın "çoğulcu ve denetlenebilir" içerikte hazırlanmasını isteyen Yamanyılmaz, marketlerin de bu süreçte kapılarını küçük ve orta boy işletmelere ait yöresel ürünlere daha fazla açmalarını talep etti. Kar marjlarının devamlı "denetlenebilir" olmasının önemli olduğunun altını çizen Yamanyılmaz, şöyle devam etti: "Raf bedelli ve benzeri maliyetler kaldırılmadığı takdirde küçük ve orta boy işletmelerin ürünlerinin marketlerde yer alması mümkün değil. Bugün market raflarında yer alabilmek için 1-2 milyon TL'yi gözden çıkarmak gerekiyor. Bu açıdan öncelikle 'raf maliyetleri' kapsamında işletmelerden alınan milyon TL'lik bedeller tamamen sıfırlanmalı. Marketler sattıkları üründen kar etmeli. Ürün çeşitliliğinin sağlayacağı fiyat avantajını tüketiciye yansıtmalı. Bu konuda marketler daha sıkı bir şekilde denetlenmeli. Tüketiciye fahiş fiyatla ürün satmalarının önüne geçilmeli. Diğer yandan market raflarında yer alamayan gıda ürünlerinin açık pazarlarda daha fazla satılmaya başlandığını görüyoruz. Bu durum halk sağlığı açısından da riskler taşıyor."