'KOBİ’lere e-ticaret yoluyla ihracat imkanı sağlıyoruz'
Akaltan, KOBİ’lerin e-ticaret yoluyla ihracat yapmalarını kolaylaştıran gümrük uygulamasının büyük avantaj sağladığını ve daha önce ihracat yapmayan firmalar için büyük kolaylık sağladığını söyledi.
MEHMET KAYA/ANKARA
UPS Türkiye Genel Müdürü Ufku Akaltan, KOBİ’lerin e-ticaret yoluyla ihracat yapmalarını kolaylaştıran gümrük uygulamasının büyük avantaj sağladığını ve daha önce ihracat yapmayan firmalar için büyük kolaylık sağladığını söyledi.
Bir grup gazeteciyle bir araya gelen Ufku Akaltan, KOBİ ihracatının artırılması için 7 bin 500 euro bedelin altında ve 150 kg’a kadar ürünlere yönelik, Gümrük İdaresi tarafından Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB) sisteminin uygulamaya alındığını, bu sistem aracılığıyla ihracatın kolaylaştığını kaydetti.
Sistemin, üreticinin basit bir form olan ETGB beyannamesini doldurmasıyla, kapısından ürünün alınarak, müşteriye teslimine kadar bütün hizmetleri verme imkanı doğurduğunu, UPS’in de bu entegre hizmetini KOBİ’lere verdiğini belirten Akaltan, “Bu sayede KOBİ’lerimiz gümrük müşavirliği ve ardiye ücreti ödemeden ve vekâletname vermeden ihracatlarını yapabiliyorlar. Üstelik müşterilerimizin KDV iadelerini almalarını da sağlıyoruz. Böylece, müşterilerimiz de evrak işlerini azaltırken, zamandan tasarruf ediyorlar. Ticarette sahip olmanız gereken en büyük avantaj hızdır. Hızlı İhracat bu anlamda en çok dikkat çeken hizmetlerimizden biridir” dedi.
Ufku Akaltan, sahip oldukları küresel ağ sayesinde, küçük bir üreticinin dahi Türkiye’den dünyanın hemen hemen tamamına ürün ihraç etmesinin mümkün olduğunu belirtti.
Tehlikeli-özel madde taşımacılığı başlıyor, sağlık sektörü önemli UPS’in daha önce faaliyet göstermediği, kimyasal, sağlık vb. ürünlere yönelik taşımacılık hizmetini devreye aldığını kaydeden Ufku Akaltan, Temmuz 2017 itibariyle Türkiye’de de bu operasyona başlayacaklarını belirtti.
Sağlık alanının da bu kapsamda olduğunu hatırlatan Akaltan, numune gönderimi dahil, ilaç vb. her türlü sağlık ürününün taşınacağını, son dönemde gerekli olabilecek soğuk zincir dahil bu hizmetin sunumu için gerekli olan altyapıya yönelik UPS’in bazı satın almalar ile Avrupa’da örgütlenmesini tamamladığını bildirdi. Akaltan, özellikle elektronik ve otomotiv sektöründe kullanımı hızla artan lityum piller dahil, hassas ürünlere yönelik kapsamlı bir hizmet sunacaklarını belirtti.
“Çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren şirketlerden tehlikeli madde olarak sınıflandırılan ürünlerin taşınmasına yönelik artan bir talep gözlemliyoruz” diyen Ufku Akaltan şöyle devam etti:
“Sağlık hizmeti şirketlerini ele alacak olursak, laboratuvar ekipmanlarının dezenfekte edilmesi için gerekli olan kimyasal maddeleri taşıyabilecek bir çözüm ortağına ihtiyaçları oluyor. Endüstriyel imalat şirketleri ise boya, sıkıştırılmış gazlar, yapıştırıcı maddeler ve pil gibi ürünleri ulaştırmaları gerekiyor. Bu gibi işletmeler UPS’in bu alandaki uzmanlığından faydalanarak artık 36 ülke arasında sevkiyat yapabilecekler. Tehlikeli madde taşımacılığında katı ve çoğu zaman karmaşık sayılabilecek şartlar mevcuttur. UPS olarak müşterilerimizin bütün bu zorlu süreçlerle başa çıkmalarında onlara destek oluyoruz.”
Büyüme oldukça lojistik gelişir
Lojistiğin, genel ekonomik büyümeden daha hızlı büyüdüğünü vurgulayan Ufku Akaltan, Türkiye’de son dönemde yapılan altyapı yatırımları ile ekonomik büyümenin UPS’in de Türkiye’de büyümesini yol açtığını kaydetti. 3. Havalimanı yatırımının bu alanda kendilerine katkı sağlayacağını belirten Akaltan, ekonomik gelişme alanlarına bakarak yeni yatırım ve büyümelerini planladıklarını vurguladı.
Lojistikte teknolojinin çok önemli bir yeri olduğunu ve bu alana odaklandıklarını da belirten Akaltan, üreticilerin her aşamayı önceden bilerek üretim ve teslimat yapabilmesine olanak sağlayan elektronik altyapı sunduklarını kaydetti.
‘Bakü-Tiflis-Kars demiryolunda imkan varsa değerlendiririz’
UPS Türkiye Genel Müdürü Ufku Akaltan, şirket olarak en avantajlı taşımacılık yollarını kullandıklarını, 2015 yılında Çin’den Doğu Avrupa’ya trenle taşımacılığa başladıklarını belirtti. Bu hattın uçaktan yüzde 70 daha ucuz, gemiden ise yüzde 50 daha hızlı olduğunu vurgulayan Akaltan, Bakü-Tiflis-Kars hattının Çin ile bağlantı sağladığının hatırlatılması üzerine, “Tamamlanınca imkan varsa elbette değerlendiririz” diye konuştu.