KOBİ’lere TOBB destekli yüzde 9.90 faizli kredi

Finansman ihtiyacı olan KOBİ’ler için TOBB’un geliştirdiği “düşük faizli kredi” hayata geçiriliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ferit PARLAK

ADIYAMAN - Kredi kullanımında zorlu bir süreçten geçen küçük ve orta boy işletmeler (KOBİ) Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) destekli, düşük faizli kredilerle ‘cansuyu’ bulacak. Kredi Garanti Fonu (KGF) ve Türk Standartları Enstitüsü’nün (TSE) Adıyaman şubesinin açılış töreni sonrasında Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası’nda iş dünyasıyla bir araya gelen Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, KOBİ’lere kullandırılacak düşük faizli kredi için TOBB tarafından başlatılan çalışmada sona gelindiğine dikkat çekerek, 9.90 faiz oranıyla kullandırılacak krediler ile ilgili detaylı açıklamanın bu hafta içerisinde yapılacağı müjdesini verdi.

Yüzde 9.90 faiz oranıyla kullandırılacak kredilerin kaynağı hakkında da bilgi veren Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “Her şehirde bulunan ticaret ve sanayi odaları ile borsalar, belirlenecek bankalara kaynak aktarımında bulunacak. Odalar tarafından aktarılan kaynağın 10 katını da anlaşmalı bankalar ek kaynak olarak aktaracak ve kullandırılacak kredinin limiti belirlenmiş olacak” dedi.

Kredi Garanti Fonu da projenin içinde

DÜNYA’nın edindiği bilgilere göre kamuyu ve özeli temsil eden birkaç banka ile anlaşma geçtiğimiz hafta sağlandı. Rekabet nedeniyle faizlerin düşmesine de olanak sağlayacak projeye TOBB ilk aşamada 500 milyon lira kaynak aktaracak. Anlaşmalı bankaların desteğiyle kredi hacmi yine ilk aşamada 5 milyar liraya çıkacak. Krediler, Kredi Garanti Fonu’nun vereceği garanti ile kullandırılacağı için bankaların risk primleri de sıfırlanmış olacak.

2010’da da TOBB devreye girmişti…

2010 yılında da, reel sektörün desteklenmesi, uygun faiz ve limitlerle kredi kullanılmasının yaygınlaştırılması ve riskin tabana yayılması amacıyla TOBB ve Halkbank arasında yapılan protokol ile KOBİ’lere yaklaşık olarak 3 milyar TL tutarında kredi olanağı sağlanmıştı. TOBB, KOBİ’lere kredi olarak kullandırılmak üzere Türkiye Halk Bankası’na 100 milyon TL tutarında mevduat kaynağı aktarmış ve aktarılan kaynak 8 ay boyunca KOBİ’lere kredi olarak kullandırılmıştı Türkiye Halk Bankası TOBB’un sağladığı 100 milyon TL mevduat kaynağına ek olarak 1 milyar TL orta vadeli nakit işletme ve 500 milyon TL gayri nakdi kredi ile ayrıca 1 milyar TL tutarında banka kaynaklı ihracat kredisi için fon ayırmıştı. TOBB kaynağının vadesi 12 ayda, aylık eşit taksitlerle geri ödenmiş, her bir firmaya asgari 10 bin TL, azami 40 bin TL kredi kullandırılmış, banka kendi kaynaklarından mevzuatında belirtilen limitler çerçevesinde kredi kullandırmakta serbest olmuştu. TOBB kaynağından kullandırılan kredinin aylık faiz oranı binde 8, yıllık yüzde 9.6 olmuştu. TOBB, bankanın kredilendirme ve teminatlandırma süreçleri içinde yer almamış, herhangi bir firma için referans olmamıştı.

KGF Adıyaman Şubesi açıldı

Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası’nda hizmet verecek KGF Adıyaman Şubesi’nin açılışında, şube ağındaki genişlemenin KOBİ’lere erişimi hızlandıracağını ve sağlıklı bir yapıya kavuşturacağını söyleyen KGF Genel Müdürü İsmet Gergerli, “Şubeleşmenin yanı sıra son 9 ayda, bütün süreçleri sistem üzerine taşımaya dönük çok ciddi teknoloji yatırımı yaptık. Daha önce bir fi rmanın talebi ortalama 35-40 günde sonuçlanırken, bu yatırımlarla bu süreyi 7 güne indirdik. Hedefi miz 2 güne kadar düşmek” dedi.

İş dünyası projeyi olumlu karşıladı

Selenay YAĞCI

KOBİ’ler can simidi olur

TÜRKONFED Başkanı Tarkan Kadooğlu, bu hamlenin KOBİ’ler açısından son derece olumlu olduğunu belirterek şunları söyledi: “KOBİ’lerin finansmana ulaşmasında ciddi zorluklar var. Bu anlaşma ile KOBİ’lere bir can simidi olur. Çünkü KOBİ’ler açısında 15 temmuz sürecinden de ciddi sıkıntılar yaşandı. Hem KOBİ’nin çarkını döndürmesine hemde ülke ekonomisinin çarklarının dönmesine katkı sağlar. 500 milyon TL kaynak yeterli değil. Ancak ilk aşama için iyi diye düşünüyorum. Bir yerden başlamak gerek. İleride bu rakam artar ve değişebilir.”
Ayrılan kaynak artacaktır

LASİAD Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca, “KOBİ’lere çok faydası olacağını düşünüyorum. Bu kriz anında nefes alma olacak. Piyasaları da rahatlatır. KOBİ’lerin çoğu dükkan kapatmaya başladı. Bu bir can suyu olur. Tabi ki ilk aşama için bile bu kaynak yeterli değil ancak daha önceki tecrübelere dayanarak artırılacağını düşünüyorum. Uygulamayı gördükten sonra daha fazla kaynak aktarılacaktır” ifadelerini kullandı.

Sektörün ihtiyacın vardı

Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği Başkanı Tan Erdoğdu, “Tüm sektörlerde ne kadar KOBİ’nin finansman ihtiyacı var bilmiyorum. Ancak bu önemli bir açıklama ve biz destekleriz. Ayakkabı sektörü açısından değerlendirecek olursam. Sektörün bu finansman desteğine ihtiyacı var. Satışlardaki vadelerin uzamasından kaynaklı finansman yetersizliği var. Ayrıca önemli pazarlardan olan Rusya’daki negatif etki likiditeye yansıdı. 2 yıl içindeki nakit kaybının karşılanması ve rahatlatılması için finansman desteği iyi gelir. Tabii KOBİ’lerin her dönem finansman desteğine ihtiyacı oluyor ama bu durumda finansmana ulaşmak kolay olacak diye düşüyorum. Ama bu yeterli olmaz. KOBİ’lerde uzayan vadelerin de düzenlenmesi gerek” diye konuştu.

Yetmez ama evet

Sirkeci Group Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Boyacı, “Şu anda ortam itibarıyla en çok zor olan KOBİ’ler, finansmana ulaşmakta ve bankalarla ilgili büyük sıkıntılar yaşıyorlar. Bu açıdan bu açıklama KOBİ’lerin durumunu düşündüğümüzde çok olumlu. KOBİ’lerin finansmana ulaşma konusunda önünü açacak. Bu kadar zorluk yaşayan KOBİ varken rakam tabii ki yetersiz. Yine de yetersiz olsa da KOBİ’lerin bir kısmını rahatlatacağını düşünüyorum” dedi.