KOBİ'lerin beklediği kararname çıktı

KGF'nin sağladığı kefalet tutarını 250 milyar TL olarak belirleyen kararname yayımlandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KOBİ'lerin finansmana erişimine destek sağlamak amacıyla hayata geçirilen kredi garanti kurumlarına sağlanan Hazine desteğine ilişkin karar yayımlandı.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan konuya ilişkin Bakanlar Kurulu kararına göre, Kredi Garanti Fonu'nun (KGF) sağladığı kefaletlerin bakiye tutarı 250 milyar TL'yi aşamayacak. Hazine Müsteşarlığı tarafından KGF'ye aktarılabilecek kaynağın tutarı 25 milyar TL ile sınırlı olacak.

KGF, verdiği kefaletler karşılığı yararlanıcılardan her bir kefalet kullandırımı için bir defaya mahsus peşin olarak azami yüzde 0.03 oranında komisyon tahsil edecek.

İşletme kredilerinin vadesi asgari altı ay, anapara ödemesiz dönemi en fazla bir yıl olmak üzere azami beş yıl olacak.

Yatırım kredilerinin ise vadesi asgari altı ay, anapara ödemesiz dönemi en fazla üç yıl olmak üzere azami 10 yıl olarak belirlendi.

Sağlanan kefalet tutarı, KOBİ'lerde kredinin tazmin tarihindeki ana para bakiyesi ve temerrüt faizi hariç olmak üzere faiz/kar payı/kira tutarı ödemelerinin toplamının yüzde 90'ını geçemeyecek. Bu oran, KOBİ tanımı dışında kalan yararlanıcılarda yüzde 85 ile sınırlandı.

Her bir yararlanıcı için kefalet limiti KOBİ tanımını haiz yararlanıcılar için azami 12 milyon TL, KOBİ tanımı dışında kalan yararlanıcılar için ise 200 milyon TL olmak üzere Hazine Müsteşarlığı'nca belirlenecek.

KGF, kredi verenler tarafından alınmış olan veya alınacak teminatlardan başka teminat aramayacak.

Karara eklenen geçici maddeyle, denizcilik sektörü işletme ve yatırım kredilerine ilişkin süre ve vadeler birer yıl uzatıldı.