Koç Holding'den 2,4 milyar YTL net kar

Şirketin, yılı ilk 6 aylık sonuçlarına göre toplam satış gelirleri yüzde 31 arttı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Koç Holding 2008 yılı ilk 6 ayında 2,4 milyar YTL net kar açıkladı.

Koç Holding'den yapılan yazılı açıklamada, holdingin 2008 yılı ilk 6 aylık sonuçlarına göre toplam satış gelirlerini yüzde 31 artırarak konsolide satışlarını 28,2 milyar YTL'ye; faaliyet karını ise 2 katına çıkararak 3,4 milyar YTL'ye yükselttiği belirtildi.

Açıklamada, 30 Haziran 2008 sonu itibariyle Koç Holding'in net karının yüzde 55 artışla 2,4 milyar YTL, ana ortaklık net kar payının ise yüzde 91'lik artışla 1,7 milyar YTL olarak gerçekleştiği aktarıldı.

Koç Holding CEO'su Dr. Bülent Bulgurlu, açıklamada, uygulamakta oldukları odaklanma stratejisini büyük ölçüde tamamladıklarını, son dönemde portföylerinde yaptıkları yeniden yapılandırma sonucu, gerek faiz oranlarındaki gerekse döviz kurundaki dalgalanmalara karşı çok daha güçlü bir yapıya kavuştuklarını ve ilk yarı mali sonuçlarının da bu güçlü yapıyı yansıttığını ifade etti.

İlk yarı sonuçlarına, Migros hisselerinin satışından elde edilen yaklaşık 1.1 milyar YTL'lik iştirak satış kazancının da dahil olduğunu belirten Bulgurlu, bu tür bir kereye mahsus gelirler dışarıda bırakıldığında da, iç ve dış piyasalardaki durgunluk ve yüksek faiz oranlarına rağmen, operasyonel verimliliklerini artırmak suretiyle, faaliyet gelirlerinde yüzde 42'lik bir artış gözlendiğini açıkladı.

Dr. Bülen Bulgurlu, geçtiğimiz iki yıl süresince satın aldıkları şirketlerin verimliliklerini ve Türkiye ekonomisine ve müşterilerine yarattıkları katma değeri azami düzeye çıkarmaya odaklandıklarını vurguladı. Bu kapsamda Bulgurlu, satın alınmasından bu yana uygulanan stratejiler sonrası Tüpraş;ın verimliliğinde önemli artışlar kaydettiklerini, Yapı Kredi Bankası'nı, sermayesini güçlendirerek, şube sayısında Türkiye;nin özel sektördeki ikinci büyük bankası haline getirdiklerini belirtti.

Migros ve Koç Allianz hisselerinin satışından sonra Koç Holding'teki net nakit pozisyonlarının 1 milyar doların üzerine yükseldiğini de vurgulayan Bulgurlu, odaklandıkları sektörlerde yeni yatırımlara hazır olduklarını açıkladı.

Bulgurlu, 2008'in 2.döneminin gerek ihraç pazarındaki daralma belirtileri gerekse hızla yön değiştiren sermaye akımları dolayısıyla zor bir dönem olabileceğini, ancak Koç Holding olarak güçlü ortaklıkları, risk yönetimine ve verimliliğe verdikleri önem sayesinde bu zorlu dönemi yine başarıyla tamamlamayı öngördüklerini dile getirdi.

Bu kapsamda, 2008 yılı için bütçeledikleri 2,6 milyar YTL tutarındaki yatırımlarını programa uygun şekilde sürdürdüklerini aktaran Bulgurlu son olarak, dünyada yaşanan finansal belirsizliklerin azalmasına bağlı olarak 2009 yılının özellikle 2.yarısı için beklentilerinin daha olumlu olduğunu kaydetti.