Koç, TSK'nın alt yapısını NATO standardına taşıyacak

Şirket, TSK Bilgi yönetim sistemi altyapısının NATO'nun altyapı standardı olması için çalışmalar yapıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Koç Bilgi Grubu Genel Müdürü Mehmet Nalbantoğlu, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) bütün unsurlarının tüm bilgi teknolojilerinin altyapılarını gerçekleştirdiklerini belirterek, gelecekte bu altyapının NATO'nun altyapı standartı olması için çalışmalar yaptıklarını bildirdi.

Nalbantoğlu, Four Seasons Bosphorus Oteli'nde basın mensuplarıyla bir araya geldiği toplantıda yaptığı konuşmada, dünyada bilişim teknolojileri ve iletişim segmentinin en büyük endüstri olma yolunda olduğunu, bunun yanı sıra tüm sektörler için de sürükleyici bir güç oluşturduğunu söyledi.

Koçsistem'in 1 Şubat 1945'te kurulduğunu ve bilişim teknoloji tarihinin Türkiye'deki tarihi denilebilecek bir şirket olduğunu dile getiren Nalbantoğlu, bilgi teknolojilerinin, kriz döneminde ekonominin sürükleyici gücü olan kurum ve kuruluşlara rekabet avantajı sağlayabileceğini anlattı.

Bunun yanı sıra 10 yıllık bir perspektifte Türkiye'nin buradan yeni bir otomotiv sektörünü nasıl çıkarabilir, uluslararası arenada bilişim teknolojilerinde nasıl yeni bir Hindistan, İrlanda olabilir arayışı içerisinde olduklarını anlatan Nalbantoğlu, şunları kaydetti:

"Geçtiğimiz 3 yıl içerisinde gurur duyduğum çok büyük atılımlar yaptık. Birçok yatırımın 10 yıl içinde çok büyük fırsatlar yaratacağına inancım sonsuz. 2008 yılı Eylül'den sonra krizin bütün şirketleri vurduğu bir dönem oldu. IT sektörü de bu sıkıntıları yaşadı. Burada bütün olumsuzluklara krizin sıkıntılarına rağmen 2008'i yüzde 10 büyümeyle tamamladık. 400 kişiye yakın yeni çalışanı bünyeye kattık. Bunların her biri yeni alan uzmanlıklarına yapmış olduğumuz yatırımlardır. Yaklaşık şu anda bilgi grubu olarak 1600 kişiye çıktık. Koçsistem tarafında da 1 yılda, 2008 yılı içerisinde 400 kişiden yaklaşık 800 kişiye çıktık. Bu çok önemli bir büyüme. Cirosal anlamda da sadece yüzde 10 civarında dolar bazında bir büyüme, TL bazında 200 milyon sınırını geçtik, 210 milyon gibi bir rakamla kapattık 2008'i."

Nalbantoğlu, bu yıl ilk çeyrekte de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25'in üzerinde büyüme sağladıklarını bildirerek, bu dönemde de yeni bir açılım olarak pazarda söylemini yaptıkları "dış kaynak hizmetleri"ne yönelik yaklaşık 70 kişiye istihdam sağladıklarını söyledi.

NATO'nun altyapı standartı oluşturacak

Savunma sanayisindeki vizyonlarına değinen Nalbantoğlu, şöyle konuştu:

"Biz bilişim teknolojileri segmentinden geldiğimiz için şu anda Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) bütün unsurlarının tüm bilgi teknolojilerinin altyapılarını TSK Bilgi yönetim sistemi dediğimiz sistemin altyapısını 2007 sonu itibariyle devreye aldık. Bu teknoloji altyapısı çok önemli çünkü elektronik savaş sistemleri dediğimiz sistemlerin olduğu yeni bir dünyaya geçiyoruz. Artık savaşların olduğu muhabere alanında her türlü silah unsurlarının akıllı bileşenlerden oluştuğu bir dünyada merkezi bir bilgi sistemi altyapısıyla bu gücün daha gerçek savaş ortamına girmeden birçok olayı simüle edip değerlendirip analiz edebileceği bir teknoloji altyapısını kurduk.

Hedefimiz önümüzdeki dönemde bu altyapının NATO'nun altyapı standardı olması için çalışmalar yapıyoruz. Her projenin uluslararası açılımına bakıyoruz. Burada yaptığımız projelerle uluslararası arenada bir açılım yapıp Türkiye'ye yeni birtakım kabiliyetler, sektörel güç kazandırmak amacımız."

Denizde akustik çalışmaları

Denizaltı ve denizde akustik konusunda çalışmaları olduğunu, bu konuda yılbaşı itibariyle dünyadaki en büyük oyunculardan Ultra şirketiyle stratejik bir anlaşma imzaladıklarını dile getiren Nalbantoğlu, "Ultra şirketiyle Ford'la otomotiv konusundaki işbirliği gibi, dünyada akustik konusunda lider olan firmayla da bunların birçok çalışmasını, Ar-Ge faaliyetlerini, Türkiye'de yapmış olduğumuz yatırımlarla işin bir kısmından, dünyada yaklaşık 2 trilyon dolar mertebesinde olan bir pazara yatırım yaptık. Bu yatırımlarımız da devam ediyor. Başarabilirsek, bu konuda da dünyadaki 3-4 ana oyuncudan bir tanesi olmamız işten bile değil" şeklinde konuştu.

Savunma sanayinde ayrıca, milli kriptolu mesajlaşma altyapısını, bilgi sistemine entegre ettiklerini dile getiren Nalbantoğlu, "2010 mayıs ayı gibi devreye alacağımız bu projeyle, TÜBİTAK'ın geliştirmiş olduğu milli kriptoyu tamamen mesajlaşma altyapısına bu sistem içerisine bütünleşik entegre ediyoruz. Savaş halinde en değerli noktalardan birisi iletişim altyapınızı başka kimsenin görmemesi, dinlememesi, dinlerse de anlayamaması. Bizim bugüne kadarki bütün teknolojilerimiz dış kaynaklı olduğu için hiçbir güvencemiz yoktu. Kurmuş olduğunuz oyun planları siz daha düşünürken karşı tarafça biliniyordu. Şu anda biz bu bağlamda İsrail'in çizmiş olduğu kendi yoluna benzer bir yatırım yapıyoruz."