Koç, Tüpraş'ta 1 milyar dolarlık yatırım planlıyor

Koç grubu Tüpraş'ta temiz enerji anlayışı çerçevesinde 3-4 yılı içinde 1 milyar dolarlık yatırım planlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Kurumsal İletişim ve Bilgi Grubu Başkanı Ali Koç, TÜPRAŞ'a, hem AB'nin getirdiği kurallar hem de grubun, yeşil, temiz enerjiye olan inancı kapsamında 3-4 yıl içinde 1 milyar doların üstünde yatırım yapılacağını bildirdi.

Ali Koç, Yeşil Bilgi Platformu'nun orman yangınlarına karşı kamuoyunda farkındalık yaratmak amacıyla Burgazada'da düzenlediği etkinliğin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

21. yüzyılda refah düzeyinin yükselmesi, insanların ve ülkelerin zenginleşmesiyle birlikte tüketim kültürünün kamçılandığını ve bununla birlikte tükenişin başladığını ifade eden Koç, "Tükeniş en çok çevre konularında yaşanıyor. 21. yüzyıl problemlerinin, 20. yüzyıl kurumları, teknikleri ve yaklaşımlarıyla çözülemeyeceğini artık hepimiz kabul ediyoruz" dedi.

Eskiden alanında uzman olan sivil toplum kuruluşlarına özel sektörün maddi yardım yaptıktan sonra aradan çekildiğini, devletin de kendi imkanlarıyla elinden geleni yaptığını anlatan Koç, "20. yüzyıl bu şekildeydi. 21. yüzyılda bunun mümkün olmadığı, hem devletlerin güçlerinin yetmediği, STK'ların çok iyi niyetli olmalarına rağmen imkan ve kaynaklarının yeterli olmadığı, özel sektör kuruluşlarının da sadece çek yazarak, maddi destek sağlayarak işin içinden çıkamayacağı, bir bakıma çözümün ortağı olması gerektiği bir döneme girdik" diye konuştu.       

Koç, bu konularla ilgili bilinç ve farkındalığın yaratılmasının son derece önemli olduğunu, topyekun bir yaklaşım olmadığı takdirde, globalleşen dünyanın getirdiği olumlu yönlerin yanında, özellikle çevre üzerinde yarattığı tahribatın toparlanmasının, çözüme kavuşturulmasının imkansız hale geleceğini kaydetti.

Bu bağlamda Koç Topluluğu olarak kültür, sanat, eğitim gibi birçok alanda faaliyet gösterdiklerini, ancak daha sonra yaptıkları yatırımlarla sorumluluklarını yerine getiremeyeceklerinin farkına vardıklarını dile getiren Koç, farkındalık yaratmak için de bir şeyler yapmaları gerektiğine karar verdiklerini söyledi.

Koç şirketleri

Ali Koç, bu farkındalığı öncelikle kendi şirketlerindeki çalışanlarla, bayilerle, mal verenler ve onların aileleriyle başlatmak istediklerini, bu kapsamda 4 yıl önce "Ülkem İçin" projesini başlattıklarını dile getirdi.

Ardından temalı bir proje yapmak istediklerini ve 21. yüzyılın en büyük problemi olan çevre konusuna odaklandıklarını anlatan Koç, geçen yıl şirketlerinin, ailelerinin, çalışanların ve Koç Topluluğu'nun iş yaptığı diğer kişi ve ailelerin katkısıyla 7 ayrı bölgede 700 bin ağaç dikimini gerçekleştirdiklerini, geçen yıl da Koç Bilgi Grubu olarak "Yeşil Bilgi Platformu"nu oluşturarak, orman yangınlarına karşı farkındalığı artırmak, alınabilecek önlemlerle ilgili bilgileri dağıtmak gibi birçok konuda faaliyete geçmeye karar verdiklerini söyledi.

Koç, şirketlerinin ürettikleri ürünlere bakıldığı zaman da daha az enerji kullanan daha verimli ürünleri, daha az benzin kullanan, daha az dizel kullanan araçları üretmek konusunda da yoğun ve aktif bir şekilde çalıştıklarının görüleceğini vurguladı.

AB kriterlerine uygun yatırımlar

Koç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Hem beyaz eşyada hem de otomotiv sektöründe ürünlerimiz ortada... Diğer taraftan baktığımız zaman bugün Türkiye'nin tek rafinerisi olan TÜPRAŞ'ta hem AB'nin getirdiği kurallar ve kanunlar çerçevesinde, hem de bizim yeşil, temiz enerjiye olan ihtiyacımız kapsamında önümüzdeki 3-4 yıl içinde 1 milyar doların üstünde yatırım yapılacak. Bununla beraber Yapı Kredi Bankası olsun, Arçelik olsun, diğer şirketlerimiz olsun kendi ürettikleriyle, kendi faaliyetleri dışında sivil toplum kuruluşlarıyla yaptıkları projeler var. Attıkları tohumlar var. Bunların yeşermesiyle bu bilince katkı sağlayacağımızı düşünüyorum. Topyekun bir mücadele olmazsa muvaffak olunmuyor."

Ali Koç, TÜPRAŞ'ın yapacağı yatırımlarla ilgili bir soru üzerine de bunun tamamen rafinerinin  faaliyetlerini daha çevreci, daha verimli bir şekilde yapmasıyla ilgili bir yatırım olacağını söyledi.

Buna sadece bir çevre yatırımı olarak bakmamak gerektiğini ifade eden Koç, şöyle devam etti:

"Bir soru vardı 'Sivil toplum kuruluşları bunu yapıyor da şirketleriniz ne yapıyor?' diye... O konuda da şirketlerimiz kendi faaliyet alanlarında günün şartlarına, AB kriterlerine uygun olarak yatırımlar yapıyor. Otomotiv dediğiniz zaman, daha az yakıt kullanan araçlardan geçiyor. TÜPRAŞ dediğiniz zaman da rafineri ne yapıyorsa, o yaptığı işi çevre şartlarına ve mevcut standartlara daha uygun yapabilmesi için yatırımlar yapması gerekiyor. Bizim de bu yatırımları yaptığımızı, üzerimize düşen sorumluluklar çerçevesinde yaptığımızı ifade etmek için söylüyorum. Burada rakamlar '3-5 lira mı?' diye değil olay. Vermek istediğim çok daha farklı bir mesaj. Siz bulunduğunuz medya kuruluşunda 'TÜPRAŞ 1 milyar dolar çevre yatırımı yapıyor' diye yazdığınız zaman espriyi kaçırmış olursunuz."