Kocaeli vergi rekortmenleri ödüllerini aldı

Kocaeli Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından 27. Vergi Haftası nedeniyle düzenlenen vergi rekortmenleri ödül gecesinde, ödüller sahiplerini buldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ZEYNEP PARÇAM

KOCAELİ - Kocaeli Vergi Dairesi  Başkanlığı tarafından 27. Vergi Haftası nedeniyle düzenlenen vergi rekortmenleri ödül gecesinde, ödüller sahiplerini buldu. Ödül törenine; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Ekonomi Bakanı Mustafa Ellitaş, Kocaeli Vergi Dairesi Başkanı Erhan Çoşkun, Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Gebze Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Nail Çiler, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ve çok sayıda davetli katıldı. Açılışta konuşma yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Bundan sonra KOBİ'lerin patent, marka, standart belgelerinin ücretlerini tamamen KOSGEB karşılayacak. İş insanlarının ürettiğini, istihdam sağladığını ve ihracat yaparak hem kendilerine hem de ülkelerine kazandırıyorlar.Türkiye'nin 2016 bütçe büyüklüğünün 570 milyar liraya ulaştığını ifade eden Işık, bu yıl sadece eğitime ayırdıkları kaynağın 2002 bütçesinin neredeyse tamamına yakını. AK Parti hükümetlerinin bu 14'üncü bütçesini, insanı önceleyen, emanete titizlikle riayet eden, ekonomik ve sosyal kalkınmayı destekleyecek şekilde hazırladık. Bütçenin, yani kamu imkanlarının bu şekilde büyümesi elbette çok önemlidir. Ancak bu bütçenin nasıl kullanıldığı çok daha önemli, öncelikli bir konudur. 14 yıl boyunca bütçe dengelerini bozabilecek en ufak bir adım dahi atmadık. 2014 ve 2015 yıllarında ikişer seçim yaşamamıza rağmen mali disiplinden asla taviz vermedik" şeklinde konuştu. Merkezi Yönetim Bütçe açığının 2002 yılında milli gelire oranının yüzde 11'in üzerinde olduğunu söyleyen  Işık, 2015'te bu oranın sadece yüzde 1,2 olarak gerçekleştiğini bildirdi.Işık, 2002 yılında, devletin topladığı her 100 liralık verginin 86 lirasının faiz ödemelerine gittiğini belirterek, "Bugün her 100 liranın sadece 13 lirası faiz ödemelerinde kullanılıyor. Yine 2002 yılında, toplam bütçe harcamalarının yüzde 43,2'sini, yani neredeyse yarısını faiz ödemeleri oluşturuyordu. 2015 yılında faiz ödemelerinin bütçe içindeki payını yüzde 10,5 seviyesine düşürdük. Faize gitmeyen bu paralar artık eğitime, sağlığa, altyapı ve ulaştırma yatırımlarına gidiyor" ifadesini kullandı. Kocaeli'nin vergi tahsilat oranı veya kişi başına düşen vergi gibi göstergelerde Türkiye'de ilk sırada yer aldığını dile getiren Işık, verilen vergilerin kente hizmet olarak geri döndüğünü söyledi.

Türkiye yüzde 4 civarında büyüme kaydetmiş olacak

Işık, Türkiye'nin ekonomik istikrarını korumaya, mali disipline uymaya bundan sonra da kararlılıkla devam edeceklerini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Zira bu güçlü makro ekonomik zemin, ülkemizin fırtınalı havalarda dahi ayakta kalmasını sağlıyor. Dünya ekonomisi, henüz küresel krizin etkilerinden arınabilmiş ve tamamen toparlanabilmiş değil. Türkiye'nin etrafında, özellikle Suriye, Irak, Kırım gibi bölgelerde olağanüstü gelişmeler yaşanıyor. Bütün bunlara rağmen, Türkiye ekonomisi büyümeye devam ediyor. Bu ayın sonunda, 2015 yılına ait Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYİH) verisi açıklandığında göreceğiz ki Türkiye yine yüzde 4 civarında bir büyüme kaydetmiş olacak. Üretimde nitelik arttırdıkça, teknoloji seviyesini yükselttikçe, dışarıda yaşanan gelişmelere daha hızlı tepki vermemiz, konjonktürel gelişmelerden daha az etkilenmemiz mümkün olacaktır. Hükümetimizin eylem planında, esnafımızı, KOBİ'lerimizi, çalışanlarımızı, iş dünyamızı yakından ilgilendiren birçok önemli eylem vardı. Bunları birer birer hayata geçirdik, geçiriyoruz."

"Olumsuzluklara rağmen Türkiye ekonomisi yüzde 4 büyüdü"

Gecede konuşma yapan Ekonomi Bakanı Mustafa Ellitaş,Türkiye'de 2001'de toplanan 100 lira verginin faiz harcamalarına yetmediğini, üstüne 3 lira daha ilave edip, 103 lira faiz ödemek mecburiyetinde kalındığını, 2001 krizinin çıkış sebeplerinden birinin de bu olduğunu söyledi. O dönemde milletin harcarken ve kazanırken ödediği vergilerin yetmediğini, hükümetin IMF'den, Dünya Bankası'ndan, başka yerlerden borç alabilmek için dışarıdan ithal bakan getirildiğini belirten Elitaş, "Ama şimdi, bugün toplanan vergilerin yüzde 13'lük kısmı faiz harcamalarına gidiyor. İndirdik diye övünmüyoruz. En az seviyeye düşürme gayreti içinde, çalışma azim ve kararlılığı içerisinde olmamız gereken bir konu olarak ifade ediyorum. 2002'de bütçe açığının milli gelire oranı yüzde 14,6 iken bugün 31 Mart tarihi itibarıyla yüzde 1,1 civarında ortaya çıkacağını tahmin ettiklerini, bu konuda Türkiye'nin 28 AB ülkesinin 25'inden daha iyi bir konumda bulunuyor. Son yıllarda ekonominin her alanında köklü değişiklikler yapıldığını, iş adamlarının bu değişimde çok önemli rol oynadığını vurgulayan  Elitaş, "Bugün açıklanan ödemeler dengesi istatistiklerine göre cari açığımız bu yıl ocak ayında geçen yılın ocak ayına göre yüzde 8,8 azalışla 2,2 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. 2015 yılı cari açığı ise 32,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Cari açığın milli gelire oranının orta vadede yüzde 4,4 seviyelerinde gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz" diye konuştu.

"En fazla gelir sağlayan il olmaktan dolayı mutluyuz"

Vergi Dairesi Başkanı Erhan  Çoşkun ise "Kocaeli'nin ödediği vergiler itibariyle gelir bütçesine en fazla gelir sağlayan iller arasında ilk sırada yer almasından dolayı mutluluk duyuyoruz. Çalışan üreten ve istihdam oluşturan, kazandığını paylaşan tüm mükelleflerimize teşekkür ediyorum” dedi. Başkan Karaosmanoğlu ise, "Çalışmadan üretim olmuyor. Üretim yapmadan kazanç olmuyor. Bizim sloganımız ‘çalışınca oluyor'. Çalışıyoruz, kazandığımızdan çok büyük vergi veriyoruz. Verdiğimiz vergilerle bu ülke gelişiyor. Okullar, hastaneler, havaalanları yapılıyor. Yeter ki devlet aldığı vergiyi en adaletli şekilde dağıtabilsin. Bugün bunu en iyi şekilde yapıldığını biliyoruz. Bizler yerel hizmet gururuyuz” şeklinde konuştu.  

Gecede ödül alan isimler: 2014 vergilendirme dönemi yıllık kurumlar vergisi rekortmenleri

Vergi Dairesi Alemdar Şubesi'ne kayıtlı Yıldız Entegre Ağaç Sanayi ve Ticaret A.Ş Adına Yönetim Kurulu Üyesi Hakkı Yıldız ödülünü Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş'ın elinden aldı.Vergi Dairesi Körfez Şubesi'ne kayıtlı Nuh Çimento Sanayi A.Ş Adına Genel Müdür Sinan Urhan ödülünü Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş'ın elinden aldı. İlyasbey Şubesine kayıtlı Alston Grid Enerji Endüstrisi A.Ş Adına Finans Direktörü Ferruh Basku ödülünü Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş'ın elinden aldı. Uluçınar Şubesine kayıtlı Yılport Konteyner Terminali ve Liman İŞL.A.Ş. Adına Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım ödülünü Vali Hasan Basri Güzeloğlu'nun elinden aldı.Tepecik Şubesine kayıltı Tecan Galvanizli Yapı Elemanları A.Ş Adına Muhasebe Yöneticisi Nuran Çakıroğlu ödülünü Vali Hasan Basri Güzeloğlu'nun elinden aldı. İlyasbey Şubesine kayıltı  Namet Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş Adına Yönetim Kurulu Başkanı adını Faruk Kayar ödülünü Vali Hasan Basri Güzeloğlu'nun elinden aldı. Uluçınar Şubesine kayıltı TEKLAS KAUÇUK Sanayi ve Ticaret A.Ş Adına Mali İşler Müdürü Ali Kurtuluş Yılmaz ödülünü  Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'nun elinden aldı.İlyasbey Roma Plastik Sanayi ve Ticaret A.Ş Adına Muhasebe Müdürü Gül Tarhan ödülünü Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'nun elinden aldı. Uluçınar Ekosinerji Elektrik San. Tic. A.Ş Adına Yönetim Kurulu Üyesi Veysel Alp Sezer ödülünü Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Küçük'ün elinden aldı. 

2014 yılı vergilendirme dönemi yıllık gelir vergisi rekortmenleri  

Derince Şubesine kayıtlı Vefa İbrahim Aracı'ya ödülünü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı fikri Işık takdim etti.Alemdar Şubesine kayıttı Ural Ataman (Ataman adına Savaş Demircioğlu aldı) ödülünü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık takdim etti. İlyasbey Şubesine kayıtlı Mehmet Ali Gündoğan ödülünü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı fikri Işık takdim etti. Tepecik Şubesine kayıltı Alparslan Seymen (gelmedi).Tepecik Şubesine kayıtlı Süleyman Ataç'a ödülünü Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'nun elinden aldı.Alemdar Şubesine kayıltı Melek Şahin (Şahin yerine ödülünü Tuncay Çavuşoğlu aldı) ödülü Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Küçük takdim etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir