Komisyonsuz yerli yemek kartı 6 ayda 50 bin üye hedefliyor

Bankacılık sistemine entegre yerli yemek kartı Yemekmatik, komisyonsuz çalışacak. Aralık ayı itibariyle kullanılacak olan Yemekmatik’in hedefi ise 6 ayda 50 bin üye restorana ulaşmak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SELENAY YAĞCI

Türkiye’de 7 milyar TL büyüklüğe sahip olan yemek kartı sektörüne, yerli bir oyuncu giriyor. Yemekmatik, Türkiye’de restoranların uzun süredir isyan ettiği komisyon oranlarına çözümle geliyor.

Komisyonsuz hizmet verecek kart üye restoranlardan aylık 125 TL gibi bir ücret talep edecek. Türkiye Lokantacılar, Kebapçılar, Pastacılar ve Tatlıcılar Federasyonu’nun altyapısını oluşturduğu Yemekmatik yemek kartı platformu, İnfoteks’in ve iş ortağı olan QNB Finansbank ve Turk Para’nın geliştirdikleri altyapı ve BKM’nin TROY sistem desteği ile hayata geçiyor. Önümüzdeki hafta bir başka büyük özel bankanın da sisteme dahil olacağı belirtilen Yemekmatik, birçok yenilikle birlikte geliyor. Aralık itibariyle kullanılmaya başlanacak yeni nesil kart, bankacılık sistemine entegre olarak çalışıyor. Yerli ödeme sistemi Troy logolu ve e-para özelliğine sahip Yemekmatik, sektörün çatı kurumu Federasyon tarafından çıkarılan ilk yemek kartı. Finansbank POS cihazına sahip esnaflar bu kartı kullanabilecek. Esnaflar, yaptıkları anlaşma ile Finansbank’ın işletme finansman modelinden yararlanma imkanına sahip olabilecek. Diğer bankaların da sisteme dahil olması planlanıyor.

Federasyona üye 130 bin esnafı sistemde görmek istediklerini belirten Yemekmatik Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yavuz, ilk önceliklerinin yemek kartı komisyon yükü bulunan 50 bin üyeyi 6 ayda sistemlerine dahil etmek olacağını vurgulayarak, "Bu da yaklaşık yarım milyon şirketin bu kartı kullanması anlamına geliyor" dedi.

Federasyonun ısrarlı takibi ve Ticaret Bakanlığının yaptığı düzenleme ile bu yıl yemek kartı sektörünün önemli sorununa; üye iş yerlerinin üzerindeki komisyon baskısına yasal sınır konulduğunu anlatan Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı E. Aykut Yenice, “Sektörün yerlileşmesi ve bu sorunları bir daha yaşamaması için sektör olarak çalıştık. Esnafın yemek kartı komisyonu ve ayrı bir cihaz maliyeti sorunlarına çözüm olacak” diye konuştu.

Banka kartı gibi kullanılacak

Türkiye’de ilk defa adeta banka kartı gibi bir yemek kartı tasarlandığını belirten Yavuz, "Yemekmatik, E-para özelliğine de sahip. Bu kartla üye iş yerleri ayrı bir cihaz alma ve yazılım yükleme zorunluluğu olmadan işletmelerinde bulunan anlaşmalı mevcut banka terminallerini kullanarak sisteme dahil olabilecek. Üyelerin ilave bir maliyet üstlenmelerini istemiyoruz. Geliştirilen model ile üye iş yerlerinden depozito ve sair adlar altında görünmeyen bir ücret talep edilmeyecek. Yemekmatik, ödeme teknoloji ve hizmet çözümleri için platform olarak konumlandırıldı bu sebeple sektöre yönelik farklı işbirliği ve çözümleri geliştirilmeye devam ediyor" açıklamasını yaptı.

Bu konularda ilginizi çekebilir