Kongo ile çifte vergilendirme kalkıyor

İş dünyası istedi, hükümetler anlaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
İSTANBUL - Son yıllarda Afrika ülkelerine yönelen ve önemli başarılar elde eden Türk iş dünyasına Kongo Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Denis Sassou Nguesso’dan müjde geldi. Hükümetler arası yapılan anlaşma çerçevesinde Kongo ile Türkiye arasındaki çifte vergilendirme uygulaması kaldırılıyor.
 
Farklı ülkeler arasında ekonomik ve kültürel köprüler kurulması için öncülük yapmaya devam eden Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), Türkiye – Kongo Ticaret ve Yatırım Forumu düzenledi. Kongo Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Denis Sassou Nguesso’nun 6 bakan ile birlikte katıldığı organizasyon çerçevesinde Türk iş dünyasına müjdeler verdi. İki ülke hükümetleri arasında varılan anlaşma çerçevesinde Kongo ile Türkiye arasındaki çifte vergilendirme uygulamasının 2013 yılının ilk yarısında kaldırılacağını açıklayan Kongo Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Denis Sassou Nguesso, “Gerek Ankara’da gerekse de İstanbul’da yaptığımız Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bakanlar düzeyindeki görüşmelerde iki ülke arasında önemli anlaşmalara varmış bulunuyoruz. İki ülkenin KOBİ’lerini yakından ilgilendiren bu anlaşmalar çerçevesinde ticari ilişkilerimiz daha da gelişecek” dedi.
 
THY Kongo’ya sefer başlatıyor
 
Foruma katılan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Türkiye’nin tarihi bir ziyarete tanıklık ettiğini ifade ederek, “Türkiye Afrika arasındaki ilişkiler son yıllarda önemli bir seviyeye geldi. Türkiye’nin Afrika’da 34 büyükelçiliği var. 35’inci büyük elçiliğini de Kongo’da açacağız. Yaptığımız anlaşma çerçevesinde Kongo’da Ankara’da büyükelçilik kuracak” dedi. Türk iş dünyasının Afrika ülkeleri ile ilgili ilişkilerin üst düzeyde olduğuna dikkat çeken Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, “Türk iş dünyasını bu başarısına katkı sağlamak amacı ile 2013 yılından itibaren THY de Kongo’ya sefer başlatacak” dedi. Türkiye’de ekonomik alanda çok önemli değişim ve dönüşümler olduğuna değinen Bozdağ, tek taraflı kazanmayı planlayan iş adamlarının başarılı olamayacaklarını belirterek, “Türk iş dünyası da kazansın, Kongo iş dünyası da. Bunun için çalışmalıyız” dedi.
 
Büyükelçilikler kuruluyor
 
İki gün süren Türkiye ziyareti çerçevesinde gerek Cumhurbaşkanı gerekse de Başbakan düzeyinde yaptığı görüşmelerden önemli anlaşmalar çıktığını kaydeden Kongo Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Denis Sassou Nguesso ise, “Burada bulunmamızın amacı iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesidir. Ve buna bir ivme kazandırmak için de karşılıklı görüşmeler yaptık. Son yıllarda Türkiye’nin Afrika politikasının geliştiğini görebiliyoruz. Bu doğrultuda anlaşmaya vardık ve iki ülke karşılıklı büyükelçilik kurma için çalışmaları hızlandıracak” dedi. Yaptıkları anlaşmalardan da söz eden Cumhurbaşkanı Denis Sassou Nguesso, “İki ülke iş adamlarının karşılıklı yatırımlarını artırması için çifte vergilendirme uygulamasını 2013 ortasına doğru kaldıracağız. Ayrıca KOBİ’lerin geliştirilmesi için de önemli anlaşmalara imza atmış bulunuyoruz” dedi.
 
Forumda konuşan TUSKON Başkanı Rızanur Meral ise, Kongo’nun yer altı ve yer üstü kaynaklarından söz ederek, “Kongo Afrika’ya açılan kapıdır. Kongo ayrıca Afrika’nın kişi başı milli geliri en yüksek olan ve hızlı gelişme içerisinde olan bir ülkedir. Bizler iş dünyası olarak Kongo’ya önem veriyoruz” dedi. Rızanur Meral ayrıca, 2013 yılında Kongo’ya bir iş adamı heyeti gönderme konusunda da çalışmaları başlattıklarını bildirdi.
 
Bu konularda ilginizi çekebilir