”Konjonktür halka arzlara çok uygun”

İMKB Başkanı Erkan, hedeflerinin 2023 yılında İMKB'de şirket sayısını bin olarak gerçekleştirmek olduğunu belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, şu anda dünyada ve Türkiye'de likidite bolluğu bulunduğunu belirterek, "Konjonktür halka arzlara çok uygun" dedi.

İMKB'de düzenlenen "Halka Arz Seferberliği" konulu toplantıda konuşan Erkan, Türkiye'de bugüne kadar yeterli halka arz olmadığını ifade ederek, geçen yıl imzaladıkları protokolün devamı olarak, kriz döneminde de hazırlıklarını yaptıkları "Halka Arz Seferberliği" projesini bugün hayata geçirdiklerini söyledi.

Sermaye piyasasının nabzının attığı yer olan İMKB'nin sadece İstanbul'un değil tüm Türkiye'nin borsası olduğunu belirten Erkan, İMKB'nin Türkiye ekonomisine bugüne kadar 44,5 milyar dolar kaynak sağladığını, son 5 yılda sağlanan kaynağın yaklaşık 21,5 milyar dolar olduğunu anlattı.

Hüseyin Erkan, Türkiye'ye gelen doğrudan yatırımların da üçte birinin İMKB'de işlem gören şirketler üzerinden geldiğine dikkati çekti.

Piyasa değeri açısından İMKB'nin gelişmekte olan ülkeler arasında 10-12. sıralara gerilediğini söyleyen Erkan, işlem gören şirket adedi açısından da 16. sırada bulunduğunu, bunların Türkiye'nin hak etmediği yerler olduğunu kaydetti.

"Şirketlere bir sürü teşvikin getirilmesi söz konusu"

1990-2000 yıllarında İMKB'de 24 şirket halka arz olurken, 2001-2008 yılları arasında bunun 7 şirkete düştüğüne işaret eden Erkan şunları belirtti:

"Bunun çeşitli sebepleri var. 2001 yılından sonra özellikle ekonomik politikalarda yaşanan istikrar, Türkiye'nin büyüme ivmesine girmesi, Türk Lirası'nın değer kazanması ve dünyada aşırı likiditenin çok ucuz şekilde şirketlere kaynak aktarabilmesi, özellikle Türkiye'de yerleşik şirketlerin bu ucuz kaynağa rahat erişebilme imkanını getirdi. Türk şirketleri yurt dışında çok ucuzu ve iyi imkanlarla borçlandı. Bunun getirdiği rahatlıkla belki şirketler halka arzı çok fazla düşünmediler. Bu dönemde şirketler halka arzdan imtina ettiler, daha ucuz ve kolay kaynağa gittiler.

1990'lı yıllarda bazı vergi indirimleri vardı, bunlar 2000'li yıllardan sonra ortadan kalktı. Şu anda halka arz gerçekleştiren şirketlerde maalesef herhangi bir vergisel teşvik bulunmuyor. Bununla ilgili ilgililerle görüştük. İstanbul Finans Merkezi projesi çerçevesinde de Yüksek Planlama Kurulu'nun almış olduğu kararlar içerisinde özellikle şirketlere vergisel boyut da dahil olmak üzere bir sürü teşvikin getirilmesi söz konusu. Bu konuları gündemde tutuyoruz."

"Hedef bin şirket"

Amaçlarının şirketleri büyütmek olduğunu belirten Erkan, "Şirketlerimiz sadece hisse senedi satarak fon sağlamak değil, sermaye piyasasından değişik şekilde de faydalanabilsinler, tahviller de satabilsinler" dedi.

Hüseyin Erkan, özel sermaye şirketleri ve müteşebbis sermaye şirketleri ile evlilik yapan şirketlerin daha sonra halka arz olmasının fiyat performansı açısından daha başarılı olduğunu vurguladı.

Önceliklerinin Türkiye'nin ilk bin şirketi içinde yer alan şirketleri sermaye piyasasına kazandırmak olduğunu söyleyen Erkan, "Türkiye'nin ilk 500 büyük sanayi kuruluşundan 403 şirket, ikinci 500 büyük sanayi kuruluşundan 469 şirket, toplamda 872 şirket borsamızda şu anda işlem görmüyor. Ülkemizde önde gelen finans, ticaret, hizmet ve kamu şirketleri de borsamızda yok. Çok sayıda şirketimiz henüz daha gelmemiş. Bu aslında çok büyük potansiyel. Türkiye sermaye piyasasının büyüme potansiyelinin burada yattığı gözüküyor" dedi.

Hüseyin Erkan, hedeflerinin 2023 yılında İMKB'de şirket sayısını bin olarak gerçekleştirmek olduğunu belirtti. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun "10 bin" demesi üzerine Erkan, "10 bin de olabilir" diye konuştu.

Türkiye'nin ilk bin şirketi içinde İMKB'de işlem görmeyen 872 şirketin 777'sinin toplantıda yer alan oda başkanlarının illerinde yer aldığını söyleyen Erkan, bunun 369'unun İstanbul'da bulunduğunu, İzmir'de 58, Kocaeli'de 50, Bursa'da 49, Ankara'da 47 şirket olduğunu ifade etti.

"Şu anda likidite dünyada çok ucuz ve çok bol"

İMKB olarak işletim sistemini tamamen değiştirme çalışması yürüttüklerini, piyasa yapıcılarla piyasayı çalıştırmak istediklerini ve bunun altyapısını hazırladıklarını dile getiren Erkan, bunun arkasından gelecek çok katılımlı toplantıların da hazırlıklarını bitirdiklerini, bütün odalarla halka arz seminerleri düzenlemek istediklerini anlattı.

Hüseyin Erkan, sadece kendisinin ziyaret ettiği şirket sayısının 15 olduğunu, yönetim olarak doğrudan şirketlerin ayaklarına kadar gitmeyi, sermaye piyasasını onlara anlatmayı önümüzdeki dönemde kendilerine hedef olarak seçtiklerini vurguladı.

Sermaye piyasaları arenaları düzenlemeyi düşündüklerini söyleyen Erkan, çok sayıda kurumsal, yabancı yatırımcı ile görüştüğünü, şirketlerin ilgisinin olduğunu, toplantıların fuarlar şeklinde gerçekleşeceğini kaydetti.

Şirketlerin halka açılması için 3 nedenin likidite ve ucuz finansman, kredibilite, şeffaflık, güvenilirlik, kurumsallaşma, yurt içi ve yurt dışında tanınma olarak sıralayan Erkan, şirketleri borsada görmek istediklerini söyledi.

Hüseyin Erkan, 9 ilde şehir endeksi oluşturduklarını, potansiyel şehir endekslerinin Balıkesir, Denizli, Mersin, Aydın, Konya ve Manisa olduğunu belirtti.

İMKB-Ulusal 100 Endeksi'nin yılbaşından bu yana yüzde 87 arttığını ifade eden Erkan, "Çok daha iyi performans gösteren illerimiz var. Adana yüzde 89, Tekirdağ yüzde 230 atmış. Hemşehrileriniz arasında bu tip konular da gündeme gelecek, belki şehirdeki yeni yatırımları da teşvik edecek. Halka arzların artırılması çalışmaları kapsamında odaların sağlayacağı iş planını da bekliyoruz. Kendileri hakkında bilgi duyurumu istemeyen şirketleri de zorlamayacağız" dedi.

Halka açık olmayan şirketlerin sermaye piyasasına açılması ve sermayenin tabana yayılmasının teşvik edileceğini, vergi de dahil her türlü önlem alınacağını söyleyen Erkan, "Zannediyorum hükümetimiz belli teşvikler çıkaracak" dedi.

Erkan, "İstanbul'un uluslararası finans merkezi olması sürecinde, küresel ligde yer alacak sermaye piyasamızın sunacağı imkanlarda yararlanmak üzere şirketlerimizi İMKB'de işlem görmeye davet ediyoruz" diye konuştu.

Yol haritalarını belirlerken Odalarla işbirliği sağlayarak, potansiyel şirketlerle iletişim kurmak, aracı kurumları ve ilgili kurumları bu sürece katmayı planladıklarını söyleyen Erkan, şunları kaydetti:

"Burada biz dörtlü sinerji oluşturmak istiyoruz. Devletten beklentimiz, vergi teşviki ve diğer konularda sağlayacakları kolaylıklar. SPK, İMKB, Merkezi Kayıt Kuruluşu, Takasbank'ta da düzenlemelerimizde esneklikleri sağlamayı planlıyoruz. Odalarımızdan proaktif işbirliği bekliyoruz. Aracı kuruluşlarımızdan da maliyetlerin indirilmesi ve onların da katılımlarını rica ediyoruz. Bazı halka arzlarda maliyetler çok yüksek olabiliyor. Özellikle maliyetleri aza indirmelerini ve mümkün olduğunca fazla sayıda şirketi borsaya getirmelerini kendilerinden rica ediyoruz. Birlikte hareket edeceğiz ve uluslararası fonların da ülkemizde artmasını sağlayacağız.

Şu anda dünyada ve Türkiye'de likidite bolluğu var. Konjonktür halka arzlara çok uygun. Hızlı bir çalışmayla bir çok şirketi sermaye piyasasına getirebiliriz. Burada yeterince ilgi görmez gibi bir korkumuz yok. Şu anda likidite dünyada çok ucuz ve çok bol. Rahatlıkla yatırım yapabilecek durumdalar. Halka arzların teşvik edilmesi hatta özelleştirilecek şirketler konusunda da çekinmesinler. Likidite var, dünya sermayesi ilgi gösterecektir."