Konkordato ilan edenler çözülüyor!

Ülke çapında sayısı 1700'ü aştığı öğrenilen konkordato başvurularından, bazı şirketler 'vazgeçmeye' başladı. (Jülide Yiğittürk Gürdamar)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

JÜLİDE YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR

Döviz kurunun ağustos ayında 7.24 lira ile tarihinin en yüksek seviyesine çıkması ve kredi faizlerinin yükselmesinin ardından hızlanan konkordato başvurularının 1700'e yaklaştığı belirtiliyor.

Ancak son aylarda fırtınanın atlatılması ve döviz kurunda bir istikrar oluşması üzerine konkordato ilan eden firmalardan caymalar başladı. Bankalar ile masaya oturan 7 şirket konkordatodan vazgeçerken borçlarını yapılandırma konusunda ikna olan 56 şirketin de başvurularını geri çekeceği öğrenildi. Son olarak, ünlü mücevher markalarından Gilan, konkordato talebinden kendi isteği ile vazgeçmişti. Görüştüğümüz bir bankacı, konkordato başvurusu öncesinde yapılandırma konusunu hiç gündemine almamış şirketlerin bu kararından döndüklerine dikkat çekiyor.

Konkordatodaki şirketlerin yapılandırma süreci, 3 kamu bankası liderliğinde yürütülüyor. DÜNYA'ya bilgi veren bir bankacı "Şu ana kadar 7 şirket konkordatodan vazgeçti. Masanın üstünde 56 şirket var ve bunların hayatına devam edebileceğini düşünüyoruz. Fakat konkordatodan çözülmeler bu sayının çok çok üstüne çıkabilir. Diğer firmalardan da talep gelirse değerlendiririz. Buradaki temel amaç, konkordatonun firmaların hareket kabiliyetini kısıtlaması nedeniyle faaliyetlerinde aksama riski doğurması" dedi. Bir başka bankacı da konkordato alan şirketler arasında bankalarla hiç masaya oturmadan, yapılandırma seçeneğini hiç düşünmeden karar verenler olduğunu belirtti. Aynı bankacı "Yapılandırma seçenekleri olduğunu bilmeden kararı almışlar. Konkordato kararı almadan önce hiç bankaya bile gitmemişler. Şimdi ilk panik geçti. Yapılandırma imkanı gördüğümüze 'gelin yapalım' diyoruz. Piyasadaki alacaklılarını yönetebilir durumdaysa da 'çıkın' diyoruz. Bunlar ince ayar. Büyük kısmının konkordato kararı almasına gerek yokmuş. Bankaya geleceklerine konkordatonun gazına gelmişler" dedi.

Komiserler kilitliyor

Konuştuğumuz bir başka bankacı ise, konkordato konusunda şirketleri bilgilendirdiklerini ve borçlarını yapılandırma konusunda yardımcı olduklarını belirterek, "Kayyumlardan sonra şimdi süreci konkordato komiserleri kilitliyor. Şirketlere yapılandırmaya gidip ödeme planı sunuyoruz fakat komiserler hiçbir şeye imza atmıyor. Şirketleri yapılandırma ile kurtarabilecekken komiserlerin çekimser tavırları nedeniyle çözülecek sorunlar kilitli kalıyor" dedi.

Kurtlar Vadisi sponsoru ve gıda devi de başvurdu

Öte yandan, 1700'e yakın başvurunun arasında en son olarak Kurtlar Vadisi, Güldür Güldür Şov gibi televizyon programlarına sponsorluk yapan Ege Bölgesi'nin mobilya devi olan Can Mobilya Uğur Dayanıklı Tüketim Malları ve Reklamcılık Hizmetleri Ticaret Limited Şirketi konkordato talebini mahkemeye iletti. Ayrıca Türkiye'nin gıda devlerinden Aynes Gıda'nın da konkordato ilan ettiği ve şirketin yüksek miktarda tahvil borcunu çeviremediği ileri sürülüyor.Bu arada, konkordato için mahkemeye ilk başvuranlardan restoran zinciri Çıtır Usta hakkında iflas kararı verildi.