Konut harcamasına en yüksek payı İstanbul ayırdı

Nüfustan en yüksek payı alan İstanbul’da konut harcamasına ayrılan pay en düşük gelirli kesimde yüzde 40 iken en yüksek gelirli kesimde yüzde 25 olarak gerçekleşti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye genelinde hanehalkı tüketim harcamaları içinde konut harcamasına ayrılan pay yüzde 25,5.

Hanehalkı Bütçe Araştırması’nın 3 yıllık veri setinin birleştirilmesiyle bölgesel düzeyde (İBBS 1. ve 2. Düzey) tahminler üretilebiliyor. 2012, 2013 ve 2014 yıllarına ait veriler birleştirilerek elde edilen sonuçlara göre; Türkiye genelinde hanehalkı tüketim harcamaları içinde konut harcamasına ayrılan pay yüzde 25,5.

TÜİK verilerine göre, hanehalkı tüketim harcamaları içinde konut harcamasına ayrılan payın en yüksek olduğu bölge yüzde 28,9 ile İstanbul iken, bunu yüzde 25,4 ile Batı Anadolu, yüzde 24,9 ile Batı Marmara ve Ege takip ediyor. Konuta ayrılan payın en düşük olduğu bölge ise yüzde 22,3 ile Ortadoğu Anadolu.

Nüfustan en yüksek payı alan İstanbul’da konut harcamasına ayrılan pay en düşük gelirli kesimde yüzde 40,1 iken en yüksek gelirli kesimde yüzde 25 olarak gerçekleşti.

En yüksek ve en düşük gelirli kesimlerin konut harcamasına ayırdığı pay açısından en büyük fark, Batı Marmara’da ortaya çıktı. Batı Marmara’da en düşük gelirli kesimin konut harcaması oranı yüzde 38,3 iken en yüksek gelirli kesimin oranı ise yüzde 19,1.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ise toplamda konut harcamasının payı yüzde 23,9 iken en düşük gelirli yüzde 20’yi oluşturan hanelerde yüzde 27,2 ve en yüksek gelirli yüzde 20’lik gruptaki hanelerde yüzde 21,1. Buna göre Güneydoğu Anadolu Bölgesi, en düşük ve en yüksek gelirli hanelerde konuta ayrılan pay farkının en düşük olduğu bölge. 

85-006.jpg