Konutta balon var mı yok mu?
Destek Menkul Değerler Araştırma Departmanı hazırladığı raporda 'konut fiyatlarında balon olup olmadığını' irdeledi…
Gayrimenkul, Türkiye’de güvenli bir yatırım aracı olmayı sürdürüyor. Uluslararası Para Fonu IMF’nin son Küresel Konut İzleme Raporu’na göre Türkiye konut fiyatları artışında tüm dünyada 7. sırada yer alıyor. Gayrimenkuldeki kârlı yatırım imkanı, yatırımcıyı bu sektöre yönlendirirken fiyatlarda balon olup olmadığı da bir diğer tartışma konusu olarak tartışılmaya devam ediyor.
Destek Menkul Değerler Araştırma Departmanı hazırladığı 'Konut Raporu'nda fiyatlarda balon söz konusu olmadığını paylaştı.
"Türkiye’de ekonomik konjonktüre baktığımız zaman inşaat ve konut sektörünün çok büyük bir paya sahip olduğunu görmekteyiz. Çimento, demir çelik, cam ve hatta finans başta olmak üzere birçok sektör inşaat sektörüne hatırı sayılır katkıda bulunurken ekonomik büyüme içindeki payının da belirgin olmasına yol açıyor. Şöyle ki inşaat sektörünün GSYİH içindeki payı yüzde 6 olarak görülüyor bu da arz fazlası sorunu olabileceğini gündeme getiriyor.
Türkiye’nin büyümesi emek-yoğun sektör olan inşaat sektörüyle paralel hale gelmiş durumda ve özellikle İstanbul yeterli alana sahip olmamasına rağmen inşaat yapımı ve konut satışında yüzde 17.8 ile ilk sıralarda yer alıyor.
Gayrimenkul yatırımı, güvenli liman olarak görülüyor
Geçen yıl Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri yıllık bazda ortalama yüzde 16,33 değer kaybederken, ABD doları TL karşısında yüzde 24,89 yükseldi. Euronun satış fiyatında ise yüzde 11,94 yükseliş görüldü. Konutların döviz kurundan satışa sunulması ve TL’nin dolara karşı son bir yılda yüzde 25’lere varan kayıplar yaşaması konut satışlarındaki en büyük problemi ortaya koyuyor. Kur riskinin talepleri sınırlandırması gerekirken konut satışlarında çok büyük bir talep azalışına rastlamıyoruz. Bunun en büyük nedenlerinden biri, insanların gayrimenkul yatırımını güvenli liman olarak nitelendirmesi olduğunu söyleyebiliriz.
Türkiye, ev fiyatlarının en çok arttığı 7’nci ülke
Sektör temsilcilerine göre konut fiyatları 2015 yılında yüzde 20 artış gösterdi. Konut, bu artışla yatırımcısına en yüksek kar sağlayan yatırım araçlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Uluslararası Para Fonu IMF’nin ‘Küresel Konut Gözetimi’ raporuna göre Türkiye, 2015 üçüncü çeyrek döneminde yüzde 10.4 oranla ev fiyatlarının en çok arttığı 7’nci ülke oldu.
Yabancılara 23 bine yakın konut satıldı
TÜİK’in Aralık 2015 Konut Satış İstatistikleri raporuna göre, Türkiye genelinde 2015 yılında yabancılara 22.830 konut satılırken 2015 yılı Aralık ayında ise 2.283 konut satışı gerçekleşti. Yabancılara yapılan konut satışlarında, Aralık 2015’te ilk sırayı 977 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul ilini sırasıyla 460 konut satışı ile Antalya, 139 konut satışı ile Bursa ve 118 konut satışı ile Yalova izledi. Yabancılara yapılan konut satışları 2015 yılında bir önceki yıla göre yüzde 20,4 arttı. Yabancılara yapılan konut satışlarında 2015 yılında ilk sırayı 7.493 konut ile İstanbul, ikinci sırayı 6.072 konut ile Antalya aldı.
Yabancılara yapılan satış, talebi güçlendiriyor
Yabancılara yapılan satış, talebi güçlendiriyor ve konut fiyatlarında oluşan şişkinlik düşük gelirli ailelerin ev sahibi olmasına olanak tanımıyor. Uzun vadede değerlendirdiğimizde konut talebi konut arzını karşılıyor ve bu durum konut sektöründe şimdilik balon olmadığının en önemli göstergelerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.