Köprü özelleştirmesi için düzenleme Meclis'te

AK Parti milletvekilleri tarafından, köprü ve otoyolların halka arz yoluyla özelleştirilmesi için gereken kanun değişikliği TBMM'ye sunuldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA – AK Parti, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), ihalesinin iptalinin ardından, İstanbul 1. ve 2. köprü ile bazı otoyolların, özelleştirme yönteminin halka arz olarak belirlenmesi halinde ihtiyaç duyacağı şirketleşmeyi sağlamak amacıyla Karayolları Kanunu'nda değişiklik yapılmasını öngören torba teklif TBMM'ye sunuldu.

İstanbul 1. ve 2. köprü ile bazı otoyolların 25 yıllığına özelleştirilmesi için geçen yıl Aralık ayında düzenlenen ve en iyi teklifi 5.72 milyar dolar ile Koç Holding vermişti.

Malezyalı UEM Group Berhad, Yıldız Holding şirketlerinden Gözde Girişim ortak girişim grubunun verdiği ihale; Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, yaptırdığı çalışmaya göre özelleştirme değerinin en düşük 7 milyar dolar olması gerektiğine yönelik değerlendirmelerinin ardından, ÖYK tarafından iptal edilmişti.

İptalin ardından ekonomi yönetimi, yeni özelleştirme yönteminin halka arz olması yönünde ağırlık olduğunu belirtmiş, ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Mart ayında yaptığı açıklamayla şirketleşme ve halka arzın bu yıl gerçekleşeceğini söylemişti.

AKP milletvekilleri tarafından TBMM'ye sunulan 20 maddelik torba kanun teklifinde yer alan bir düzenlemede, söz konusu varlıkların halka arz yöntemiyle satışı için gereken, Karayolları'nın ilgili otoyol ve tesislerinin bir şirket bünyesine aktarılmasını içeren maddede şu hüküm yer aldı:

“Hisselerin satışına karar verilmesi durumunda, özelleştirme programındaki otoyolların işletme hakkı.”

“işletme hakkı verilmesi sözleşmesinin yürürlük tarihinden itibaren 30 yıl süre ile Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından ÖİB'nin yüzde 100 hissesine sahip olduğu anonim şirkete verilir.”