”Kredi Garanti Fonu, daha aktif hale getirilmeli”

TEB Genel Müdürü Civil, KGF'nin yeniden yapılandırılmasının ekonomi için daha hayırlı olacağını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Varol Civil, Kredi Garanti Fonu'nun (KGF) yeniden yapılandırılıp, sermayesinin artırılması ve daha aktif hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

TEB tarafından kurulan ve üye olan ticari işletmelere ofis malzemelerinden araç kiralamaya, akaryakıttın gıdaya kadar farklı kalemlerdeki satın alımlarında yüzde 50'ye varan oranda indirimler kazandıran TEB KOBİ Kulüp'ün tanıtımı amacıyla basın toplantısı düzenlendi.

Civil, burada yaptığı konuşmada, 2005 yılında BNP Paribas ile ortaklıklarının ardından KOBİ bankacılığına yoğunlaştıklarını belirterek, içinde bulunulan krizin de sonuçta gelip geçici olduğunu, bu süreçte de asıl gündemin farklılaşmak, büyümek ve pazar payını artırmak olması gerektiğini kaydetti.

Yaşananların, global finans sistemindeki değişikliğin ayak sesleri olarak görülmesi gerektiğine işaret eden Civil, önümüzdeki dönemde regülasyon değişiklikleri, banka dışı kurumların payının artışı ve alternatif dağıtım kanallarının önem kazanması gibi gelişmelerin yaşanacağını anlattı.

"Rekabetimizi fiyat rekabeti üzerine oturtmadık"

2005 yılından sonra başlattıkları farklılaşma çalışmalarında KOBİ bankacılığının önemli yer tuttuğuna dikkati çeken Civil, "KOBİ'lerin birinci sorunu finansman ama KOBİ'lerimizin çok daha başka ihtiyaçları ve sorunları da var. Pazar araştırmaları ile bu ihtiyaçları belirledik ve KOBİ bankacılığındaki rekabetimizi fiyat rekabeti üzerine oturtmadık" dedi.

Civil, bugüne kadar günde 10 bin kişinin ziyaret ettiği TEB KOBİ TV, şu anda sayıları 100 olan ancak sene sonunda 200'e çıkması planlanan TEB KOBİ Danışmanları, fuarlar, pazar imkanları, iş mevzuatı değişikliği gibi konularda bilgi sunan TEB KOBİ Destek Hattı, BNP tarafından Cezayir'de de uygulamaya sokulan TEB KOBİ Akademi gibi hizmetleri hakkında bilgi verdi.

"KOBİ'lere tasarruf için toplu alım gücü sağlıyoruz"

Durgunluk nedeniyle 2009'da geçtiğimiz yıllardaki büyümelerin yaşanmayacağını söyleyen Civil, KOBİ'lerin tasarruflarını artırma, büyük tedarikçi firmaların da daralan ekonomide mal ve hizmet satışını artırma ihtiyaçlarını bir araya getirmek amacıyla KOBİ Kulüp adını verdikleri hizmeti hayata geçirdiklerini kaydetti.

Civil, "Banka bir aracılık kurumudur. Aracılığımızı finans dışına taşıyarak, onların bir iş ortağı olduğumuzu ortaya koyan bir ürün geliştirdik. Biz bir platform hazırlıyoruz. KOBİ'lere diyoruz ki, 'Tek tek pazarlık gücünüz düşük olabilir. Burada tasarruf sağlamanız için toplu alım gücü sağlıyoruz'. Ekonomide daralma varsa, büyük firmalarımızın satışlarında düşme var. Onların da satışlarına katkıda bulunmak için bir aracılık yapıyoruz" dedi.

KOBİ kredilerindeki duruma da değinen Civil, Kredi Garanti Fonu'nun en aktif kullanıcılarından biri olduklarını belirterek, "Bence bu dönem için KGF'nun yeniden yapılandırılıp, sermayesinin artırılıp, daha aktif hale getirilmesi lazım. Bunu biz çok kullanmaya çalışıyoruz ama şu andaki mevcut KGF'nun yapısı belli. KGF yeniden sermayelendirse, sermayesi artırılsa, daha ekonomide aktif hale gelse ülke ekonomisi için çok daha hayırlı olacağı kanaatindeyim" diye konuştu.

KOBİ Kulüp üyelik kartları

TEB Ticari ve KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Turgut Boz ise KOBİ Kulüp ile KOBİ'lerin yaşam döngüsünde tedarik halkasındaki ihtiyaçlarına yönelmek istediklerini belirtti.

Boz, şu anda 36 büyük tedarikçi firmanın sistemlerine dahil olduğunu ve firma sayısının giderek arttığını kaydederek, TEB müşterisi olan tüm KOBİ'lerin faydalanabileceği KOBİ Kulüp hizmetine dahil olanlara iki çeşit kart sunduklarını, TEB'de sadece hesabı olanların Asil Üye, TEB'le yoğun çalışma içindekilerin ise VIP Üye statüsünde olacaklarını anlattı.

Bu kart ile işletmelerin satın almalarında yüzde 50'ye varan indirimler elde edebileceklerini vurgulayan Boz, "Hizmet sektöründeki firmalar yıllık en az 20 bin TL, imalat sektöründeki firmalar ise en az 26 bin TL tasarruf sağlayabilecek. KOBİ'lerin tek başına pazarlık güçleri oldukça sınırlı, biz o güçlerini birleştirdik" dedi.

KOBİ Kulüp üyelik kartlarının yıllık 200 TL ile ücretlendirileceğini kaydeden Boz, "Şu anda 200 bin civarında KOBİ müşterimiz var. Tahmin ediyorum ki bir sene sonunda 500 bin müşteriye ulaşırız" dedi.