Kredi kartı satışı krize takıldı

Bankalar geçen yılın tamamında 6 milyon adetten fazla yeni kredi kartı vermişti. Sektör yetkilileri bu durumun en büyük etkeninin kriz olduğunu belirtiyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Ece CEYHUN

İSTANBUL - İnsanların alım gücünü düşüren küresel kriz, bununla doğru orantılı olarak kredi kartı pazarını da daralttı. Bankalar geçen yılın ilk yedi ayında müşterilerine 3.5 milyon adet kredi kartı gönderirken, bu yılın ilk yedi ayında sadece 480 bin adet yeni kredi kartı verildi. Bu sayının yılın tamamında ise 600 bine ulaşması bekleniyor. Bankalar geçen yılın tamamında 6 milyon adetten fazla yeni kredi kartı vermişti. Sektör yetkilileri bu durumun en büyük etkeninin kriz olduğunu belirtiyor.

Çünkü insanlar artık kredi kartı ile alışveriş yapmak yerine cebindeki kadar harcamaya yöneliyor. Ayrıca krizle birlikte insanların cüzdanlarındaki kredi kartı sayısını azalttığı da gözleniyor. Örneğin eskiden 5 kredi kartı bulunan bir tüketici, şimdi kredi kartı sayısını bir ya da ikiye düşürmüş durumda. Bunun yanında banka kartı kullanımında ise artış gözüküyor. Yani insanlar artık bankadan borç alma anlamına gelen kredi kartını kullanmak yerine, banka hesabındaki parasını harcıyor.

Bankacılar bu durumu, tüketicilerin banka kartlarına olan farkındalıklarının artması olarak yorumluyor. Temmuz 2009 itibariyle Türkiye’de 43 milyon 874 bin 156 adet kredi kartı, 61 milyon 633 bin 558 adet banka kartı bulunuyor. Öte yandan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) kredi kartı satışı konusunda sıkı denetimlerini sürdürmesi de kredi kartlarının tüketicilere peynir ekmek gibi satılmasının önüne geçiyor.

Haberin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde