”Kredi portföyünde en az yüzde 12-13'lük büyüme bekliyoruz”
Akbank Genel Müdürü Akkurt, IMF-Dünya Bankası yıllık toplantıları çerçevesinde Türk bankacılık sektörünün gelişimini anlattı
İSTANBUL - Akbank Genel Müdürü Ziya Akkurt, 2010'da Türk bankacılık sisteminde kredi portföyünde en az yüzde 12-13'lük büyüme beklediklerini bildirdi.
Akkurt, Akbank tarafından, IMF-Dünya Bankası yıllık toplantıları çerçevesinde düzenlenen ve Türkiye'nin dünyadaki konumunun ele alındığı toplantıda yaptığı konuşmada, Türk bankacılık sektörünün gelişimini anlattı.
Sistemde 2001 krizinin ardından denetimin artırıldığını ve sistemin etkili bir şekilde regüle edildiğini belirten Akkurt, sistemin kriz sırasında geniş mevduat bazının etkilenmediğini, bankaların güçlü desteği ile yüzde 10-12'lerde fonlanma sağlandığını söyledi.
Küresel finans krizinde Türkiye'deki bankacılık sektörünün klasik bankacılık ürünlerinin faydasını gördüğünü, toksik ürünlerin mevcut olmaması nedeniyle bilançolarda bunun olumsuz etkilerinin görülmediğini ifade eden Akkurt, "Türk bankacılık sistemi, aslında zor ve dalgalı denizlerde seyretmeye alışkın" dedi.
"Türkiye'nin reytingi yükselecek"
Önümüzdeki yıl düşük faiz ve düşük enflasyon ortamının olmasını beklediklerini kaydeden Akkurt, "Türkiye'de makro ve mikro ekonomiye ilişkin çalışmalar yapıyoruz. Kısa tahminlere göre, 2010'da Türk bankacılık sisteminde kredi portföyünde en az yüzde 12-13'lük büyüme bekliyoruz" diye konuştu.
Türkiye'nin ülke reytingine de işaret eden Akkurt, "Türkiye hak ettiği reytingi alamıyor. Bu, değişik nedenlerden kaynaklanabilir, siyasi olabilir... Ancak reyting kuruluşları, Türk ekonomisinin direncini, güçlülüğünü gördüler. Tahmin ediyorum, kısa sürede Türkiye'nin reytingi yükselecektir" şeklinde değerlendirme yaptı.
Soruları da yanıtlayan Akkurt, 2009'da sektör karlılığın büyük kısmının tahvillerden geldiğini, ancak kredilerden de kar elde edildiğini belirterek, önümüzdeki yıl kredi karlarının devam edeceğini, bunun yanı sıra birtakım yeni ürünler çıkarılacağını, bunlardan da kazançların olacağını, dolayısıyla Türk bankacılık sisteminin önümüzdeki yıl yeni ürünler sayesinde karlılığının artacağını söyledi.
Ziya Akkurt, sermaye karlılığının da gelecek yıl yüzde 18-20 civarında olmasını öngördüklerini bildirdi.
"Yeni bir kriz tehlikesi çok daha az görünüyor"
Dünya Bankası Avrupa ve Orta Asya Bölgesi Proje ve Operasyonlardan sorumlu Direktörü Ted Ahler ise küresel kriz sonrasında bankaların şoklara karşı daha hassas olacağını ifade etti.
Son dönemlerde yapılan "yeni bir kriz olacak mı" konusundaki tartışmalara ilişkin de Ahler, "İkinci, yeni bir kriz tehlikesi çok daha az görünüyor. Ancak krizden çıkışın yavaş olacağını düşünüyoruz. İyileşme olacak, ama dünya hiçbir zaman eski dünya olmayacak. Türkiye için de dünya için de hızlı bir büyüme beklemeyin" şeklinde konuştu.
Ahler, dünya ve Türkiye'de önümüzdeki dönemin en önemli sorununun iş ve istihdam yaratmak konusunda olacağına dikkati çekerek, işsizliğin düşürülememesi halinde Türkiye'nin ciddi bir sorunla karşı karşıya kalabileceğini kaydetti.