Kredi reklamında 'faiz gizleme'ye son

Bankalar, tüketicinin ne ad altında olursa olsun ödemesi gereken tüm tutarları açık bir şekilde belirtmek zorunda kalacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, bankaların yaptıkları reklamlarda tüketicileri faiz konusunda yanıltmalarını önleyecek bir düzenleme yaptı.

Bankalar, tüketicinin ne ad altında olursa olsun ödemesi gereken tüm tutarları açık bir şekilde belirtmek zorunda kalacak. Böylece faiz kaleminden çıkarıp masraf kalemine sokularak gizlenen faiz tutarları da saklanamayacak.

Bakanlığın, Ticari Reklam Ve İlanlara İlişkin İlkeler Ve Uygulama Esaslarına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik'i Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre;

kredi hizmetlerine ilişkin reklamlarda, kredinin türü ve vadesi, istenen teminatlar ya da aranan diğer özellikler ve geri ödeme koşulları hususlarında tüketiciyi yanıltabilecek ifadelere yer verilemeyecek.

Reklamlarda kredinin faiz oranına yer verilmesi durumunda; noter masrafları hariç olmak üzere, sözleşmesel faiz, vergi ve varsa sigorta primi tutarları, kredi sözleşmesine ilişkin yardımcı hizmet giderleri ve değişik isimler altında alınan her türlü masraflar dahil, tüketicinin ödemesi gereken toplam maliyetin aylık ve yıllık yüzde değeri olarak açık ve anlaşılır bir biçimde belirtilmesi zorunlu olacak.

Bakan Çağlayan: Toplam maliyet açık biçimde belirtilecek

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan ise yaptığı yazılı açıklamada,  şu görüşlere yer verdi:

"Yeni düzenlemeyle kredi reklamlarında faiz oranı belirtilecekse, kredinin sadece sözleşmesel faiz oranı değil, söz konusu krediye ilişkin vergi ve fonlar, sigorta primleri, kredi sözleşmesine ilişkin yardımcı hizmet giderleri ile dosya, tahsis, haberleşme ve istihbarat giderleri gibi çeşitli isimler altında toplanan her türlü masraflar dahil, kredinin toplam maliyetinin aylık ve yıllık oranlarının belirtilmesi zorunluluğu getirilmiştir.

Böylece tüketicilerin kredilerin gerçek maliyetlerini öğrenme ve sağlıklı karşılaştırma imkanı sağlanmış olacaktır.

Uygulamada sözleşme faiz oranları düşük yüzdelerle ilan edilmekle beraber, peşin alınan faiz, dosya masrafı, ekspertiz ücreti v.b değişik isimler altında alınan masraflardan tüketici daha sonra haberdar olmakta ve kullanacağı kredinin gerçek maliyetini hesaplamakta güçlük çekmektedir. Getirilen düzenleme ile bütün bu aksaklıklar bertaraf edilmiş olacaktır."