Kredi talebi daha da daralacak

Banka Kredileri Eğilim Anketi sonuçları, tüm kredi türlerinde talebin beklentilerin çok altında kaldığını ortaya koydu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Bankacılar, konut ve taşıt kredileri talebindeki daralmanın hızlanacağı, diğer bireysel kredilere yönelik talepteki artışın da oldukça yavaşlacağı görüşünde.

Merkez Bankası tarafından yapılan ve Temmuz-Eylül dönemini içeren Banka Kredileri Eğilim Anketi sonuçları açıklandı.

Buna göre sonuçlar, bankaların işletmelere verilen kredilere uyguladıkları standartları sıkılaştırma yönündeki eğilimlerinin tüm kredi türleri için devam ettiğini, özellikle de uzun vadeli kredilere uygulanan standartlardaki sıkılaştırmanın beklentilerin çok üzerinde gerçekleştiğini gösterdi.

Bankalar, 2008 yılının son çeyreği için tüm kredi türlerinde standartlardaki sıkılaştırmanın artarak devam edeceği beklentisinde. Geçen dönemde olduğu gibi bu dönemde de kredi standartlarının sıkılaştırılmasında asıl etkisi olan faktörlerin risk algılaması grubunda olduğu ve bankaları standartları sıkılaştırma yönünde en fazla genel ekonomik faaliyetlere ilişkin beklentilerin etkilediği görüldü.

Risk algılaması grubu haricinde standartların sıkılaştırması yönündeki tek etken faktör diğer bankaların rekabeti oldu.

Ortalama krediler üzerindeki kar marjını ve faiz dışında alınan ücret ve komisyonları artırdığını bildiren bankaların oranı önceki döneme göre dikkat çekici bir artış gösterdi.

En fazla sıkılaştırma konut kredilerinde bekleniyor

İşletmelere verilen kredi talebinde son üç dönemdir gözlenen hızlı artış trendi bu dönemde değişim göstermiş ve talepteki artış durma noktasına yaklaştı.

Tüm kredi türlerinde talebin beklentilerin çok altında kaldığı, kısa vadeli kredilerde talep artışı olmadığı, en yüksek talep artışı beklenen uzun vadeli kredilerde ise beklentilerin aksine talebin azaldığı gözlendi. İşletmeler bu dönemde de en fazla işletme sermayesi gereksinimi nedeniyle kredi talebinde bulundu.

Bireysel Kredilere uygulanan standartların sıkılaştırılması yönündeki eğilimin tüm kredi türlerinde sürdüğü ve bankaların gelecek döneme ilişkin beklentilerinin standartların çok daha yüksek oranlarda sıkılaştırılacağı yönünde olduğu görüldü. Standartlarda en fazla sıkılaştırma konut kredilerinde bekleniyor.

Taşıt kredileri ile diğer bireysel kredilere uygulanan standartlar üzerinde daha önce bankalarca fazla etkisi olmadığı bildirilen tüketicilerin kredi itibarı, bu dönemde bankaları standartları sıkılaştırma yönünde en fazla etkileyen faktör oldu.