Kredilerde dış borç kaydına ilişkin esas ve usuller belirlendi

İlgili yönetmek, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak, 1 Ocak 2008 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Herhangi bir dış finansman kaynağından sağlanarak ikraz veya tahsis yoluyla, genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri ile genel bütçe kapsamı dışındaki kurum ve kuruluşlara, dış proje kredisi olarak kullandırılacak kredilerin dış borç kaydına ilişkin esas ve usuller belirlendi. 

Hazine Müsteşarlığının ilgili Yönetmeliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak, 1 Ocak 2008 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi. 

Genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, özel bütçeli idareler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar ve sosyal güvenlik kurumları, kamu iktisadi teşebbüsleri, özel hukuk hükümlerine tabi olmakla beraber sermayesinin yüzde 50'sinden fazlası kamuya ait olan kuruluşlar, fonlar, kamu bankaları, yatırım ve kalkınma bankaları, büyükşehir belediyeleri, belediyeler ve bunlara bağlı kuruluşlar ile diğer yerel yönetim kuruluşlarını kapsayan Yönetmeliğe göre dış borç kaydı, Devlet Borçları Muhasebe Birimince proje kredisinin sağlanmış olduğu dış finansman kaynağından gelen bildirimler esas alınarak yapılacak. 

Dış finansman kaynağı ile anlaşma yapılmasını takiben Müsteşarlık tarafından 2 nüsha olarak düzenlenen Genel Bütçe Kapsamındaki Kamu ıdareleri ve Genel Bütçe Kapsamı Dışındaki Kurum ve Kuruluşlar Dış Finansman Bildirim Formu 5 iş günü içinde Müsteşarlık Kamu Finansmanı Genel Müdürlüğüne ve kullanıcı kuruluşlara gönderilecek. Doğrudan dış proje kredisi kullanımlarında Merkez Bankası nezdindeki proje özel hesaplarına ve Hazine hesabına yapılan aktarımlarda dış finansman kaynağından bildirimin gelmesini takiben Genel Bütçe Kapsamındaki ıdareler ve Genel Bütçe Kapsamı Dışındaki Kurum ve Kuruluşlar Kullanım Belgesi Müsteşarlık Kamu Finansmanı Genel Müdürlüğünün ilgili birimince hazırlanarak dış borç kaydı yapılması için Devlet Borçları Muhasebe Birimine gönderilecek. Kullanımlardan ve aktarımlardan dış finansman kaynağına iade edilen tutarlar, dış finansman kaynağının bildirdiği iade tarihi itibariyle Müsteşarlık Kamu Finansmanı Genel Müdürlüğünün ilgili birimi tarafından Genel Bütçe Kapsamındaki ıdareler ve Genel Bütçe Kapsamı Dışındaki Kurum ve Kuruluşlar Kullanım Belgesi hazırlanarak Devlet Borçları Muhasebe Birimine gönderilecek. 

Kullanıcı kuruluşlar muhasebe birimlerine ödeme emrine bağlanmış kanıtlayıcı belgelerle Genel Bütçe Kapsamındaki Kamu ıdareleri Doğrudan Dış Proje Kredisi Kullanım ızin/Bildirim Formunu vermek, muhasebe birimleri kayıt işlemlerini tamamlamak ve bu formun ilgili bölümlerini doldurarak ilgili birimlere ve Müsteşarlık Kamu Finansmanı Genel Müdürlüğüne 10 iş günü içinde göndermekle yükümlü olacaklar. 

Kullanım talebinin Müsteşarlık aracılığı ile yapıldığı durumlarda, genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri kullanım talepleri ile birlikte Genel Bütçe Kapsamındaki Kamu ıdareleri Doğrudan Dış Proje Kredisi Kullanım ızin/Bildirim Formlarını da Müsteşarlığa gönderecekler. 

Genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri ve genel bütçe kapsamı dışındaki kurum ve kuruluşlar 10 iş günü içinde kullanımları teyit edecek veya kullanımların teyit edilememe gerekçelerini Müsteşarlık Kamu Finansmanı Genel Müdürlüğüne bildirecekler. Her yıl haziran ve aralık ayları sonu itibariyle, Devlet Borçları Muhasebe Birimince teyidi yapılmayan kullanımlar için düzenlenecek cetveller, tüm kurum ve kuruluşlarla ilgili olarak Sayıştay Başkanlığına, merkezi yönetim kapsamındaki kuruluşlarla ilgili olarak da Maliye Bakanlığına gönderilecek. 

Sorumluluk kullanıcı kuruluşların 

Dış Proje Kredi kullanımlarında yükümlülüklerin takibi ve kullanımların usulüne uygun olarak gerçekleştirilmesine yönelik gerekli iç kontrol mekanizmalarının kurulmasından ve dış borç kaydına ve muhasebeleştirilmesine ilişkin belge ve formların doğru, düzenli ve yönetmelikte belirtilen sürede gönderilmesinden dış proje kredisi kullanan kuruluşların ilgili birimleri, harcama yetkilileri; gerçekleştirme görevlileri, muhasebe yetkilileri sorumlu olacak. 

Kuruluşlar kullandıkları dış kredilere ait bütün belgeleri, ilgili kredinin son anapara ödeme tarihinden itibaren 10 yıl muhafaza edecekler. Kredi ile ilgili bir hukuksal uyuşmazlık bulunması durumunda ise uyuşmazlığın sonuçlanmasını takiben 10 yıl süre ile ilgili belgeler muhafaza edilecek. 

Dış proje kredisi kullanımlarına ilişkin olarak Müsteşarlığın sorumluluğu sadece dış borç kaydı ile sınırlı olacak. Kullanımların usulüne uygunluğu da dahil olmak üzere kullanımlara ilişkin her türlü sorumluluk kullanıcı kuruluşlara ait olacak. 

Öte yandan, Hazine Müsteşarlığı ve Maliye Bakanlığının Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan diğer bir yönetmeliği ile de Dış Proje Kredilerinin Dış Borç Kaydı, Bütçeleştirilmesi ve Muhasebeleştirilmesine ılişkin Esas ve Usuller Hakkındaki Yönetmelik yürürlükten kaldırıldı.