Kredilerdeki büyüme kamu bankalarından

Mart sonu itibarıyla kamu bankalarının kredilerindeki yıllık artış oranı yüzde 19,9’a yükselirken, özel bankalardaki kredi artış oranı yüzde 12,3’e geriledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Talip AKTAŞ

Bankacılık sektörünün yurt içi kredi büyüme hızı yavaşlama eğilimine girerken, kredi artışını kamu bankaları sırtladı. Aylık bazda ve kur etkisinden arındırılmış 13 haftalık ortalamalar üzerinden yıllıklandırılmış hesaplamalara göre, kamu ve özel bankaların kredi artış oranındaki makas açılıyor.

Mart sonu itibarıyla kamu bankalarının kredilerindeki yıllık artış oranı yüzde 19,9’a yükselirken, özel bankalardaki kredi artış oranı yüzde 12,3’e geriledi. Böylece sektörün yıllıklandırılmış toplam kredilerindeki artış da kur etkisinden arındırılmış olarak yüzde 12,3 düzeyinde gerçekleşti. Bu oranlar bir önceki ay kamuda yüzde 16,9, özel bankalarda ise yüzde 15 düzeyindeydi. Diğer yandan kamu bankalarının toplam kredi hacmi içindeki payı da artışını sürdürüyor. 2016 başındaki yüzde 34’lük orandan, 2017 başında da yüzde 36,1’e çıkan kamu bankalarının payı mart sonunda ise yüzde 36,4’e yükseldi.

Bu konularda ilginizi çekebilir