Kriz artık sosyal bir tehdit içeriyor
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
MADRİD - Kuruluşunun 40. yıldönümünü kutlayan Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ASK), Avrupa'nın içinde bulunduğu ekonomik krizin artık "sosyal bir tehdit içerdiği" uyarısında bulundu.
Ekonomik krizin en ciddi yaşandığı AB ülkesi İspanya'ya destek vermek için bu yılki icra kurulu toplantısını Madrid'de organize eden ASK'de yapılan toplantılar tamamen ekonomik kriz konusuna yoğunlaştı. ASK Genel Sekreteri Bernadette Segol, "Bu krizden sadece sosyal adalet, sosyal müzakere ve diyalog ile çıkabiliriz. Kemer sıkma politikaları Avrupa'yı çok tehlikeli bir yöne doğru götürüyor" dedi. Avrupa'da 36 ülkeden 85 sendikanın üyesi olduğu ASK'nin konferansına katılan üst düzey yetkililer, "Ekonomik krizin getirdiği umutsuzluk artık sosyal bir tehdide dönüşüyor" görüşünde birleşti. Avrupalı sendika liderlerinin yaptıkları konuşmalarda, "Ortak para birimi, ortak ekonomi olmadan yürümüyor. Avrupa'nın gerisinde olan ülkeler şu anda daha iyi konumda bulunuyorsa, bu birşeylerin artık Avrupa'da işlemediğini gösterir. Anlamlı bir şekilde, kurumsal değişim yapma zamanı geldi" ifadeleri kullanılarak, Avrupa için "yeni bir Marshall planının" gerekli olduğu tezi bir kez daha vurgulandı.
AP Başkanı Schulz: "Dünyanın en zengin kıtası Avrupa'da gençlerdeki işsizlik oranı utanç verici"
Bu arada öne çıkan diğer bir konu da Avrupa'da gençlerdeki yüksek işsizlik oranı oldu. Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, "Dünyanın en zengin kıtası Avrupa'da gençlerdeki işsizlik oranı utanç vericidir, kabul edilemez" şeklinde konuştu. Avrupa'nın riskli bir dönemden geçtiğini söyleyen Schulz, "Söze değil, icraata ihtiyacımız var. Sosyal denge, güçlü sendika, disiplinli kamu bütçesi, yatırım gerekiyor" şeklinde konuştu. Avrupa Birliği Komisyonu'nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu üyesi Olli Rehn de, başta gençlerde olmak üzere İspanya genelindeki işsizlik oranının (yüzde 26,02) kendisini "çok endişelendirdiğini" dile getirdi.
Türkiye'deki gelişmeleri herkes takdirle izliyor
Öte yandan ASK'nin konferansına katılan Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan da AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, "Buradaki karamsarlığı gördükten sonra Türkiye'deki gelişmeleri herkes takdirle izliyor" dedi. Ekonomik krize rağmen Avrupa'daki sendikaların sosyal yapılarının, sendikal hareket etkinliğinin halen Türkiye'den daha güçlü ve ileride olduğunu vurgulayan Arslan, "Şu anda biz yükselen, onlar düşen bir grafik çiziyor ama çıtanın üzerinde olan onlar. Sosyal, ekonomik ve sendikal haklar açısından bizden çok ilerideler. Türkiye'de sendikal hareket, çalışan 11 milyon sigortalı işçinin sadece yüzde 10'unu temsil ediyor" değerlendirmesini yaptı.
Türkiye'deki sendikalar ile Avrupa'daki sendikaların gündeminin birbirinden çok farklı olduğuna işaret eden Hak-İş Genel Başkanı, şu analizi yaptı: "Türkiye'nin bu krizden çok az etkileniyor olması, ekonomisinin belli bir düzeye gelmesi, istihdamının artması, enflasyonun ve kayıt dışının aşağıya doğru çekilmesi gelecek için Türkiye'de umut yaratıyor. Türkiye'de ücretler aşağıya çekilsin tartışması yapmıyoruz. Biz enflasyonun düzeyinde ve üzerinde bir anlaşmayı doğal olarak kabul ediyoruz. Ama buradaki sendikaların hepsi ücretlerin aşağıya çekilmesi tartışmasını yapıyor."