”Kriz doğru yönetebilirse, 'güvenli liman' haline gelinir”

Ziraat Bankası Genel Müdürü Çağlar, olumsuz gelişmelerden, bütün dünyanın olduğu gibi Türkiye'nin de etkilenmesinin kaçınılmaz olduğunu belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

SİVAS - Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, Türkiye'nin kriz psikolojisini doğru yönetebilmesi halinde, küresel ekonomik dalgalanmadan, dünyada güvenli liman haline gelip, güçlenmiş olarak çıkabileceğini söyledi.

Sivas Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Konferans Salonunda İktisadi Araştırmalar Vakfı, Ziraat Bankası ve Sivas TSO işbirliğiyle "Sivas ilinin ekonomik gelişmesi" konulu toplantı düzenlendi.

Toplantının açılışında konuşan Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, dünyada, Amerika'da başlayan bir finansal kriz yaşandığını belirterek, "Bu, konut kredilerinden ortaya çıkan krizin daha sonra finansal kriz şeklinde, önce Amerika'yı sonra bütün Avrupa'yı saracak boyutuyla yayıldığını biliyoruz" dedi.

Bütün bu olumsuz gelişmelerden, bütün dünyanın olduğu gibi Türkiye'nin de etkilenmesinin kaçınılmaz olduğunu bildiren Çağlar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz, dünyanın 17. büyük ekonomisi olmaya, Avrupa'nın 6. büyük ekonomisi olmaya, global dünyada her alanda rekabet etmeye aday olan, potansiyeli olan bir ülke olarak dünyadaki gelişmelerden bağımsız olmamız, onlardaki olumlu ya da olumsuz gelişmelerden etkilenmememiz diye bir şey söz konusu olamaz. O anlamda tabi ki bu dalgalanmalar Türkiye'yi de az ya da çok etkileyecek. Burada az ya da çok etkileyecek olan kısmı, bizlerin, karar alıcıların, yöneticilerin, iş adamlarının, uygulayıcıların kararlı davranışlarıyla mutlaka ki şekillenecek."

"Krizlere alışkın bir toplumuz"

"Biz krizlere alışkın bir toplumuz" diyen Çağlar, "Biz aşağı yukarı 4-5 senede bir ya dış dünyadan ithal ettiğimiz ya da kendimiz ürettiğimiz krizlerle boğuştuğumuz için bu sıkıntılı döneme bir parça antrenmanlı girdiğimizi ifade edebilirim" şeklinde konuştu.

2001 yılındaki krizle bu krizi kıyaslayan Çağlar, 2001 yılındaki krizde ekonominin oturduğu 3 temel ayak olan mali, finansal ve siyasi ayaklarda problem yaşandığını söyledi.

Şu anda bu 3 ayakta bir problem bulunmamasından ötürü çok karamsar ve tedirgin olmaya gerek olmadığını ifade eden Çağlar, şunları kaydetti:

"Bu 3 ayaktaki güveni bir parça bütün herkese doğru anlatabilirsek, bir parça kriz psikolojisini doğru yönetebilirsek biz bu dalgalanmadan, dünyada güvenli liman haline gelip, güçlenmiş olarak çıkarız diye düşünüyorum. Bu sebeple herkese çok ciddi görev düşüyor."