”Kriz marka değerlerinden 67 milyar dolar götürdü”

Yalçıntaş, dünyada artık iç piyasa dış piyasa diye bir şeyin kalmadığını vurguladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, global krizde, dünyadaki 100 önemli markanın marka değer kaybının 67 milyar dolar olduğunu belirtti.

Türkiye Franchise Derneğinin (UFRAD), "Ekonomik Krizin 2009 Yılında Markalarda Etkisi" başlığıyla düzenlediği geleneksel yuvarlak masa toplantısında konuşan Yalçıntaş, dünyada artık iç piyasa dış piyasa diye bir şeyin kalmadığını, dünyanın artık global bir pazara dönüştüğünü belirtti.

Firmaların gittikçe daha fazla elektronik ticarete yöneldiğini ifade eden Yalçıntaş, "Hiç kimsenin lokal pazarlama ağından bahsetme lüksü yok" dedi.

Türkiye'nin, 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girme hedefini anımsatan Yalçıntaş, bu hedefe ulaşmak için Türkiye'nin maruz kalan değil belirleyen, seçen ülke olması gerektiğini vurguladı.

Yalçıntaş, "Kendimize ait olanı evrensel hale getirmeliyiz. Franchisingin temelinde de bu olduğunu düşünüyorum. Kendine ait olanı evrensel hale getir ve ekonomik değere dönüştür..." şeklinde konuştu.

Global krizin, en çok büyük firmaları vurduğunu söyleyen Yalçıntaş, "Krizde dünyadaki 100 önemli markanın marka değer kaybı 67 milyar dolar..." dedi.

Yalçıntaş, İngiltere'deki bankaların krizde franchising kredilerini durdurmadıklarına işaret ederek, "Çünkü büyük firmaların insanları işten çıkarmaya başladığı bir dönemde insanlar, kendi işlerini kurmaya çalıştılar. Bu, krizin küçük firmalar için ne anlamda fırsat doğurduğunu gösteriyor. Kriz dönemi insan ruhunun, en çok atılım yaptığı dönemdir" diye konuştu.

URFAD Başkanı Mustafa Aydın da Türkiye'de 35 milyar dolar ticaret hacmi olan 230'u yabancı olmak üzere 850 markalı bir sektörü temsil ettiklerini söyledi.

Aydın, "İTO ile ciddi işbirliği içinde olmayı arzuluyoruz. Uluslararası arenada Türk markalarının at koşturmasını, kendimize hedef edindik" dedi.