”Krizden sonra Türkiye liderliğe oynayacak”

KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, krizden sonraki dönemin Türkiye'nin liderliğe oynayacağı bir dönem olacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GAZİANTEP - SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Türkiye için küresel krizden çıkış sürecinin başladığını söyledi.

Konukoğlu, İpek Medya Grubunun, Gaziantep Sanayi Odası ve Gaziantep Zirve Üniversitesi ile düzenlediği "Anadolu Bulaşmaları" konulu toplantıda yaptığı konuşmada, girişimcileri yatırım yapmaya, yatırım yaparken dikkatli olmaya çağırdı.

Gaziantep'in ekonomik kriz atlatma konusunda tecrübeli bir kent olduğuna dikkati çeken Konukoğlu, Gaziantep'in kendini yenileyerek, kabuk değiştirerek, sektörel çeşitlilik sağlayarak krizden göreceli olarak daha az etkilenmeyi başardığına dikkati çekti.

Başka illerdekilerin fikirlerini kendilerine sakladıklarını, Gazianteplilerin ise fikirlerini saklamak yerine tartıştıklarını, birlik, beraberlik ve güç birliği içerisinde hareket ettiklerini vurgulayan Konukoğlu, şöyle konuştu:

"Bazı siyasetçilerimiz bazen 'moral mi bulmak istiyorsun gelin Gaziantep'e' diyor. Yaşadığımız ekonomik krizler hep bizim hatalarımızdan oluyordu, son ekonomik kriz başkalarından oldu. Ama krizden çıkış başladı, krize 100 puan verirsek yıl sonuna kadar 15 puanını yiyeceğiz. 2010'da yüzde 50'sini bitirmiş, 2011'de de bu krizi tüketmiş olacağız.

Ama dünyanın hali belli olmaz, herkes ayağını yorganına göre uzatarak yatırım yapsın. SANKO olarak biz hep kriz dönemlerinde yatırım yaptık. Çünkü maliyet düşük oluyor, usta, işçi bulmada bir sıkıntı yaşamıyorsunuz, yatırımını kısa sürede tamamlayabiliyorsunuz."

Konukoğlu, kriz dönemlerinde yatırım yapmanın daha karlı olduğunu ifade etti. Bankalardan yüklü miktarlarda kredi alınarak yatırım yapılmasından yana olmadığını ifade eden Konukoğlu, "Yatırım yapmak için fazla kredi alırsanız kendinize değil bankanıza çalışırsınız" diye konuştu.

Türkiye'nin çok genç ve dinamik bir ülke olduğunu, dünyanın neresine gidilirse gidilsin bir Türk girişimciyle karşılaşılabileceğini kaydeden Konukoğlu, "Çünkü Türk'ün gözü kara" dedi.

Türkiye'nin Avrupa Birliğine üyeliğinin geciktirilmesini de eleştiren Konukoğlu, "Onlar bizi istedikleri kadar sallasınlar, onlara bize muhtaç olacaklar" şeklinde konuştu.

"Krizden sonraki dönem"

KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan da konuşmasında, küresel krizden çıkışın başladığına ilişkin görüşlere katıldığını ifade ederek, krizden sonraki dönemin, Türkiye'nin önünün açıldığı, Türkiye'nin liderliğe oynadığı bir dönem olacağına inandığını belirtti.

Türkiye ekonomisini yaratan işletmelerin yüzde 99'unun KOBİ olduğunu, KOBİ'lerin Türkiye ekonomisine dinamizm kazandırdığını vurgulayan Kaplan, "Küresel kriz nedeniyle sıkıntılar yaşıyoruz. Ancak iyileşmeler görülüyor, bu iyileşmeler kalıcı olsun diliyoruz" dedi.

KOBİ'lerin küresel krizden çıkarması gereken önemli dersler olduğunu belirten Kaplan, şunları söyledi:

"Küresel kriz, KOBİ'lerin dünya ile yarışmak istiyorlarsa işbirliği ve güç birliği yapmaları gerektiğini acı bir biçimde gösterdi. Kriz sürecinde KOBİ'ler finansmana ulaşım konusunda en ciddi sıkıntıyı yaşadı. KOBİ'lerimizin sıkıntılarını atlatabilmelerine destek olmak için 'can suyu' başta olmak üzere çeşitli projeler gerçekleştirdik. Sıkıntılı günlerinde KOBİ'leri rahatlatmayı, zor günlerinde KOBİ'lere katkı sağlamaya çalıştık.

Artık KOBİ'lerin kendilerini, ürünlerini sürekli yenilemeleri, ürünlerini çeşitlendirmeleri zorunlu hale geldi. Bu kaygıyla hareket eden KOBİ'lerin yanında olmaya devam edeceğiz. Biz yeni dönemde artık sadece imalatçı KOBİ'lerin değil hizmet sektöründe faaliyet gösteren KOBİ'lere de destek olacağız. Yasa değişikliği ile bu konuda KOSGEB'in önü açıldı."

Kaplan, yeni dönemde KOBİ'ler için proje bazlı destekler gerçekleştireceklerini, KOBİ'lerin finansmana erişimini kolaylaştıran planlamalar yapacaklarını ifade etti.