Kullanılmış lastikler yer kaplaması oldu

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kullanılmış 104 bin ton araç lastiğini toplayıp yeniden kullanıma kazandırdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
ANKARA - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kullanılmış 104 bin ton araç lastiğini geri dönüşüm kapsamında toplayıp kullanıma kazandırdı. Bu lastikler, ayakkabı, mobilya, yer kaplama malzemeleri ve çelik tel yapımında kullanıldı.
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, kullanılmış lastikler toplanarak hem çevre kirliliğinin önüne geçiliyor hem de ülke ekonomisine katkı sağlanıyor.
 
Bakanlık, geçen yıl piyasaya sürülen 236 bin 380 ton lastikten, ömrünü tamamlayan 104 bin ton lastiği topladı. Bu lastikler, ayakkabı, mobilya, yer kaplama malzemeleri ve çelik tel yapımında kullanıldı.
 
Altı yılda 337 bin 700 ton lastik toplandı
 
Ömrünü Tamamlamış Lastiklerin Kontrolü Yönetmeliği kapsamında, 2007 yılından bu yana 337 bin 700 ton ömrünü tamamlamış lastik toplandı. Toplanan lastiklerin yaklaşık 200 bin tonu geri kazanım tesislerinde, yaklaşık 137 bin 700 tonu ise çimento fabrikalarında yakıt olarak kullanıldı.
 
Geri dönüştürülen lastikler, ayakkabıda, spor ve oyun sahalarında, mobilya parçalarında ve yer kaplama malzemelerinde kullanılıyor. Bu yöntem ile çalışan 17 adet tesisin çevre izin ve lisansı bulunuyor. Ayrıca ömrünü tamamlamış lastikler fiziksel kırma veya piroliz yöntemi ile geri kazanım yapan işletmelere ve çimento fabrikalarına ek yakıt olarak kazandırılıyor.
 
Ömrünü tamamlamış lastiklerden, piroliz yöntemi ile pirolilik yağ, karbon karası, çelik tel, pirolitik gaz elde ediliyor. 
 
Lastiklerin bu alanlarda kullanılması, karbon karası ithalatını da azaltıyor. Proses sonucu elde edilen karbon karası, lastik üretimi, kablo, konveyör bant, araç yedek parçaları ve paspası, ısı yalıtım malzemeleri gibi geniş bir üretim yelpazesinde kullanılıyor.