Kuraklık kurbağa toplayıcılarını üzdü

Yağışların mevsim normallerinin altında seyretmesi, geçimini kurbağa toplayarak sağlayanları zor durumda bıraktı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

EDİRNE - Boş kanallarda kurbağa bulamayanlar, çevre illere gitmeye başladı. Çevre illerde avlanmanın maliyetini düşürmek isteyen Edirne Kurbağa ve Salyangoz Toplayıcıları Derneği, soruna çözüm bulmak için hazırladığı suni gölette kurbağa yetiştirmeyi hedefliyor.  

Edirne Kurbağa ve Salyangoz Toplayıcıları Derneği Başkanı Çetin Örs, kuraklığın kurbağa toplayarak ekmeğini kazananları olumsuz etkilediğini söyledi. 

Sulama kanallarında su olmayışı nedeniyle kurbağa bulunmadığını ve kurbağa toplayanların çoğunun mevsimi işsiz geçirdiğini belirten Örs, şöyle konuştu:  

"Neredeyse kışı yarıladık. Ne kar var, ne yağmur. Bu da bizi olumsuz etkiliyor. Çünkü çeltik sulama kanallarında su olmayınca kurbağa yaşamıyor. Hal böyle olunca toplayıcı Tekirdağ'a, Kırklareli'ne gitmek zorunda kalıyor. Zaten üç, beş kuruş kazanıyoruz. Durum böyle olunca bir de yemek ve ulaşım masrafları ekleniyor. O yüzden toplayıcıların birçoğu kurbağa toplamaya çıkmıyor. Yaklaşık 15 kilogram kurbağa 1 kilo ediyor. Bir kilo kurbağa da ortalama 7 lira. Zaten soğuk suların içinde kurbağa toplamak zor. Başka memleketlere gidilince avuçta bir şey kalmıyor." 

Kuraklık, gölet yaptırdı 

 

Örs, dernek olarak kuraklık nedeniyle kurbağa yetiştirmeye karar verdiklerini söyledi. 

Edirne Valisi Hasan Duruer'in katkısıyla Milli Emlak'a ait bir araziye yapay gölet yaptıklarını belirten Örs, "Bir dönümlük araziye yapay göletimizi yaptık. Kurbağalar kaçmasın diye etrafını filelerle ördük, suyla doldurduk. Bir süre sonra kurbağaları üremesi için gölete bırakacağız. Proje sayesinde belirli bir kurbağa sayısına ulaşıldığında, toplayıcılar kuraklıktan etkilenmeyecek" diye konuştu. 

Örs, dernek olarak geliştirdikleri projeye partner bulmaları halinde kurbağa toplayıcılarını eğiteceklerini vurguladı. 

Hedeflerinin kurbağaların bilinçli toplanmasını sağlamak olduğunu dile getiren Örs, şunları kaydetti: 

"Projemiz hazır. Partner bulursak, bu valilik olur, milli eğitim müdürlüğü olur. Eğitim çalışmalarına başlayıp, kurbağa avcılığını bilinçli hale getireceğiz. Çünkü geçmişte 150-200 kurbağa toplayıcısının sayısı 100'lerin altına indi. Bu meslek için yeni nesle eğitim vermek istiyoruz. Kurbağa hangi boyda toplanır, toplama yapılırken sağlığa nasıl dikkat edilir, kurbağa nasıl işlenir gibi konuları işleyerek daha verimli bir kurbağa avcılığını sürdürülebilir hale getirmek istiyoruz."