Kurbanlık fiyatlarındaki şişkinlik 'spekülatif'
TESK Başkanı Palandöken, iddia edildiği gibi hayvan sayısının az olmadığını söyledi
KAYSERİ - İddia edildiği gibi hayvan sayısının az olmadığını savunan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kurbanlık fiyatlarının spekülatif şekilde şişirildiğini söyledi.
Palandöken, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kurban bayramı yaklaştıkça kurbanlık fiyatları ile ilgili tartışmaların arttığını, fiyatların suni olarak şişirildiğini ifade etti.
Kurbanlık hayvan sayısında geçen yıllara oranla ciddi bir azalmanın olmadığını da dile getiren Palandöken, şunları söyledi:
"Kurbanlık fiyatlarında spekülatif bir şişirilme var. Belediyeler daha düzgün koşullarda hayvan satışı ve kesimi yapılabilecek yerler ayırdılar. Tüm illerde bu durum böyle. Kurban satışları daha düzenli şekilde oluyor. Sokak aralarında hayvanların dolaşmadığını görünce halkımız psikolojik olarak korkuyor. Simsarlar ve korsan satıcılar da bunu fırsat biliyor. Fiyatlar suni olarak şişiriliyor. Yeterli miktarda hayvan var. Paniğe gerek yok. Fiyatlar suni olarak arttı, ama geri çekilecektir. Göreceksiniz, bayramdan sonra da et fiyatları düşecek. Pirinç, fasulye ve nohuttaki fiyat artışlarında da bu böyleydi. Spekülatörler tarafından suni olarak fiyatlar şişiriliyor."
Yapılacak şey 'beklemek'
Son dönemde vatandaşların çoğu zaman kurbanlıklarını hayır kurumlarına kestirdiğini, bunun da hayvan sayısının az gibi gözükmesinde etkili olduğunu dile getiren Palandöken, "Burada yapılacak tek şey, beklemek. Modern şehirleşmenin gereği olarak sokak aralarında kurbanlık hayvan satılmıyor. Sokaklarda da hayvan göremeyince hayvan sayısı az demek mümkün değil. Son dönemde zaten çok sayıda vatandaşımız da kurbanlıklarını hayır kurumlarına kestiriyor. Geçen yıllara oranla hayvan sayısı aşağı yukarı aynı. Fiyatlarda, geçtiğimiz yıllara oranla çok farklı olmayacak. Ancak, fiyatlarda tırmanma var. Orta bir fiyat bulunacaktır" diye konuştu.
Paniğe gerek yok
Türkiye'de kırsal kalkınmayla ilgili projeler geliştirildiğini, hükümetin, çiftçiye ve köylüye hayvan tedarik etmeleri, üretim yapmaları ve entegre tesisler kurulması için katkı sağladığını kaydeden Palandöken, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Devletin bundan sonraki yıllar için tedbir alması lazım. Kırsal kesimlerde, ekonominin canlanması, tarım ve hayvancılığın normal seviyeye gelebilmesi için, Et Balık Kurumu faaliyetlerine ihtiyaç vardır. Hem et fiyatlarının dengelenmesi, hem de piyasada bu tür spekülatörlerin önünün kesilmesi ve kandırmaca oyunlar önlenebilecektir. Bunlar vatandaşın kafasını karıştırıyor. Herkes kendi zaviyesinden görüş bildiriyor. Türkiye coğrafi konum itibariyle tarım ve hayvancılık bakımından ihtiyacını karşılayabilecek bir ülke. Paniğe gerek yok. Fiyatlar suni olarak arttı, ama geri çekilecektir."