Küresel markalar yatırıma çağırıyor

Yurt dışında marka satın almanın ötesine geçtiklerini belirten TAYSAD Başkanı Dudaroğlu, küresel markaların otomotiv yan sanayiyi yatırıma çağırdıklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME



İSTANBUL - Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Mehmet Dudaroğlu yurt dışında marka satın almanın ötesine geçtiklerini belirterek, "Yeni bir üretim platformu yapılacaksa Türk firmaları ilk akla gelenler oluyor. Bizleri yanlarında görmek istiyorlar ve ülkelerinde yatırıma zorluyorlar" dedi.

Dudaroğlu, düzenlediği basın toplantısında, otomotiv sanayinin dünya devlerinin, başarılı Türk yan sanayisini yanlarında üretim yapmaları için ülkelerine davet ettiklerini dile getirerek, kalitesini kanıtlayan, zamanında teslimde başarılı olan otomotiv yan sanayisinin, tercih edilen ilk markalar arasına girdiğini anlattı.
Yurt dışında marka satın almanın ötesine geçtiklerini ifade eden Dudaroğlu, "Yeni bir üretim platformu yapılacaksa Türk firmaları ilk akla gelenler oluyor. Bizleri yanlarında görmek istiyorlar ve ülkelerinde yatırıma zorluyorlar. Küresel firmalar bizi üretim yaptıkları ülkelere yatırıma zorluyorlar. Türkiye'deki kaliteli üretim, zamanında teslim gibi başarılarımız nedeniyle bizleri yanlarında görmek istiyorlar. Yeni bir üretim platformu yapılacaksa Türk firmaları ilk akla gelenler oluyor. Bizi çağırmaları çok önemli, kendi markamızı öne çıkarıyoruz. Böylece yurt dışında marka satın almaktan daha öndeyiz. Küresel oynuyorsanız oyunun kuralı bu" diye konuştu.
Otomotiv yan sanayinin ulaştığı kaliteli üretim, zamanında teslimat, çözüm odaklı faaliyetleri nedeniyle küresel markaların gözüne girdiğini belirten Dudaroğlu, birçok dünya markasının TAYSAD üyelerini faaliyette bulundukları ülkelere davet ederek "Üretimi yanımızda yapın" dediğini anlattı.

2013'te 75 Ar-Ge merkezi...

Otomotiv yan sanayinin küresel marka olma yolunda önemli adımlar attığına dikkati çeken Dudaroğlu, global marka olmanın yanı sıra lokal rekabetçiliğin de kaybedilmemesinin önemine değindi.
Dudaroğlu, katma değeri düşük ürünlerle marka olunamayacağını kaydederek, marka değerinin ön plana çıkarılmasıyla Türk firmalarının dünyada aranan ilk firmalar olması için çalıştıklarını vurguladı.
Bunun için Ar-Ge merkezlerinin gerekliliğini vurgulayan Dudaroğlu, Türkiye'deki 118 Ar-Ge merkezinden 37 tanesinin TAYSAD üyesi olduğunun altını çizdi ve bunu 2013'de 75 adede çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
Ulaşılan bu seviye nedeniyle üyelerine kabuklarını kırmalarını ve dünyaya açılmalarını önerdiklerini aktaran Dudaroğlu, "Artık Ar-Ge merkezlerimizle biz bilgiyi dünya ölçeğinde satmaya başladık. Dünyada Türkiye'deki Ar-Ge merkezleri konuşuluyor. Küresel üreticiler Türkiye'deki ortaklarına 'Türk yan sanayi ile neden işbirliği yapmıyorsunuz?' diye soruyor" şeklinde konuştu.

Çin büyük rakip değil, büyük pazar...

Dudaroğlu, özellikle otomotiv sanayi ihracatının yüzde 70'inin AB ülkelerine gerçekleştiğini, ancak bu bölgedeki İtalya, Yunanistan, İspanya ve Portekiz'deki ekonomik sıkıntılar nedeniyle kısa ve orta vadeli stratejilerinin yeniden yapılandırılması gerektiğinin altını çizdi.
Dudaroğlu, "Yunanistan tamamen durdu, İspanya, İtalya ve Portekiz'de de ödeme sıkıntıları başladı. Para pahalı hale gelecek. Biz bunu Türkiye'de hissetmeye başladık, bunlar ekonomiyi yavaşlatacak göstergeler. Üyelerimizi alacak sigortası yapmaları için uyarıyoruz. Bu noktada alternatif pazarlar önemli hale geliyor" diye konuştu.
Bu çerçevede Çin'e mal satmaya başladıklarını anımsatan Dudaroğlu, bu ülkenin büyük rakip değil büyük pazar olduğunun ortaya çıktığını kaydetti.
Dudaroğlu, Rusya ve Brezilya'daki fırsatlara da işaret ederek, ayrıca yan sanayi olarak raylı sistemlerde yurt dışı ve yurt içi paylarını artırdıklarını, aynı şekilde savunma sanayinde de yüzde 20 seviyelerinde seyreden yerlilik oranını son dönemlerde yüzde 51 seviyesine çıkardıklarını ve iş makineleri alanında da yine yurt dışına yöneldiklerini anlattı.

"Güçlü sanayi, güçlü marka"

Dudaroğlu, "Güçlü sanayi, güçlü marka" sloganı ile yola devam edeceklerini bildirerek, TAYSAD üyelerine yeni pazarlarda küresel hizmet sunabilmek için Almanya'da açtıkları temsilciliğe ilave olarak Hindistan, Çin ve ABD'de de temsilcilik açmayı planladıklarını, buralarda bilgiyi kaynağından alarak üyeleriyle paylaşacaklarını ve hedefleri doğrultusunda yollarına devam edeceklerini anlattı.
Dudaroğlu, yeni teşviklerle ilgili alt detayların da bir an önce açıklanmasını beklediklerini, bunun genel hatlarının ise 2023 yılı 500 milyar dolar ihracat vizyonundaki eylem planlarını kapsayacak şekilde olmasını beklediklerini vurguladı.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir