”Küreselleşmeyi İzleme Komitesi kurulmalı”
TİSK, küreselleşmeyi ve rekabete etki eden dinamikleri sürekli izleyen ve analiz eden bir merkezin eksikliğinin hissedildiğini belirtti
ANKARA - Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) yönetim kurulu, Türkiye'de, küreselleşmeyi ve rekabete etki eden dinamikleri sürekli izleyen ve analiz eden bir merkezin eksikliğinin hissedildiğini, küreselleşmeyi izleme komitesi ve sektörel gözlemevleri kurulmasını istedi.
TİSK'ten yapılan yazılı açıklamada, günümüzde bir ülkenin kalkınmasının,ekonomisinin küresel rekabet gücü artışıyla mümkün olacağına dikkatçekildi.
Türkiye'nin daha hızlı büyümesinin, yeterli istihdam ve yüksek gelir yaratılması ve Türk işletmelerinin yurt içinde ve yurt dışında yabancı üreticiler karşısındaki satış üstünlüklerine bağlı olduğu ifade edilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:
"Söz konusu rekabet, aynı zamanda ülkelerin kendi topraklarına küresel sermayeyi çekme kapasitesini de içine almaktadır. Finansal sermayeyi ve özellikle 'sıfırdan yatırımları' yani sabit sermaye yatırımlarını çekmekamacıyla da dünyada büyük bir yarış vardır. İhracat ve yatırım rekabetinde bir ülkenin güçlenebilmesi için temel şartlar; iş ve yatırım ortamını iyileştirmek ve ülkenin gelecekteki pozisyonunu bugünden kurgulayarak gerekli şartları oluşturmaktadır. Bunun ilk koşulu ise mevcudu görmeyi ve gelecek için isabetli tahmin yapmayı mümkün kılacak güncel, sağlıklı ve ayrıntılı bilgilere sahipolmaktır. Ülkemizde hükümet ve özel sektör iş birliği ile küreselleşmeyi verekabete etki eden dinamikleri sürekli izleyen ve analiz eden bir merkezin eksikliği hissedilmektedir. Sektör ve ürün bazında dünyadaki üretim, pazarlama ve satış hareketleri sürekli olarak izlenip değerlendirilmelidir."
"Sektörel Gözlemevleri kurulmalı"
Yatırımlara sağlanan teşvikler, vergi kolaylıkları, insan gücü altyapısı gibi yatırım ve iş ortamını etkileyen başlıca faktörler hakkında bilgi derlenmesinin gerekliliğine işaret edilen açıklamada, Türkiye'nin şu an"Türkiye gelecekte hangi sektörlerde rekabet etmelidir/edebilir?","Rakiplerinin yönelişleri nelerdir?" ve "Piyasalar hangidoğrultularda şekillenmektedir?" gibi sorulara ekonominin bütünüaçısından şu anda cevap veremediği savunuldu. "Makro açıdan hal böyle iken, mikro açıdan da bir girişimci gerekli enformasyondan yoksundur" görüşüne yer verilen açıklamada şöyle devamedildi:
"Ekonomik birimlerin yatırım, üretim ve ihracatta doğru kararlar alabilmesi, sağlıklı bilgilere sahip olunması ile mümkündür. Buna karşılık, rakip ekonomilerde küreselleşme ve rekabet koşulları sürekli olarak izlenmekte ve sonuç çıkarılmaktadır. Ülkemizde de küresel piyasa koşulları, değişimler, rakip ekonomilerin durumu, sektör ve ürün bazında gelecek tahminleri gibi konular hakkında bilgilendirme yapmak üzere hükümet, özel sektör ve bilim dünyası temsilcilerinden oluşan bir "Küreselleşmeyi İzleme Komitesi" kurulmalıdır.
Komite, belirtilen alanda çalışacak bir Enformasyon Merkezi tarafından desteklenmelidir. Konfederasyonumuz, anılan Komite ve Merkez'in Devlet Planlama Teşkilatı bünyesinde oluşturulabileceği görüşünü taşımaktadır. Bu yapıyı bütünleştirmek üzere "Sektörel Gözlemevleri" de kurulmalıdır. Özel sektör temsilcileri, önerilen kurumsal yapılanmanın her noktasında aktif biçimde görev almalıdır."
Üçlü diyalog içinde kurulan gözlemevlerinin, özellikle yeniden yapılandırmaya ilişkin sosyal alanda iş koluna özgü çözümlerin üretilmesine olanak sağladığı ve sosyal tarafların toplu iş sözleşmesi yapma baskısı olmadan görüşmelerine de imkan yaratıldığı bildirildi. Açıklamada, ayrıca, "Önerdiğimiz bilgi ve analiz kurumlarının en önemli faydası, yeni bir Büyüme Stratejisinin ve Sanayi Politikasının oluşturulmasında güvenilir bir bilgi altyapısı meydana getirmesi ile ortaya çıkacaktır" görüşüne yer verildi.