”Kürt meselesi Meclis'te tartışılmalı”

TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, DTP genel Başkanı Ahmet Türk'le yaptıkları toplantıyı değerlendir

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ,  DTP genel Başkanı Ahmet Türk'le yapılan toplantıyı değerlendirerek "Her birimiz, hepimiz bu konunun çözümünü temenni ediyoruz ve istiyoruz. Ama tabii bu konunun tartışılacağı yer TBMM'dir" dedi.

Merkez Bankası Durmuş Yılmaz, TÜSİAD Başkanı Yalçındağ ve beraberindeki yönetim kurulu üyelerini kabul etti. Kabul yaklaşık 1 saat 10 dakika sürdü.

Basına kapalı olarak gerçekleşen kabulün ardından bir açıklama yapan Yalçındağ, TÜSİAD'ın bugün Ankara'da yaptığı temaslara ilişkin bilgi verdi.

Yalçındağ, bugün yaptıkları görüşmelerde, durum tespiti ve konjonktör değerlendirmesi yaptıklarını, daha çok ileriye dönük beklentilerini dile getirdiklerini söyledi. 

Orta Vadeli bir ekonomik program beklentisi içinde olduklarını belirten Yalçındağ, söz konusu programın 2010 yılından itibaren sürdürülebilir büyümenin önünü açacak, üretimi teşvik edecek bir program olması gerektiğini kaydetti. Yalçındağ, şöyle devam etti:

"Bugünlerde döviz ve borsa, düşük döviz kurları... Borsa iyi gidiyor olsa bile ekonomik göstergelere bakarken aslında üretime bakmak lazım, istihdam rakamlarına bakmak lazım. Öyle bakıldığında tablo hiç iç açıcı değil. İşsizlik rakamları oldukça yüksek. Ekonomik daralma yıl sonu itibariyle 5,2 civarında olacak. Buna bağlantılı olarak yeniden büyümeyi yakalayacak ve sürdürülebilir büyümeyi devam ettirebilecek bir orta vadeli program.

Bu programın içinde neler olmalı diye baktığımızda öncelikle belirsizliği ortadan kaldıracak olan bir borç stoğu belirsizliği, bütçe açığı belirsizliği aşağı yukarı 60 milyar civarında tutulmaya çalışılıyor ve bunun finansmanın nasıl yapılacağı. Bununla bağlantılı olarak bütçedeki harcama kalemleri, gelir unsurlarının neler olacağını açık bir şekilde görme ihtiyacı içindeyiz. Bugün geldiğimiz reel faiz oranı uzun süreden beri en azından benim hiç görmediğim bir seviyede. Bu çok olumlu, yatırımlar açısından olumlu bir faktör. Bunu kaybetmek istemiyoruz. Dolayısıyla uygulanacak maliye politikalarında buna yardımcı olması lazım. Faiz oranının böyle aşağıda kalmasına yardımcı olması lazım."

Yalçındağ, vergi reformunun yapılması gerektiğine de işaret ederek, Vergi Kanununun daha sarih, daha şefaf, daha açık ve net haline getirilebilmesinin ve Gelir İdaresinin özerkleştirilmesinin, kayıt dışıyla mücadelenin önemli olduğunu, hukuk güvenilirliğinin ve geriye dönük uygulamaların olmamasının öngörülebilirlikte çok önemli olduğuna dikkati çekti.

TÜSİAD Başkanı, "Bunlar yapılması gereken orta vadeli bir ekonomik programın içinde olması gereken mikro reformlar, yapısal reformlar" dedi.

İç tasarruf konusunun da önemli olduğunu belirten Yalçındağ, şunları söyledi:

"Uzun vadede bu tasarruf oranları ile ülkemizin yüksek büyüme hızlarına ulaşması ve istihdam sağlayabilmesi oldukça zor. Geçtiğimiz dönemde dünyada büyük bir likidite vardı, oradan beslenerek büyümeyi sağladık. Ama önümüzdeki birkaç yıl içinde bu likidite oranının da daralacağını göz önünde bulundurursak, Türkiye iç tasarruf konusunu artık gündeme almalı. Belki hanehalklarında bugünden yarına bir tasarruf birikimi olmayacaktır ancak şirketler kesiminde de kamu kesiminde de bu konuda yapılabilecek mevzuat değişiklikleri var ve belli bir vadede alınabilecek yol var, almalıyız. Bu çerçeve içinde beklentilerimizi anlattık."

"Hepimiz bu konunun çözümünü temenni ediyoruz"

Yalçındağ, bugün DTP ile de bir görüşme gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, bu görüşmenin parlamentoda grubu bulunan siyasi partilerle yaptıkları görüşmelerin bir uzantısı olduğunu kaydetti.

"Aslında görüşmeyi daha önceden belirlemiş olmamıza rağmen gündemin çok yoğun olduğu, terörle mücadele konusunun ve bu konunun çözümüne yönelik çabaların arttığı bir döneme denk geldi" diyen Yalçındağ, terörün yıllardır herkesin içini yakan bir konu olduğunu söyledi.

Yalçındağ, "Öyle zannediyorum ki her birimiz, hepimiz bu konunun çözümünü temenni ediyoruz ve istiyoruz. Ama tabii bu konunun tartışılacağı yer TBMM'dir, devletin ilgili organlarıdır. Bu çerçevede biz de DTP ile bölgesel kalkınma, işsizlik, istihdam konularını konuştuk" dedi.

Geçen hafta bazı basın yayın organlarında bazı avukatların TÜSİAD'dan randevu talepleri olduğu konusunda bir haber çıktığını hatırlatan Yalçındağ, "Bu tamamen gerçek dışı, böyle bir talep olmadı. Kaldı ki zaten olsa bile bizim böyle bir muhataplık ilişkisini meşru saymamız ve bu talebi kabul etmemiz söz konusu bile olamaz" diye konuştu.

"Orta vadeli program konusunda bir süre verildi mi?" şeklindeki soruya da Yalçındağ, "Net bir süre konuşmadık. Ama biran önce bunun olması lazım ki bir öngörülebilirlik olsun" yanıtını verdi.