Kurulan şirket sayısı ilk 3 ayda yüzde 20 arttı

Yılın ilk üç ayında geçen yılın aynı dönemine göre limited şirket kuruluşlarında yüzde 21, anonim şirket kuruluşlarında ise yüzde 12 artış gerçekleşti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yılın ilk çeyreğinde kurulan şirket sayısının 15 bin 713'e ulaştığını bildirdi. 

Yazıcı, yaptığı açıklamada, 1 Temmuz 2012'de yürürlüğe giren Türk Ticaret Kanunu ile ticari hayatta önemli gelişmeler yaşandığını ifade etti.

Şirket sayısı 15 bin 713'e yükseldi

Yılın ilk üç ayında kurulan şirket sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artarak 15 bin 713'e yükseldiğini belirten Yazıcı, bu şirketlerin yüzde 82'sinin limited, yüzde 15'inin ise anonim şirket olduğu bilgisini verdi. 

Limited şirket kuruluşlarında yüzde 21 artış

Yazıcı, limited şirket kuruluşlarında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21, anonim şirket kuruluşlarında ise yüzde 12 artış gerçekleştiğini belirterek, şunları kaydetti. 

Kapanan şirket sayısı yüzde 5 azaldı

"Aynı dönemde 5 bin 146 ticaret şirketi kapanırken, kapanan şirket sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 azaldı. Bu ticaret şirketlerin 4 bin 542'si toptan ve perakende ticaret, 2 bin 692'si inşaat, 2 bin 348'i imalat, bin 371'i mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler, 751'i ise ulaştırma ve depolama alanında faaliyette bulunmak üzere kuruldu. Bu veriler, şirketlerin yüzde 75'inin beş sektörde kurulduğunu göstermektedir." 

Anonim ve limited şirket kuruluşlarındaki asgari ortak sayısına yönelik yeni yasayla getirilen esnekliğin piyasada karşılığını bulduğunu ifade eden Yazıcı, söz konusu dönemde kurulan anonim şirketlerin yaklaşık yüzde 95'inin, eski Türk Ticaret Kanunu'nda asgari ortak sayısı olan 5'ten az ortağı bulunduğuna, yüzde 48'inin ise tek ortaklı anonim şirketlerden oluştuğuna dikkati çekti.  

Yazıcı, aynı dönemde kurulan limited şirketlerin de yüzde 57'sinin tek ortaklı olduğunu belirterek, "Tacirimiz şirketini ortaksız ya da az sayıda ortakla kurmayı tercih ediyor. Bu da Türk Ticaret Kanunu'nda yaptığımız ortak sayılarına ilişkin değişikliğin bir ihtiyacı karşıladığı ve girişimcilerimizin kanunla getirilen bu düzenlemeden yararlandığını göstermektedir" ifadelerini kullandı. 

"Limited şirketlerin sermaye yapıları güçleniyor"

Yeni Türk Ticaret Kanunu ile limited şirketlerin asgari sermayelerini 10 bin liraya yükselttiklerini anımsatan Yazıcı, limited şirketlerin dörtte birinin asgari sermayeyle, diğerlerinin ise 75-100 bin ile 40-50 bin lira arasında değişen sermayelerle kurulduğunu kaydetti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir