Kurutulmuş domates gelir kaynağı oldu

Şanlıurfa mutfağının vazgeçilmezleri arasında bulunan kurutulmuş domatese, yurt içi ve yurt dışından taleplerin artması çiftçilerin yüzünü güldürüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ŞANLIURFA - Şanlıurfa'da yöre insanının vazgeçilmez damak tatları arasında yer alan domates, kadınlar tarafından kurutulup Türkiye'nin farklı illerine gönderiliyor. Konya'dan sonra Türkiye'nin en büyük tahıl ambarı konumundaki Şanlıurfa'da, GAP'ın sulama alanında bazı bölümlerinin devreye girmesiyle tarımsal üretim çeşitlendi. Bölgede hububatın yanı sıra pamuk, mısır ve sebzeye de yönelen üreticiler arazilerinin bir bölümünü de domates üretimine ayırdı.

Son yıllarda domates üretiminin arttığı kentte özellikle kadınlar ve genç kızlar, tarladan topladıkları domatesleri kesip tuzladıktan sonra yere serilen brandaların üzerinde kurutuyor. Daha çok ev halkı ve il dışındaki yakınları için yaz aylarında genellikle evlerin damında kurutulan domatesler başta İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlere de gönderiliyor.

Üreticiler memnun

Bozova ilçesi yakınlarında domates üretimi yapan ziraat mühendisi Nafi Sevinç, kurutulmuş domatesin "Urfa biberi" ve "Urfa fıstığı" gibi ülke genelinde tanınmaya başlandığını belirterek, bölge çiftçisini domates üretmeye teşvik ettiklerini ifade etti.

Domates üretiminin iyi sonuç verdiğini, kurutulan domateslerin Türkiye'nin farklı bölgelerinden aileler tarafından talep edildiğini aktaran Sevinç, şunları kaydetti: "Gerek salçalık için gerekse kurutmalık için ürettiğimiz domatesler çok lezzetli. O nedenle büyük rağbet görüyor. Bölgede tarım genelde pamuk, mısır ve buğday ağırlıklıdır. Ancak domates üretimi diğerlerinden daha karlı, bu nedenle özellikle kadınlar ve genç kızlar bu işe yöneldi." Bozova ilçesinin Yaslıca beldesinde çiftçilik yapan Aziz Akcan ise bu yıl iki kardeşiyle 150 dönüm alana domates ektiklerini belirterek, hasadın ardından elde edilen ürünü kurutup satıklarını belirtti.

Sabriye Akcan ise sıcaklığın yaklaşık 40 derece olmasına rağmen domates toplayıp kuruttuğunu belirterek, amacının aile bütçesine katkıda bulunmak olduğunu kaydetti.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir