Kütükçü: İhracatçı kurda artış değil istikrar istiyor

İhracatçıların kurdaki hareketlilikten memnun olmadığını dile getiren Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükçü, “Önümüzdeki 4 yıl seçim yok, istikrar yatırım heyecanını artırır” dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YEŞİM ARDIÇ

ANKARA - Konya Sanayi Odası Başkanı ve araç üstü vinç ekipmanları üretimi yapan Hidrokon’un Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükçü, bir süre önce açıklanan 25 değişim dönüşüm programının, seçim sonrası uygulanmasıyla birlikte sanayicinin yatırım heyecanının yeniden yükseleceğini söyledi. Kurdaki hareketlilikten ihracatçının sanıldığının aksine çok memnun olmadığını belirten Kütükçü, “İhracatçı ani yükseliş değil, istikrar ister” dedi. 

Ankara’da düzenlenen KOMATEK Fuarı’nda DÜNYA’nın sorularını cevaplandıran Memiş Kütükçü, Türkiye’nin ekonomik performansının tüm dünyanın dikkatini çektiğini belirterek, seçim atmosferine girilen dönemlerde yatırımların bir miktar durduğunu söyledi. 7 Haziran’dan sonra ülkenin önünde 4 yıllık seçimsiz bir dönem olacağını kaydeden Kütükçü, siyasi istikrarla birlikte, ekonomik istikrarın da yatırım iştahını artıracağını kaydetti. 

Bu dönemde sadece kamu yatırımlarının değil, özel sektör yatırımlarının da artması gerektiğine vurgu yapan Kütükçü, “Kamu zaten büyük projeleri hazırlayarak yatırıma başladı. Bu aşamada özel sektörün de yatırımlarla bu hamleyi desteklemesi gerekiyor” dedi. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan 25 değişim dönüşüm programı ile yeni teşvik paketinin üretim ve yatırım açısından çok önemli olduğunu söyleyen Kütükçü, orta ve yüksek teknolojili alanlarda yatırımların 5’inci bölge teşviklerinden yararlanma imkanı sağlanmasının yatırımları artıracağını kaydetti. Kütükçü, bunun istihdama da olumlu katkısı olacağını bildirdi. 

'İşler iyiye gidecek' 

KSO'nun yanı sıra 21 ülkeye ihracat yapan Hidrokon Vinç’in de yönetim kurulu başkanlığını yürüten Memiş Kütükçü, kurda yaşanan hareketliliğin sanıldığının aksine ihracatçıyı çok fazla sevindirmediğini kaydetti. Genellikle ara malı ithalatıyla üretim gerçekleştiren ihracatçının, iç piyasadaki alıcıların TL ile para kazandığını söyleyen Kütükçü, “Aslında kurların aşırı yükselmesi bir çok sektörü olumsuz etkiler. İhracatçıların temel beklentisi kurda istikrardır. Ani yükseliş her zaman piyasaları tedirgin eder. İnşallah yükseliş yerini istikrara bırakır, aksi takdirde insanlar hesap ve program yapamaz” diye konuştu. 

Ani yükselişlerin hazırlıksız yakalanma riskini ortaya çıkardığını ifade eden Kütükçü, “Ancak bunlar Türkiye’nin iç dinamikleriyle gelişen olaylar değil, küresel ekonomik şartlardan etkileniyor. ABD Merkez Bankası’nın faiz artışı kararı alacağını açıklaması da etkili oldu” dedi. 

Sanayi üretiminde mart ayında yaşanan aylık yüzde 2.2, yıllık yüzde 4.7’lik artışı değerlendiren Memiş Kütükçü, “Sanayi üretimindeki gelişmeler umut veriyor. Bu gelecek dönemde işlerin iyi gideceğini ve büyümenin daha iyi olacağını gösteriyor” ifadelerini kullandı.

500 milyon euro yatırım hızla devam ediyor

Konya’nın bugüne kadar KOBİ ölçeğindeki girişimlerini büyüterek OSB’lere taşıdığını ve bunların da ilin ihracat kapasitesini artırdığını belirten Kütükçü, 2014 yılında 1.5 milyar dolarlık ihracatla Türkiye genelinde 13’üncü sırada olduklarını söyledi. Büyüyen Konya şirketlerinin aynı zamanda yabancı sermayeyi de çektiğini ifade eden Kütükçü, bu kapsamda iki yıl önce büyük dondurma fabrikasını Konya’da kuran Unilever’in, Dilovası’ndaki deterjan fabrikasını da kapasitesini iki katına çıkararak Konya’ya taşıyacağını bildirdi. Unilever’in yatırıma başladığını ve bununla birlikte 5-6 tedarikçi firmanın da yatırım kararı aldığını kaydeden Memiş Kütükçü, Unilever’in domino etkisiyle 500 milyon euro yatırım yapılacağını anlattı.

Bu konularda ilginizi çekebilir