Kuyumcular büyük rekabet eylemine hazırlanıyor

Binlerce kuyumcu, bankalara karşı eylem planlıyor. İKO Başkanı, "Bankalar çeyrek satmaya başlarsa anında eylem başlar" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 

İbrahim EKİNCİ
 
İSTANBUL - "25 – 30 bin kuyumcuyuz, beşon bankaya çeyrek sattırmayız! Bankalar Birliği'ne son bir mektup daha yazdık. Çeyrek satışı vezneye indiği anda eyleme geçeriz..." Bu sözler, İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Alaattin Kameroğlu'na ait. Kuyumcular büyük bir eyleme, daha doğrusu büyük bir rekabet eylemine hazırlanıyor. Bursa'da, arkasından Antalya'da, son olarak da İstanbul'da, TOBB binasında, Merkez Bankası (MB), Bankalar Birliği (BB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) ile toplanan kuyumculuk sektöründen 40 kadar temsilci, aralarında değerlendirmeyi sürdürüyor. 21 Aralık'taki İstanbul toplantısından sonra 4 bin üyeli İstanbul Kuyumcular Odası'nın (İKO) Başkanı Alaattin Kameroğlu ile sonuçlar üzerine konuşuyoruz. "Bankalar veznelerinden sarrafiye (çeyrek, cumhuriyet) satmaya başladıkları anda 'maliyetine', 'hatta zararına' çeyrek, cumhuriyet satışına başlayacağız. Gücümüz var, bankalara çeyrek sattırmayacağız. Gerekirse Darphane'nin baskı maliyetini karşılayıp rekabet edeceğiz. Biz zararına satış yapabiliriz. Bakalım bankalar yapabilecek mi? Banka 163'e veriyorsa ben 160'a vereceğim. Her kuyumcunun kasasında 1 kg sarrafiye vardır" dedi.
 
"BDDK'ya hodri meydan dedik"
 
Son toplantıda, tarafların tutumu hakkında yazdıklarımız Kameroğlu'nun aktarımlarından... BB'ye çeyrek, cumhuriyet satma konusunda ikinci bir mektup gönderdiklerini belirten Kameroğlu, "Son toplantıda, BB, 'Bu konu bankaların bileceği iş. İsteyen sarrafiye satabilir' görüşündeydi. BDDK Yönetimine de 'sattırmayız, hodri meydan' dedik. 'Tamam, rekabet rekabettir' dediler. Son pozisyonlar böyle" dedi. Önümüzdeki günlerde bir uzlaşma sağlanmaz ve kuyumcular bu kararlarında kalırlarsa, Türkiye, ilginç bir rekabet eylemine sahne olacak. Kameroğlu'nun anlatımına göre büyük rekabet eyleminde 25 - 30 bin kuyumcu, "beş-on bankaya karşı" mücadele edecek. Kameroğlu, "32 kuyumcu odası, 35 dernek var. Diğer oda ve derneklerle konuşuyoruz. Bütün bankalar yok zaten, kamu bankaları bekliyor. TEB, bizim görüşlerimize yakın. Beş - on banka var. Bizim anladığımız, katılım bankaları galiba çok altın topladılar, ellerinde şişti, onlar zorluyor" diye konuştu. Bu bir rekabet eylemi kuşkusuz ancak binlerce kuyumcu esnafının birleştiği böyle bir eylemin hukuki sorunlar yaratıp yaratmayacağını bekleyip göreceğiz. Ancak kuyumcu esnafı kararlı görünüyor. 
 
'Merkez Bankası bizi haklı buluyor'
 
Son toplantılardaki izlenimlerini aktarırken, "BDDK yönetimi katılım bankacı, hatır gönül de var" diyerek önemli bir iddia ortaya atan Kameroğlu, şöyle konuştu: "Merkez Bankası bizi haklı buluyor, 'çeyrek satmak bankaların işi değil' görüşünde. Sanayi Bakanı Nihat Ergün de karşı olduğunu açıkladı. Bankalar veznelerine koydukları anda eylem başlar. Herkes darphaneden alacak, ben maliyetine, zararına satabilirim. Baskı parasını bile cepten ödeyebiliriz. Yazarız vitrinlere, satarız. Ama bunlara girmemek lazım. Anlaşmak daha doğru" diye konuştu.
 
Sektör bölündü büyükler bankalarla
 
Kuyumcular itirazı iki noktada yoğunlaşıyor: "Külçe altın tamam, finansal araçtır, bankalar alırlar da da satarlar da... Ancak vezneden cumhuriyet, çeyrek satmak finansal değildir, o zaman emtiadır. Bankanın işi değildir. İkinci itiraz noktamız, banka yastık altındaki altını, ziyneti istiyor, 'ekonomiye kazandıralım' diyor. Bunu paylaşıyoruz ama bu altını mevduat kabul ederken kuyumcuları devreden çıkarıyor. Bir büyük markayla, bir rafineri şirketiyle anlaşıyor. Altını o markanın üzerinden alıyor. Bazı bankalar bazı şirketlerle, rafinerilerle anlaştı. Altın bankalar için maliyeti çok düşük bir fonlama aracı. Bankalar 'altın günü' yapıyorlar. Düğünlere gidip, geline damada, altınları yarın bize getirin diyorlar. Reklam yapıyorlar, 'altınları getirin, yoksa hırsız çalar' diye korkutuyorlar, kaldırıldı bu reklam. Büyük markalar mücevher markası ama hurda toplamaya soyunuyorlar." Alaattin Kameroğlu'na, kuyumcuları devreden çıkarmayan nasıl bir sistem olabilir? Nasıl bir uygulamayı savunduklarını soruyorum. Cevabı şöyle:
"Her banka şubesi, hurda altın, yastık altı altın alacaksa, etrafında kendi seçtiği beş güvenilir kuyumcu ile çalışır. Her şube böyle yapabilir. Böylece kuyumcu esnafının önemlice bir kısmı bankalarla çalışabilir. Diyelim Isparta İş Bankası şubesi, seçtiği beş kuyumcuyla çalışır. Kuyumcu hurdayı alıp, standart külçe de verebilir."